Jump to content

swiatla w forku 98-01

adamusmax

Recommended Posts

cos zrobic coby je poprawic

swieca niczym swieczki

czy widzial ktos moze jakies afrtermarkowe soczewki albo co :?:

tak zeby je wrzucic i dolozyc xenon

i nie chodzi o odblysniki bo nowe tez nie powalaja

Możesz spróbować z lepszymi żarówkami . Dają o połowę więcej światła . Są też i mocniejsze żarówki np. 90/130 .

ale nie o to chodzi

mocniejsza zarowka, to szybsze wypalanie odblysnika, co za tym idzie zaraz znowu trzeba bedzie kombinowac

chodzi o to czy ktos, gdzies widzial np reflektor z soczewka do tych forkow

do imprezy GC/GF widzialem reflektory DEPO z soczewka - ale nie takie tjuningi do konca - bo byl to normalny reflektor jak w 98-00 - clear tyle ze mial w srodku soczewke

moze takie cos jest do forka :?:

Adam - w Wawie - za 2 k pln - gosc profi przerabia te swiatla na soczewki z Mercedesa w xenonie - lacznie z polerowaniem szkla na gladko.

Ale w pasztet cenie - zdemontuj refletkory i wyczysc odblysniki - a najlepiej to oddaj je do regeneracji - wygooglasz sobie firme - koszt okolo 40 zł/szt w Sulejówku pod Wawa byl (orzeszkowej 19), ale zaglebie profi firm to wiem ze Wroclaw i Slask, a swiatla zaswieca Ci jak nowe - polecam.

Wiem co to znaczy bo sam mam takiego Forka

jaka instalacje X ?

Za 2 k masz kompletne biksenony w aucie zamontowane i dzialajace.

Zapomnij o Depo do Forestera - zenua. Lepiej zregeneruj odblysniki u siebie i zobaczysz duza roznice, a juz na pewno zobaczysz ja po umyciu odblysnika i klosza reflektora od srodka - sprawdzone doswiadczeniem.

mocniejsza zarowka, to szybsze wypalanie odblysnika, co za tym idzie zaraz znowu trzeba bedzie kombinowac

Nie tak szybko . Takie żarówki nie wypalą Ci odbłyśnika . Miałem przez dwa lata takie żarówki .

Hmmm... jako, że była kiedyś tam jakowaś stłuczka - Foryś dostał nówki oryginalne. I, wbrew ogólnej opinii, całkiem zacnie drogę teraz pokazuje (na Osramach +30%). Nie przeczę, że przyzwoite ksenony są trochę skuteczniejsze, ale i te nówki pozwoliły mi niedawno wypatrzyć (w nocy, szczere pole i na krótkich) pieszego ubranego całkiem na czarno. Może nie zawsze należy się poddawać zniewalającej sile reklamy... wszak, zgodnie z nią, w ogóle nie powinniśmy jeździć samochodami bez biksenonów z doświetlaniem zakrętów, układów stabilizacji toru i pomiaru odległości wokół, wspomagania hamowania i samohamowania / samoskręcania zgodnie z pomiarami odległości, sprawdzania senności i trzeźwości kierowcy... o ile ten kierowca jeszcze do czegoś potrzebny.

:cool: :mrgreen:

X - enon ;)

czy za te 2k on calosc instaluje :?:

tak - w cenie masz czesci + robocizne. Podjedz sobie na Cokołową 4 w Wawie i bedizesz mial wszystko jasne. Z tego co wiem kilka osob przerabialo juz tam subaraki, znajomy przerabial Swifta swojego i mowi ze profi.

zakladanie zarowek o wiekszej mocy odpada - nie lubie razic ludzi - i sam nie lubie byc razonym - wkurza mnie jak musze w dzien przelaczac lusterko bo mnie kolo z tylu razi

chce zrobic profi xenon na soczewce, ktory nie bedzie oslepial

chlopakom chodzi raczej o zarowki z procentami - moc maja to sama 55 W ale daja nieco wiecej światla - faktycznie w Forku jest z nimi nieco lepiej, ale minusem jest to ze szybko padaja i trzeba je wymieniac. Poza tym sa drogie. Jak profi xenon - to podjedz tam gdzie napisalem, sam sie wybieram, ale budzetu dopiac nie moge, bo zawsze cos....

... szybko padaja i trzeba je wymieniac. Poza tym sa drogie...

Ja na Osramach +30% jeżdżę już z 1,5 roku i, cholery, świecić przestać nie chcą. :roll: A mogłyby w końcu, bo wożę w bagażniku +50% (kupione po całe 25 plnów za sztukę) i chętnie bym założył. :mrgreen:

Ja z kolei niedawno kupiłem żarówki w Halfords - Super Brilliance, które podobno dają 50% więcej światła. Mają tam promocję - 2 w cenie jednej, czyli za komplet zapłaciłem 49,99(9) zł. Poprzednio miałem jakieś zwykłe żarówki, więc różnica bardzo na plus. Światła jest rzeczywiście więcej i jest bardziej białe.

Zobaczymy ile poświecą... jeden ze sprzedawców w Halfords powiedział, że jemu wypaliły się po 5 miesiącach.

W hurtowej hali gdzie można płacić tylko gotówką (cash) pojawiły się żarówki osram (bardzo duży asortyment). Dostępne są m.in. żarówki h1 w wersji świecącej o 50% jaśniej niż standard (bez gwarancji trwałości) i żarówki h1 z gwarancją na 3 lata - świecą standardowo. Jest też tester świecenia dwóch tych typów żarówek. Jak dla mnie oba typy świeciły tak samo. Ta trwalsza kosztuje około 11 zł za sztukę ta jaśniejsza jest około 2 x droższa.

Nie kupiłem bo mam świeżo zamontowane żarówki i jeszcze jeden komplet w zapasie. Być może powyższe info dotyczy tylko hali na Warszawskich Bielanach.