oregano Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 W ostatnie wakacje mój Forek zanotował włamanie. Niestety była to podróż poślubna we Włoszech. Ukradli wszystkie bagaże. To tyle tytułem wstępu. Chce zamontować jakieś zabezpieczenia. Co doradzacie? Alarm, "niedźwiedzia" (blokada skrzyni), czy jakieś inne cuda. Zapewne najlepiej zainstalować wszystko i dołożyć zdrowy rozsądek, ale ja na raz wszystkiego nie zrobie, bo funduszy brak. Więc jeśli macie jakieś doświadczenia, proszę o radę. Jeśli znane są Wam koszty, chętnie je poznam. I jeśli polecacie jakiś zakład to też skorzystam (Warszawa i okolice). Dzieki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dehnel Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Jeśli będą chcięli ci zapierniczyć samochód, zrobią to. Kup dobre AC i finito. Dla picu, możesz założyć na kierownicę największy łańcuch zakończony największą kłódką Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzywaczewski Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Dostaniesz PW. O pomyslach lepiej nie pisac na forum, "druga strona" rowniez potrafi czytac.[/i] Link to comment Share on other sites More sharing options...
slonex Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Dostaniesz PW. mozna tez pw bo mam podobny problem i zachodze co zrobic rozsadnego w miare :neutral: Link to comment Share on other sites More sharing options...
grygo Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 ogolna zasada jest prosta i powszechnie znana, najgorszym dla zlodzieja bedzie cos co go zaskoczy czyli jakies niestandardowe zabezpieczenie/wlasny patent Link to comment Share on other sites More sharing options...
M@rcin Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Dostaniesz PW. mozna tez pw bo mam podobny problem i zachodze co zrobic rozsadnego w miare :neutral: Możesz też podesłać i do mnie? Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREGG Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 najbardziej skuteczne na kradzież sa niestadardowe, ukryte wylaczniki zapłonu... uruchamiane np. kombinacją klawiszy na konsoli centralnej (bez dodatkowych przełącznikow). jak zrobi to fachowiec, znalezienie tego i przełamanie w krótkim czasie jest na tyle trudne ze skutecznie zniechęci nawet "specjaliste" - bo wszystko da sie złamać ale kluczowy jest czas. a jak sie uprą to i tak na lawetę wsadzą :wink: O pomyslach lepiej nie pisac na forum, "druga strona" rowniez potrafi czytac żartujesz chyba, myslisz ze ci co sie zajmuja "profesjonalnie" włamaniami do samochodów uczą się z forum subaru? a amatorzy i tak użyją cegły i srubokreta zeby wyrwac radio :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
M@rcin Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 A może ktoś polecić w Wawie magika, który ogarnia takie tematy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Ukradli wszystkie bagaże. To tyle tytułem wstępu. Chce zamontować jakieś zabezpieczenia. Co doradzacie? Alarm, "niedźwiedzia" (blokada skrzyni), czy jakieś inne cuda. Nie uchroni cię to przed utratą bagażu. :cool: Najlepsza jest polisa AC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niumen Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Jeśli będą chcięli ci zapierniczyć samochód, zrobią to. Kup dobre AC i finito. I chyba tyle w tym temacie. :cool: P.S. Blokada skrzyni jako zabezpieczenie przez kradzieżą bagaży?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 i tak na lawetę wsadzą albo dostaniesz w dynię i sam szybciutko nauczysz złodziejszaka jak się wyłącza zabezpieczenia.... :smile: Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzywaczewski Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 żartujesz chyba, myslisz ze ci co sie zajmuja "profesjonalnie" włamaniami do samochodów uczą się z forum subaru? a amatorzy i tak użyją cegły i srubokreta zeby wyrwac radio :roll: Nie, mowie powaznie. Jesli wymyslisz super patent, prosty ale zaskakujacy i opiszesz go w Internecie, to wlasnie przestalbyc on zaskakujacy. Dodatkowo czesc znas ma w podpisach zdjecia aut itp., to niestety ulatwia. Czytalem niedawno o sporym problemie spolecznosci internetowych - przestepstwach na ludziach, ktorzy chwala sie ze jada na wakacje, albo cos fajnego sobie kupili. Warte przemyslenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raga Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Kumaty elektronik zrobi ci dobre zabezpieczenie przed odpaleniem w postaci np. że trza jeden nawiew przesunąć w lewo do końca (styki jakieś pochowane) i nacisnąć przycisk od świateł przeciwmgielnych. Zabezpieczy to Ciebie przed amatorem, który będzie chciał odjechać. Pro złodziej poszuka i albo znajdzie pod maską odpowiednie kable albo da sobie spokój. Jeśli chodzi o wszelkie wajchy zakładane na kierownice czy dźwignie zmiany biegów - odpuść sobie. Pomijam uniwersalne kluczyki czy trochę więcej siły i otwierasz. Alarm wyjący, dobrze zabudowany! czyli nie tak jak często widzę, że kable na wierzchu czy sama syrena zamocowana ogólnie dostępnie na 2 wkrętach - taki alarm odstraszy amatora - dla pro - to 3 sekundy i już nic nie wyje. Nawet krewki amator sobie z tym poradzi w 5 sekund (o ile nie ukryjesz syreny itd itd). Faktycznie najlepszym zabezpieczeniem jest dobre ubezpieczenie. Z autopsji wiem, że pomagają też niedbale rzucone rękawice treningowe na tylnej szybie;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmlody Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Dostaniesz PW. O pomyslach lepiej nie pisac na forum, "druga strona" rowniez potrafi czytac.[/i] to i PW do mnie podeslij... wprawdzie nie do mojego auta potrzebuje ale zasada podobna Link to comment Share on other sites More sharing options...
luksp Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Z autopsji wiem, że pomagają też niedbale rzucone rękawice treningowe na tylnej szybie;) nie mowiac o worku treningowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzywaczewski Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 PW wyslane. Podpisuje sie pod tym co napisal Raga. Jest jeszcze takie zabezpieczenie w postaci dwoch zaworow - na jednym obwodzie hamulca i na hydraulice sprzegla. Podobno bardzo skuteczne (po wylaczeniu silnika nie mozna wysprzeglic i hamulce trzymaja... wiec nawet wciagnac na alwet trudno. Podbno tez jednemu gosciowi w Legacy zalaczylo to sie w czasie jazdy i wydachowal. Mnie ta pogloska zniechecila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oregano Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Jeśli będą chcięli ci zapierniczyć samochód, zrobią to. Kup dobre AC i finito. I chyba tyle w tym temacie. :cool: P.S. Blokada skrzyni jako zabezpieczenie przez kradzieżą bagaży?? Za takie rady dziękuję. szkoda kolegi czasu. pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzywaczewski Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Za takie rady dziękuję. szkoda kolegi czasu. Easy... to forum (na szczescie) robi sie coraz bardziej wyluzowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dehnel Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Za takie rady dziękuję a bardzo cie proszę. poluzuj warkocze, bo na serducho padniesz Jeśli masz takiego forka jak w awatarze...pytanie czy jest to największy obiekt pożądania złodziei w całej galaktyce. uważam że nie. bagaże trzeba ze soba zabierać i kuniec. Mieszkam na Pradze, coś o tym wiem... To, że czasem coś zniknie, po prostu pech. Kupuj AC a resztę olej. Jeśli będziesz mieć zbyt mocne zabezpieczenia, jakiś piórkowaniec zdemoluje ci wnętrze samochodu, żebyś miał za te swoje zabezpieczenia (historia z życia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
oregano Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Luzuje warkocze. Nie o bagaże chodzi. Historia, którą przytoczyłem skłoniła mnie do poznania tematu zabezpieczeń w ogóle. I zdaje sobie sprawe, że np. niedźwiedź nie chroni bagażnika tylko skrzynię. Co do chęci kradzieży, to fakt, że mój model raczej złodziei nie interesuje, ale myślę, że wraz ze wzrostem ilości tych Forków na polskich drogach sytuacja może się zmienić. AC jest może dobrą opcją, ale kosztowną i nie chroniącą mojego samochodu. Równowartośc mojego Forka mnie nie interesuje. Chce mieć tego konkretnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 Co do chęci kradzieży, to fakt, że mój model raczej złodziei nie interesuje, ale myślę, że wraz ze wzrostem ilości tych Forków na polskich drogach sytuacja może się zmienić. Włoska przyprawo, spróbuj np. kupić jakieś elementy blacharskie, w tej wersji krótko był produkowany. Wiem, bo sam szukałem. :cool: Myślę, że kradzież na części jest jak najbardziej możliwa. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest IRAZU Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 Moje dwa zaginione auta miały blokady i co ? Wykup polisę i daj sobie spokój . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesles Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Potwierdzam, że najskuteczniejsze są nietypowe zabezpieczenia. Niestety jest z tym problem, bo elektrykom nie chce się pogłówkować... Ja dosyć długo szukałem kogoś i w końcu znajomy mi polecił kolesi, którzy mają hopla na tym punkcie... na dodatek działają w Warszawie w jednym z autoryzowanych serwisów. Szukajcie do skutku, bo nasze motodzieciaki są tego warte Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamusmax Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 mam kolege, ktory sie tym zajmuje - robi tez nietypowe zabezpieczenia i nie zdziera Link to comment Share on other sites More sharing options...
ania i tomek Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Moje dwa zaginione auta miały blokady i co ? Wykup polisę i daj sobie spokój . 2 szt Subaru zgineły Ci w radomiu? Podobno subaru nie kradną :roll: Polisa jest droga,ale noce spokojniejsze. Mam doswiadczenie z alarmami i to tylko kwestia czasu na uciszenie go,na amatorów zadziała. Jak beda chcieli to zwiną auto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts