marcin Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Witam. Jako, niedawno sprawdziłem poziom oleju w skrzyni i było ciut poniżej minimum, postanowiłem zająć się tą sprawą. Kupiłem olej (Shell 75W90) pojechałem do znajomego mechanika na podnośnik upuściłem olej korkiem nad dyfrem, innego korka nie znalazłem. Po odczekaniu aż przestanie lecieć, pokręceniu kółkami (ręcznie ) i jeszcze raz odczekaniu zakręciłem korek opuściliśmy auto i zabraliśmy się do wlewania oleju przez otwór na bagnet... Jako, że mądrzejsza ode mnie brać forumowa powiedziała mi, że do skrzyni + dyfra wchodzi razem 4.8l zakupiłem 5l i w jednej butelce zostawiłem 1/4 oleju... Jakież było moje zaskoczenie jak po sprawdzeniu poziomu jest spoooro powyżej max :shock: tak jakieś 2 albo 3 cm... Pytanie teraz gdzie zrobiłem błąd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fx Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 skrzyni + dyfra ale tylnego dyfra :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazio Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Jako, że mądrzejsza ode mnie brać forumowa powiedziała mi, że do skrzyni + dyfra wchodzi razem 4.8l zakupiłem 5l Skrzynia z przednim dyfrem 4l, tylny dyfer 0,7l (czy tam 0,8l) ... wiec o te 0,8l za duzo wlales. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fx Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Olej ze skrzyni nie jest w żaden sposób podawany do tylnego dyfra... Dyfer z tyłu ma 2 śruby (dolna do spuszczania oleju, a górna do zalewania). Jak zobaczysz go z tyłu to będziesz wiedzieć co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 Rozumiem, czyli strzykawa i wyciągamy... A olej sprawdzać na zimnym czy ciepłym silniku? Do tylnego dyfra leje się taki sam olej co do skrzyni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fx Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Temp silnika nie ma nic do temp oleju w skrzyni... Sprawdzaj na zimnym [ Dodano: Sro Wrz 30, 2009 6:19 pm ] A i nie wydaje mi się że uda Ci się strzykawką wyciągnąć olej przez bagnet..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
filester Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Temp silnika nie ma nic do temp oleju w skrzyni...Sprawdzaj na zimnym [ Dodano: Sro Wrz 30, 2009 6:19 pm ] A i nie wydaje mi się że uda Ci się strzykawką wyciągnąć olej przez bagnet..... Długi wąż, duża strzykawa i może pójdzie Tylko tochę pewnie trzeba będzie się napocić, bo cholersto gęste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 Gęste? ten co był to jak woda rzadki... ale ciepły był.. Tak czy siak strzykawa 100 i rurka dłuższa od bagnetu i poszło chyba litra ściągnąłem i jest leciutko poniżej F... Jak to człowiek całe życie się uczy... Teraz kolejne pyt za pomuka Wlewać to co spuściłem do dyfra czy olać/wylać i kupić nowego litra? Ściągnięty nową strzykawką do szklanych słoików więc chyba zanieczyścić się nie zdążył... :roll: wylać mam na myśli oczywiście zutylizować jak w książkach piszą Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazio Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Wlewać to co spuściłem do dyfra czy olać/wylać i kupić nowego litra? Wydaje mi sie ze z powodzeniem mozesz wlac do dyfra. Tak czy siak to prawie nowka olej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 Wlewać to co spuściłem do dyfra czy olać/wylać i kupić nowego litra? Wydaje mi sie ze z powodzeniem mozesz wlac do dyfra. Tak czy siak to prawie nowka olej... Mi też się tak wydaje, ale wolę poczekać na wypowiedź bez "wydaje mi się" Link to comment Share on other sites More sharing options...
filester Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Gęste? ten co był to jak woda rzadki... ale ciepły był.. Ja jak zalewałem skrzynię to miałem gęsty Link to comment Share on other sites More sharing options...
