Jump to content

Wrażenia po jeździe próbnej WRX-em.

ogs

Recommended Posts

Posted

Witam :wink:

Jak obiecalem - zdaje relacje z dzisiejszej jazdy. Zrobilem spora trase wraz z obwodnica i spiesze z wrazeniami. Samochod wrocil wlasnie z testow do magazynu GT, na liczniku 10000 przejechane...

Kolejnosc przypadkowa:

Hamulce - albo zajezdzili je na testach, albo sa fatalne, albo trzeba mocno naciskac - nie jestem do tego przyzwyczajony wiec ciagle mi sie wydawalo, ze nie wyhamuje... Wypowedzcie sie jak to jest... Troche mnie to zmartwilo...

Moc - dziwna... sprint rewelacyjny - ale elastycznosc wydaje sie gorsza niz w nowych 2,0l dieslach... nie wiem jak to jest bo teraz mam 200 Nm momentu na benzynie i na 5tce auto o wiele lepiej przyspiesza... Niedawno jechalem tez bmw 120d i rwalo do przodu na kazdym biegu jak szalone...

Skrzynia - super... zestopniowanie wyraznie nastawione na sprint

- na 2-ce ponad 100... nie wiem ile jest odciecie nie chcialem

zazynac tego samochodu, ale 110 napewno 2ka zbiera...

Trakcja - rewelacja - tutaj grzechem bylo by sie przyczepic do czegokolwiek - nie szalalem na tyle zeby doprowadzic do podsterownosci o ktorej tak wiele piszecie, ale nie bylo by tak latwo na pewno... Dzisiaj pogoda w Krakowie sniegowo deszczowa... ale wyprzedzanie to byla sama przyjemnosci...

Zawieszenie - duze (pozytywne) zaskoczenie - miekko, wygodnie, a przy tym sztywno i bezpiecznie - duzy plus - STI jednak twardszy...

Wnetrze - dosc spartanskie - ale tak chyba musi byc...

Dzwiek samochodu - dupa... spodziewalem sie ladnego brzeminia boxera bo mialem Alfe kiedys z boxerem 1.4... a tu porazka :-( Tylni dyfer zagluszal silnik. Trzeba odetkac chociaz koncowy tlumik bo nie przejdzie...

WNIOSEK... zamowilem jedna sztuke :D - bedzie polowa kwietnia

- ale mam zajebiscie mieszane uczucia... odrazu zamawiam jakis tlumik i spoiler oczywiscie (wysoki)... wieczorkiem pojade posluchac prodrive'u - jak jest ktos z Krakowa z jakimkolwiek koncowym innym niz seria to bardzo bym prosil o kontakt - chetnie poslucham.

Na razie tyle... jak cos sobie przypomne to dopisze.

Pozdrawiam i dziekuje za wiele cennych informacji.

Bartosz

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply
Posted
Witam :wink:

Dzwiek samochodu - dupa... spodziewalem sie ladnego brzeminia boxera bo mialem Alfe kiedys z boxerem 1.4... a tu porazka :-( Tylni dyfer zagluszal silnik. Trzeba odetkac chociaz koncowy tlumik bo nie przejdzie...

Jak to dyfer zagłuszył silnik ?? Jechałem tylko raz "szybko" GT-kiem co prawda, a na codzień jeżdże Imprezą N/A ale żebyś boxera nie słyszał tylko dyfer ?? Czegoś tu hmm, nie rozumiem...

Posted
prawda, a na codzień jeżdże Imprezą N/A ale żebyś boxera nie słyszał tylko dyfer ?? Czegoś tu hmm, nie rozumiem...

Slyszec slyszalem, ale w alfie malutki 1,4 boxer bylo slychac o wiele przyjemniej - moze poprostu trzeba go odetkac i bedzie ok - przynajmniej z plikow dzwiekowych jakie dostalem od paru osob na forum tak wnioskuje...

Posted

H&S radze zalozyc, brzmi cudownie - no ale na ten temat to bylo mnooooooooostwo dyskusji :D

Co do hamulcow, to bardzo mozliwe, ze byly zjechane - miales szczescie, ze ten WRX w ogole wrocil w jednej czesci :evil:

Posted

- ale mam zajebiscie mieszane uczucia... odrazu zamawiam jakis tlumik i spoiler oczywiscie (wysoki)... wieczorkiem pojade posluchac prodrive'u - jak jest ktos z Krakowa z jakimkolwiek koncowym innym niz seria to bardzo bym prosil o kontakt - chetnie poslucham.

Posłuchaj też Hayward & Scott - jest zamontowany w samochodach testowych SIP.

pozdr!

Posted
H&S radze zalozyc, brzmi cudownie - no ale na ten temat to bylo mnooooooooostwo dyskusji :D

Jak sie ma w stosunku do PRODRIVEa?

Glosniejszy/cichszy?

B.

Posted

H&S podobno głośniejszy, ale jeśli tak to prodrive byłby za cichy bo mojego H&S w sumie wcale tak bardzo nie słychać. Mam założony końcowy i rurę srodkową

Posted
...

-

GRATULACJE...słuszna decyzja..w kwietniu już chyba wróci tradycja kiełbaskowa więc będziemy domagać się prezentacji :wink:

Posted

Co do hamulców to faktycznie trzeba mocniej przyciskać a wtedy efekt będzie przyzwoity.Ja nie mam dyskomfortu.Aczkolwiek np. Leon Cupra 225 KM ,czy nawet TT 180 KM hamuje sprawniej ( subiektywnie)

Co do elastyczności to rzeczywiście ,wydaje się być kiepska na początku.

Tym niemniej da się przyzwyczaić i jeżdzić nawet tylko między 2000 a 3500 obrotów.Mnie osobiście bardzo taki charakter odpowiada.Przesiadłem się z 1,8 T ,które miało bardzo mocny dół ,ale powyżej 5500 obrotów nic nie było.Auto rwało na początku jak szalone a potem -zdychało.

Reszta jak piszesz :wink:

Posted
Hamulce - albo zajezdzili je na testach, albo sa fatalne, albo trzeba mocno naciskac - nie jestem do tego przyzwyczajony wiec ciagle mi sie wydawalo, ze nie wyhamuje... Wypowedzcie sie jak to jest... Troche mnie to zmartwilo...

Nie zajezdzili :) Uwierz mi :) Hamulce WRX do najlepszych nie naleza. Kiedys w ofercie SIP byly oferowane skuteczniejsze hamulce Prodrive. Co wiecej byl kiedys w parku SIPu byl WRX z hamulcami Prodrive i bylo duzo lepiej.

Moc - dziwna... sprint rewelacyjny - ale elastycznosc wydaje sie gorsza niz w nowych 2,0l dieslach... nie wiem jak to jest bo teraz mam 200 Nm momentu na benzynie i na 5tce auto o wiele lepiej przyspiesza... Niedawno jechalem tez bmw 120d i rwalo do przodu na kazdym biegu jak szalone...

Dokladne pomiary tego egzemplarza zamiescilem w watku "Kombiwar na hamowni". Polecam lekture. Przy okazji WRX ma raptem 300Nm, podczas gdy nowoczesne diesle potrafia miec 400 i wiecej :)

Skrzynia - super... zestopniowanie wyraznie nastawione na sprint

- na 2-ce ponad 100... nie wiem ile jest odciecie nie chcialem

zazynac tego samochodu, ale 110 napewno 2ka zbiera...

110 to odczyt licznika. W rzeczywistosci jadac tym autem locznikowe 100km/h poruszamy sie z predkoscia rzeczywista 91 km/h.

Zawieszenie - duze (pozytywne) zaskoczenie - miekko, wygodnie, a przy tym sztywno i bezpiecznie - duzy plus - STI jednak twardszy...

Wlasnie wrocielem w dluzszej trase S.E. i po tym jak ostatnio zrobilem pare tysiecy WRXem zaczalem doceniac WRXa w trasie.

S.E. jest dla mnie za glosne. Meczy mnie halas w trasie. Natomiast WRX faktycznie jest nieco za ciche :(

Gratulacje :)

Posted

Jak sie ma w stosunku do PRODRIVEa?

Glosniejszy/cichszy?

B.

Chyba cichszy. Przy spokojnej jezdzie przyjemnie bulgocze :D Moim zdaniem najladniej ze wszystkich, ktore do tej pory slyszalem (Prodrive, Devil, H&S)

Posted
H&S podobno głośniejszy, ale jeśli tak to prodrive byłby za cichy bo mojego H&S w sumie wcale tak bardzo nie słychać. Mam założony końcowy i rurę srodkową

Dzisiaj nic nie posluchalem bo ten prodrive to bylo sti seryjne...

Ale jutro ma wrocic Forester 2.5 XT z zalozonym PRODRIVEM,

ktory podobno bardzo podobnie brzmi jak w Imprezie WRX...

Poslucham to dam znac ;] Wg mnie glosnosc serii jest OK

- ale brak basu i bulgotania :D

Posted

GRATULACJE...słuszna decyzja..w kwietniu już chyba wróci tradycja kiełbaskowa więc będziemy domagać się prezentacji :wink:

Podobno juz jedna MY05 sprzedana... i STi chyba jedno MY05

- nikt sie nie chwalil? :)

A co do kielbaskowej tradycji ... gdzie w ogole mialo to miejsce?

B.

