citto Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 witam, używając szukajki nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: co może być przyczyną nieregularnego zapalania się kontrolki poduszek? Średnio co 3-4 odpalenia pojawia się na okres jazdy i przy kolejnym zapalaniu już się nie świeci. Są jakieś styki szczególnie narażone na wilgoć które można namierzyć czy szukać (rozwiązania) problemu w ASO? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PIWO Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Sprawdź w jakich położeniach masz kierownicę, gdy nie gaśnie kontrolka. Jeśli położenie ma znaczenie, to może być coś nie tak z kontaktem na stykach przy kierownicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raga Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 citto, mam ten sam problem - może się taśma od Airbag przeciera? No i wydaje mi się, że jak jest wilgotno to jest większe prawdopodobieństwo zapalenia kontrolki - oraz gdy ostatnio dowaliłem z bassem to też się zapaliła Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 witam,używając szukajki nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: co może być przyczyną nieregularnego zapalania się kontrolki poduszek? Średnio co 3-4 odpalenia pojawia się na okres jazdy i przy kolejnym zapalaniu już się nie świeci. Są jakieś styki szczególnie narażone na wilgoć które można namierzyć czy szukać (rozwiązania) problemu w ASO? wszystkie kostki airbaga są podwójnie zabezpieczone, ciężko jest je rozpiąć, nawet jak się chce, tu odpada na pewno możliwość utraty kontaktu. jedynym podejrzanym elementem może być taśma lub po prostu mechaniczne uszkodzenie któregoś kabla, bo gdyby działo się coś w sterowniku, raczej miałbyś już jaśki na wierzchu... :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacool Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 panowie jeśli macie boczne poduszki to na 99% przyczyną jest kostka pod siedzeniem (kierowcy badz pasazera). Rozpiac i podpiac ponownie i powinno grac. Mialem to u siebie i pomoglo, czesta przypadlosc ponoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 wszystkie kostki airbaga są podwójnie zabezpieczone, ciężko jest je rozpiąć, nawet jak się chce, tu odpada na pewno możliwość utraty kontaktu. jedynym podejrzanym elementem może być taśma lub po prostu mechaniczne uszkodzenie któregoś kabla, bo gdyby działo się coś w sterowniku, raczej miałbyś już jaśki na wierzchu... :grin: toś teraz dowalił :shock: . Tak jak Jacool pisze najczesciej kostki pod siedzeniami, jak przesuwa sie fotel, latają butelki, gaśnice itd. tasma bardzo rzadko pada. Jak by coś sie działo w sterowniku, zapomnij żeby poduszki wypaliły, nie ma takiej opcji , a jak by była, to byś był milionerem, jakbyś wygrał sprawe w sądzie z producentem . Choć oczywiscie sporadyczne przypadki sie zdarzały, choć w subaru nie pamietam :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 miałem zdechniętą taśmę w jednym aucie, to podaję przykład, a co do bocznych poduszek masz rację co do tych kostek, można by było je podłączyć do mechanicznych uszkodzeń (czyli oprzerw w kontakcie) o których też napomknąłem... :smile: swoją drogą dobrze by było wiedzieć już na poczatku co za auto i jakie ma wyposażenie, bo może ma jeszcze 8 kurtyn o których nie wiemy... :smile: [ Dodano: Wto Paź 13, 2009 8:32 am ] zapomnij żeby poduszki wypaliły, nie ma takiej opcji , a jak by była, to byś był milionerem, jakbyś wygrał sprawe w sądzie z producentem carfit, służę telefonem gościa, któremu prawdopodobnie od teściowej(sukienka z syntetycznej szmaty :smile: ) wywaliło airbagi po zatrzymaniu samochodu....był to co prawda fjord, nie Subaru, ale jednak.....żadnego dzwona, żadnego krawężnika, po prostu BUM! i nie został milionerem.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
citto Posted October 13, 2009 Author Share Posted October 13, 2009 Dzięki bardzo, zastosowałem się do rady zapięcia i rozpięcia kostki pod fotelem narazie problem lampki zniknął, ale boje się kichać (...) oraz gdy ostatnio dowaliłem z bassem to też się zapaliła Jak zmieściłeś bas w subarynie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raga Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 nie bas a bass - różnica kilka dB Link to comment Share on other sites More sharing options...
ares Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 mam 2 airbagi u siebie i ten sam problem, blad zaczal sie pojawiac kiedy na dworze zrobilo sie wilgotno, po odpaleniu rano sie zapalal jesli pojezdzilem juz troche i odpalalem auto ponownie to juz nie wyskakiwal, teraz jest praktycznie non stop rzadko kiedy gasnie, ktos jest w stanie pomoc ? bo zmiana pozycji kierownicy nic nie daje Link to comment Share on other sites More sharing options...
citto Posted October 19, 2009 Author Share Posted October 19, 2009 ares: próbowałeś kostki pod fotelami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ares Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 nie mam poduszek bocznych tylko 2 czolowe wiec tez wchodza w gre kostki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
citto Posted October 19, 2009 Author Share Posted October 19, 2009 U mnie wystarczyło podlubać pod fotelem, ale pewnie sprawdź kostki, choć może czujnik w pasie przednim czy zderzaku może nie banglać skoro sprawa zależna ewidentnie od wilgoci. Albo olej albo wydłub kontrolkę albo ASO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ares Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 naprawilem usterke za 5zl mianowicie wpadlo mi 5zl pod fotel pasazera i grzebalem za nim ruszalem fotelem i kablami pod spodem i po tym jak je wkoncu znalazlem kontrolka przestala swiecic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts