Jump to content

Felgi z jakich samochodów pasują do Legacy?

RWD tamer

Recommended Posts

Posted

Chcę kupić 15" stalowe felgi do mojego "nowego" Legacy 2.0 kombi rocznik '92 (wczoraj je odebrałem, ale wymaga kilku drobnych poprawek i regulacji, nowego oleju, świec, etc., więc za kilka dni będzie gotowe do jazdy) i dlatego chciałbym się dowiedzieć jakie samochody miały ten sam rozstaw śrub, średnicę piasty, itp. Oferta do np. marek niemieckich jest na rynku przebogata i chcę mieć większy wybór. Słyszałem, że felgi z Audi 100 podchodzą idealnie, ale nie mam pewności. Z góry dzięki za info.

Posted

Z tego ca wiem to chyba takie sa wymiary:

5x100, otwor centrujacy;56,1, ET 35

Chyba pasuja z Chryslera Neona i Stratusa, VW Golfa, Leona, Octavii...

Z tym otwor centrujacy ma inny wymiar i trzeba by zalozyc milimetrowe pierscienie. Z Imprezy i Forestera tez pasuja :)

Posted

Sprawdziłem wymiary oryginalnych stalowych 14":

14x5.5 100x5 ET55 otwór 56

Rzeczywiście Golf, A3, Leon, etc. mają ten sam rozstaw śrób, ale otwór 57 i odsadzenie tylko 35. Niestety prawdopodobnie nie ma niczego bardziej zbliżonego wymiarami, ale jeszcze poszukam..

Posted

No ale jezeli felga jes szersza, czyli nie 5,5 tylko 6,0 albo wiecej to ET musi byc inne.

Posted

Teoretycznie tak jest z łożyskami, ale kilka lat i ok. 80 tys. km przejechałem swoim W124 do którego założyłem felgi od W140 (vide: foto) i nie ma najmniejszych negatywnych następstw tego faktu. A jak widać na zdjęciach, rozstaw kół powiększył się znacząco... Myślę, że w Legacy +2,6 cm będzie w sam raz, bo oryginalnie koła są schowane stosunkowo głęboko.

Dzięki za link, ciekawa strona.

PS. Wpisałem 5,5" 55mm vs. 6" 35mm i wyszło, że "The clearance from stut housing to the inside of the wheel will be THE SAME

The outside edge of the wheel will extend to THE SAME point as the stock wheel"

Posted

Passat w wersji G60 i VR6 mial 5 srub :)

Posted

Chyba będę musiał się zainteresować takimi obręczami, albo po prostu kupię oryginalne aluminiowe 15" z Legacy turbo lub z Imprezy 2.0 - mam na oku 2 takie oferty. Wszystko zależy od ceny.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...