Posted

słynna niebieska nyska przy Hali Targowej, jeśli mnie jeszcze pamięć nie myli to w środy to było, mmmm to były czasy, kurde nabrałem smaka na kiełbaskę :evil:

Maaamuuusia co z kiełbaskowaniem :?:

Posted

>Co do hamulców to faktycznie trzeba mocniej przyciskać a wtedy efekt będzie przyzwoity.Ja nie mam dyskomfortu.Aczkolwiek np. Leon Cupra 225 KM ,czy nawet TT 180 KM hamuje sprawniej ( subiektywnie)

Zobacze jak bedzie w nowym... Martwi mnie to troche, ale...

zrobimy testy :D i zobaczymy...

>Co do elastyczności to rzeczywiście ,wydaje się być kiepska na początku. Tym niemniej da się przyzwyczaić i jeżdzić nawet tylko między 2000 a 3500 obrotów. Mnie osobiście bardzo taki charakter odpowiada.

Tez mi sie wydaje, ze powinno byc OK - inaczej samochod moglby

byc zbyt nerwowy... wyjdzie w praniu...

Posted
słynna niebieska nyska przy Hali Targowej, jeśli mnie jeszcze pamięć nie myli to w środy to było, mmmm to były czasy, kurde nabrałem smaka na kiełbaskę :evil:

A to wszystko jasne :D - widzimy sie w Kwietniu... :D

Posted

przy nysce to myślę że wcześniej się spotkamy (może pójdziemy utopić w Wiśle Mo... tfu tfu tfu znaczy się Marzannę) więc też powinieneś zawitać, a w kwietniu się pochwalisz nabytkiem tak czy inaczej :twisted:

p.s. ja nie chciałem to się samo zaczęło pisać proszę siostry ale powstrzymałem klawiaturę :roll:

Posted
Zobacze jak bedzie w nowym... Martwi mnie to troche, ale...

zrobimy testy i zobaczymy...

Co sie robi, kiedy sie znajduje piekna, sympatyczna, inteligentna kobiete, w ktorej sie zakochuje z wzajemnoscia, ktora jednak ma mala wade (powiedzialbym, ze dwie bardzo male wady :twisted:)? Wydaje sie kase na chirurga plastycznego...

Wiec kup inne hamulce i bedzie dobrze :mrgreen: :wink:

Posted

Podobno juz jedna MY05 sprzedana... (...) - nikt sie nie chwalil? :)

Wrodzona skromność mi nie pozwala :wink: Dziś ją głaskałem i mruczała do mnie "załóż mi jeszcze skrzydełko to będę grzeczna jak w piątek zostaniemy już sam na sam" :lol:

Posted

Hamulce: Miałem identyczne odczucie po przesiadce z astry, teraz już się przyzwyczaiłem :)

Jeśli chodzi o dźwięk: ja tylko słyszę łożyska alternatora :(

Posted
przy nysce to myślę że wcześniej się spotkamy (może pójdziemy utopić w Wiśle Mo... tfu tfu tfu znaczy się Marzannę) więc też powinieneś zawitać, a w kwietniu się pochwalisz nabytkiem tak czy inaczej :twisted:

Damy rade 8)

Dajcie znac tylko kiedy...

Posted

Co sie robi, kiedy sie znajduje piekna, sympatyczna, inteligentna kobiete, w ktorej sie zakochuje z wzajemnoscia, ktora jednak ma mala wade (powiedzialbym, ze dwie bardzo male wady :twisted:)? Wydaje sie kase na chirurga plastycznego...

Wiec kup inne hamulce i bedzie dobrze :mrgreen: :wink:

Piekna zeby byla to tez trzeba sie postarac :D --> spoiler...

Sympatyczna --> jakies car audio, Inteligentna to jest bestia :D

Jak sie ma sprawa hamulcowa w praktyce?

100-0 - jakie wyniki w wrx-ie?

Posted

Wrodzona skromność mi nie pozwala :wink: Dziś ją głaskałem i mruczała do mnie "załóż mi jeszcze skrzydełko to będę grzeczna jak w piątek zostaniemy już sam na sam" :lol:

Kupowales w Krakowie? Bo ja mowilem o tym co poszlo w Krakowie

(srebrny WRX)..

Posted
Hamulce: Miałem identyczne odczucie po przesiadce z astry, teraz już się przyzwyczaiłem :)

Jeśli chodzi o dźwięk: ja tylko słyszę łożyska alternatora :(

Jak widac (slychac) - kazdy slyszy cos innego... ale nie jest

to soczysty boxer - wiec bez odetkanego tlumika sie nie obejdzie

- to juz wiem :D

Posted

Kupowales w Krakowie? Bo ja mowilem o tym co poszlo w Krakowie

(srebrny WRX)..

Hmmmm.... ale juz w tamtym roku z Krakowa wyjechaly dwa srebrne WRXy MY'05 i STi MY'05 :) O tych wozach wiem, a pewno bylo ich wiecej :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...