Jump to content

polosie i przeguby

domator

Recommended Posts

Posted

Poniewaz moje subaru w zeszlorocznych mistrzostwach spisywalo sie dzielnie ( http://domator.capri.pl/zdjecia/7.jpg ) a w tym roku buduje nowe auto bede tez korzystal z kilku podzespolow tej marki.

Miedzy innymi zwrotnice z piastami a tym samym przegub zewnetrzny i fragment polosi (przeguby wewnetrzne bede innej marki bo dyfer tez z czego innego jest).

Korzystam z piast z legacy kombi z 1993 roku (jesli to ma znaczenie). I mam w zwiazku z tym pytania dwa:

1. Czy przeguby zewnetrzne (w szczegolnosci wielowypusty) sa takie same w legacy, imprezie czy forsterze?

2. Czy mozna gdzie znalezc jakies znacznie lepsze przeguby. Znaczy - bardziej wytrzymale. Bo i silnik moj bedzie "troszke" wiekszy i boje sie zeby nie strzelaly za czesto.

pozdrawiam

domator

Posted

Gratuluję "rurowozu" :D !

1. Czy przeguby zewnetrzne (w szczegolnosci wielowypusty) sa takie same w legacy, imprezie czy forsterze?

2. Czy mozna gdzie znalezc jakies znacznie lepsze przeguby. Znaczy - bardziej wytrzymale. Bo i silnik moj bedzie "troszke" wiekszy i boje sie zeby nie strzelaly za czesto.

pozdrawiam

domator

Na pierwsze pytanie odpowiem tak:

kupując kiedyś przeguby do mojego legaca'92 musiałem się pofatygować do sklepu z uszkodzonym przegubem bo katalogi podawały do mojego rocznika bodajże 5 modeli przegubów zewnętrznych, z czego wyeliminowano od razu 3 na podstawie określenia typu silnika, napędu, obecności ABS i budowy nadwozia. Pozostałe 2 modele różniły się właśnie ilością "zębów".

Na podstawie doświadczeń z eksploatacji mojej subarynki - pierwsze klęknięcie przegubów (tylko przód) przy przebiegu ok 180kkm (były fabryczne NTN, samochód z automatem) oraz artykułów w prasie motoryzacyjnej na temat subaraków - odpowiedziałbym na drugie pytanie: z pewnością można, ale GLO za 150 zł/szt powinny chyba jeden rajd wytrzymać?

:lol:

powodzenia w budowie wehikułu!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...