Jump to content

Porada techniczna dot. silnika

bmarcin

Recommended Posts

Witam

Od jakiegos czasu w aucie ojca mozna zaobserwowac coraz wieksze zuzycie oleju. Poczatkowo bylo to okolo 1L na pare tys km, teraz doszlo do 1L-1,5L na 1000 km ( czasami 2L). Wyciekow nie ma - sprawdzane, pali sie kontrolka CE - po podpieciu do kompa wywala blad katalizatora, temp silnika bez wahan. Poza tym brak innych objawow, spalanie w normie, osiagi tez. :neutral:

Nie chodzi o stwierdzenie konkretne co jest, ale o pomysly czego, gdzie szukac i od czego zaczac, panewka, uszczelki, pierscinie. :roll:

Z gory dzieki za pomysly.

bmarcin, zrób prosty test. Przegazuj mocno autko (prawie do odcinki) na luzie. Zwróć uwagę czy chwilę po zejściu auta z obrotów (kilka sek) nie pojawi się dymek z wydechu. Jeśli tak to turbo jest winne.

Wygląda to tak ->

A tak w ogóle to dlaczego ten wątek w off topie się znalazł? :shock: Marsz do technicznego :twisted:

EDIT: dopiero teraz doczytałem, że to auto ojca. Myślałem, że to Twoje Legacy :) Co to za samochód?

pablonas dzieki za dobre checi, ale jak juz zauwazyles to nie moje auto (Toyota Corolla 2002 bez turbo :smile: )

Dlatego wrzucilem do offtopa zeby nie mieszac marek :cool: .

Moj Legac ma sie dobrze :wink:

Dyzio_d dla mnie to tez jasne ze olej gdzies musi uciekac, skoro nie kapie, to przez wydech. Ale ja tez technik amator jestem :wink:

Zachecam do dalszych pomyslow.

junasz filtr pow czysty, ... dlatego wrzucilem temat na forum, poniewaz moje pomysly tez sie zaczely konczyc :???:

szczur75 CE pojawil sie jakies 10 m-cy po kupnie auta, przy zakupie bylo ok 55kkm, CE wyskoczyl na trasie bez ostrzezenia :wink: ( jestesmy drugim wlascicielem, auto kupione z ASO Toyota w Wawie )

wgabor przez dluzszy czas tez tak sadzilem, ale takie ilosci oleju i palacy sie CE zaczely mnie coraz bardziej intrygowac. Mamy tez drugie VVTI w rodzinie -> brak zuzycia oleju miedzy przegladami

auto (Toyota Corolla 2002 bez turbo :smile: )

TTTM :) Silniki VVTi miedzy 2001 a 2003 mialy wade ukladu smarowania. Magistrala olejowa jest jakos pechowo poprowadzona, co w poszczegolnych egzemplarzach moze powodowac zjawisko jak opisujesz (ten olej jest jednak spalany). Zla i dobra wiadomosc sa takie, ze naprawa oznacza wymiane bloku oraz ze ASO wykonuje ja za friko nawet po gwarancji. Warunek: przeglady okresowe wykonane w ASO.

Pozdr.