TomekEl Opublikowano 5 Lutego 2005 Opublikowano 5 Lutego 2005 Mam mozliwosc kupienia za niewielkie pieniadze opon letnich firmy Matador. Nigdy nie mialem opon tej firmy i nigdy nie slyszalem zadnych opini na ich temat. Z tego co sie orientuje to jest submarka Pirelli. Macie jakies doswiadczenia z oponami tej firmy? Warto je zakupic? Jesli tak to jaki model?
Piotr Opublikowano 6 Lutego 2005 Opublikowano 6 Lutego 2005 Wiem tyle, że kolega kupił zimówki Matador i nie jest zadowolony.
Michał Bajorek Opublikowano 6 Lutego 2005 Opublikowano 6 Lutego 2005 Ja też mam zimówki Matador 205 R16, są raczej kiepskie ale nie do końca. Są bardzo ciche i raczej w jeździe dobre bo autko mi się nie ślizga i ma nawet po bardzo śliskim świetną trakcję(po śniegu i lodzie w zimie jeżdrze permanentnie bo u mnie nie odśnieżają) ale mają jedną istotną wadę, bardzo ciężko na nich ruszyć na śniegu czy lodzie, często przy niewielkim wzniesieniu jest to wręcz niemożliwe co jako zimówki je dyskwalifikuje, częściowo może usprawiedliwieniem jest ich szerokość ale bez przesady. Letnie raczej tej wady nie mają więc można by je kupić patrząc na moje zimówki bo tu akurat są bardzo wporzo. Mam je na Fordzie Mondeo i porównując do Forysia na Goodyerach to raczej wychodzi to kiepsko ale opony tu są już raczej drugą pochodną.
Intakwrx Opublikowano 6 Lutego 2005 Opublikowano 6 Lutego 2005 Z tego co wiem to jedyna ich zaleta to cena....
Michał Bajorek Opublikowano 6 Lutego 2005 Opublikowano 6 Lutego 2005 Z tego co wiem to jedyna ich zaleta to cena.... Bez przesady, te zimówkiMatador, które mam na Mondziaku są naprawde ciche (nie są głośniejsze niż letnie porządne Continentale, jeździłem nimi ponad 200km/h i też było ok, na mokrym czy suchym bardzo dobrze więc jako opona niezimowa kupiłbym ją znowu, ma niestety wadę, którą opisałem powyżej i to już nie jest ok, potrzeba tu opini kogoś kto ma letnie. A cena, przy tym rozmiarze opony, którye mam na Mondku to wychodzi bardzo drogo, zimówki markowe to chyba teraz powyżej 600zł, numer mniejsze na Forysia kupowałem po 400zł, Matadory po 380zł/szt na Mondka. Nie wiem jakie są różnice przy letrnich.
arno Opublikowano 6 Lutego 2005 Opublikowano 6 Lutego 2005 Z tego co mi wiadomo, to duze firmy oponiarskie kupuja neiwlekie fabryki w europie wschodniej, po to , zeby tluc w nich opony do tanich aut typu KIA i sprzedawac je hurtowo fabrykom. Jakosc to sprawa mocno drugorzedna. Vide Barum.
Intakwrx Opublikowano 6 Lutego 2005 Opublikowano 6 Lutego 2005 Miałem Daytony z pierwszego rzutu ja wchodzili szeroko na rynek. Rewelacja! Natomiast kiedy kupiłem tan sam model po 2 latach okazało się że to już inne opony ! Dodam że opony nowe nie leżakowane ! Daytony klepie chyba Firestone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.