aztec Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Cytat z instrukcji GT 99: Olej przekładniowy: Modele Turbo z napędem na cztery koła 4,0l Nie wiem, która brać mówiła o 4,8l, ale oszukali Cie nikczemnie Natomiast co do spuszczonego : Spokojnie możesz lać do dyfra. Jedynie zdążył się nagrzać w skrzyni i jest pełnowartościowym produktem. PS Nie zapomnij o pomuku Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Cytat z instrukcji GT 99:Olej przekładniowy: Modele Turbo z napędem na cztery koła 4,0l Nie wiem, która brać mówiła o 4,8l, ale oszukali Cie nikczemnie 4,8 = 4,0 do skrzyni (i przedniego dyfra) + 0,8 do tylnego dyfra. Wszelkie oleje i płyny sprawdzaj "na zimnym", najlepiej rano przed pierwszym uruchomieniem auta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted October 1, 2009 Author Share Posted October 1, 2009 OK olej w dyferku wymieniony.. Wydaje mi się, że tam dawno nikt nie zaglądał bo korki zapieczone na amen, a i olej wyglądał jakby był mocno styrany... W każdym razie się udało równo po 8 setkach zaczęło się przelewać Z tym 4 + 0.8 to pewnie ja źle zrozumiałem, mea culpa Wczoraj ściągnąłem nadmiar i zostawiłem ciut poniżej F, a dzisiaj sprawdzam i jest L :shock: no więc znów dolewka... Jeszcze kilka razy i może się uda utrafić w środek tzd, nie doczekałem się pw... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 tzd, nie doczekałem się pw... Zgadza się - miałem zapier...jęty tydzień w robocie, wybacz. Jeśli wciąż jesteś zainteresowany - a widzę, że kupiłeś shella? to ja chętnie będę kontynuował i jutro się dowiem i na 100% dam znać Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazio Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Kupiłem olej (Shell 75W90) Gdzie i za ile? u mnie nie maja nigdzie shella do skrzyni, tam gdzie mam znizki ... Ten 75W90 to nie ten "kultowy"? tamten chyba 80W90 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted October 2, 2009 Author Share Posted October 2, 2009 Bodajże 45 zł i to chyba nie ten kultowy bo na butelce jest TRANSAXLE ale jest zalecany przez Porsche i Ferrari a i do ASO Subaru dzwoniłem, a ci zajrzeli w mądre książki i powiedzieli, że ten może być Swoją drogą ten 80W90 to jakieś widmo jest, bo szukając właśnie jego dzwoniłem aż do centrali Shella w Polsce a tam mi powiedzieli, że jedyny 80W90 jaki mają w ofercie to SPIRAX, który raczej do ciężarówek jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fx Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 SPIRAX, który raczej do ciężarówek jest To by się zgadzało - co do wytrzymałości oleju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kony Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Kolego ten olej 80w90 to pół syntetyk ja stosuje go do dyfrow w terenówce i jest ok a kupisz go wszedzie bez wiekszych problemow Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Kolego ten olej 80w90 to pół syntetyk ja stosuje go do dyfrow w terenówce i jest ok a kupisz go wszedzie bez wiekszych problemow Ja nie piszę, że takiego nie ma, ale wszędzie można kupić SPIRAXa a na forum cały czas jest mowa o GEAR, którego to znaleźć nie mogłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Koper Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 mowa o GEAR, którego to znaleźć nie mogłem. Bo on jest tylko w 20l opakowaniach....jak pamietam :roll: to do skrzyni biegów 3.5 l a tylny dyfer to 0.8l....ale ja juz malo pamietam :roll: wiec sie dowiem w pon. AK ps. klienci kupowqali 4.5 l i w zupelnosci wystarczało a zimny czy ciepły co za roznica....raczej zawsze cos zostaje w skrzyni i w dyfrze.....4.5 to max.///ale spr. w pon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 Jeśli to cudo jednak istnieje to ktoś w shellu dziwne panie sadza na infolinii, bo obie jednogłośnie stwierdziły, że takiego nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
niumen Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Andrzej Koper, 3,5l wchodzi do skrzyni w WRX, GT 4l tak jak koledzy napisali wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacol1 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Odświeżam temat... Prawdopodobnie mam wyciek i nie wiem ile kupić oleju na dolewkę. Muszę jakoś dojechać na warsztat :roll: Obecny stan to minimalnie poniżej literki L. Auto po wymiani skrzyni u p. Janisza więc nie sądzę aby za mało wlali. W którym miejscu zdażają się wycieki w GT?? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
niumen Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Auto po wymiani skrzyni u p. Janisza więc nie sądzę aby za mało wlali. Dlaczego tak sądzisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts