Jump to content

Jak to odkleić? (naklejka rejestracyjna) ;-)

Polini

Recommended Posts

Posted

Witam!

Chciałem zapytać, czy może znacie jakies skuteczne sposoby odklejenia tego srebrnego swiństwa z szyby w nowych/uzywanych autach...? Nie raz widziałem chamsko zdarte, zostawiając syf. :? Da się to jakoś w 100% usunąć? Jak?

(nowe auto będzie :P )

pozdrawiam!

Posted

Suszarka. Do włosów. Coś ostrego do podważania paskudztwa, np. nóż stołowy, sztuk jeden. W skrajnych przypadkach wesprzeć się można zmywaczem do paznokci, raczej czystym acetonem, odżywki wszelakie wspomagające nie są...

Posted

Ja zdrapałem ręką (czasochłonne, ale nie mógłbym spać gdybym narobił rys jakimś nożem...) a klej zmywaczem do paznokci.

Praktykowane w Renault Clio '00 :wink:

W Imprezie pewnie te "sreberka" trzymają się mocniej....

pozdr

Posted

Ktoś tu dobrze podpowiedział że podgrzac należy i wtedy schodzi ale zostaje klej więc zmyć jakimś rozcieńczalnikiem, polecam chlorokauczukowy, najlepiej usuwa.

Posted

Ej panowie ostrożnie z tymi acetonami i wynalazkami do wyrobów chlorokauczukowych. Kapnie człowiekowi na kokpit, zrobi plamę albo uszkodzi tworzywo i będzie kurna rzeź niewiniątek na zlocie.

Benzyna ekstrakcyjna, lakowa, albo "zapalniczkowa". Alkohol izopropylowy też powinien dobrze się sprawdzić. I nie palić przy pracy :D

Posted

A ja się niedawno przy rejestracji mojego legaca półtorej godziny mordowałem z naklejką :/ Była wklejona na styku kokpitu z szybą, ciężko palce wsadzić by coś zrobić, usuwanie kleju rozpuszczalnikiem wymagało zrobienia prowizorycznego zabezpieczenia wsuwanego pomiędzy szybę a plastiki. Przekląłem twórcę tego przylepianego wynalazku chyba ze 60 razy.

Posted
A ja się niedawno przy rejestracji mojego legaca półtorej godziny mordowałem z naklejką :/ Była wklejona na styku kokpitu z szybą, ciężko palce wsadzić by coś zrobić, usuwanie kleju rozpuszczalnikiem wymagało zrobienia prowizorycznego zabezpieczenia wsuwanego pomiędzy szybę a plastiki. Przekląłem twórcę tego przylepianego wynalazku chyba ze 60 razy.

Dlatego ja kiedys pojde pewnie "siedziec", ale we wszystkich moich autach jakie mam/mialem nie stosowalem sie do przepisu naklejania tej naklejki! Ryzykuje na wlasna odpowiedzialnosc. Juz raz mialem przyjemnosc z "bialymi daszkami" z powodu braku tejze naklejki, ale ich oszukalem, ze szybe wymienialem i nie mialem czasu po nowa do urzedu jechac.

Posted
Nożykiem do tapet. Jak delikatnie podważysz zejdzie w całości.

Resztki skrobiesz, a smugi usuwasz szmatką nasączaną benzyna ekstrakcyjną,

albo acetonem. Tylko cos połóż na kokpit bo plama zmatowi go na stałe !

I problem z głowy :)

Posted

A moze ktos zdradzi tajemnice jak fachowcy zmieniajacy szybe potrafia przekleic, bez strat, naklejke na nowa?

Posted

Grzeją suszarką i odcinają cienkim drutem bądź żyłką. Do przyklejenia można również podgrzać, aby klej się dobrze rozprowadził.

Posted
Grzeją suszarką i odcinają cienkim drutem bądź żyłką. Do przyklejenia można również podgrzać, aby klej się dobrze rozprowadził.

Już pisałem, trzeba podważyć nożykiem do tapet, a jeszcze lepiej skalpelem.

Schodzi w całości :)

Posted
Juz raz mialem przyjemnosc z "bialymi daszkami" z powodu braku tejze naklejki, ale ich oszukalem, ze szybe wymienialem i nie mialem czasu po nowa do urzedu jechac.

No to tera pytam, czy wydawane są duplikaty tych paskudnych wynalazków :?:

Posted

No jasne w UK za opłata oczywiscie, nie pamiętam dokładnie ile to kosztuje. Stawiam na coś koło 40 zł.

Posted
Juz raz mialem przyjemnosc z "bialymi daszkami" z powodu braku tejze naklejki, ale ich oszukalem, ze szybe wymienialem i nie mialem czasu po nowa do urzedu jechac.

Kiedyś stojąc w urzędzie, rejestrując moto looknałem, chyba coś koło 30zł. Ale nie pamiętam. można też dorobić te błyszczące z tablicy i dowodu. :wink: W weekend bede kleił. :wink:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...