miniek77 Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Witam, czy to normalne że po trochę ostrzejszej jeździe turbina, na części wydechowej rozgrzana jest do czerwoności? Auto ma od niedawna zrobiony program, a wcześniej tego nie zaobserwowałem. Niestety póki co nie mam EGT, natomiast AFR w normie.pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiszpan25 Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 na podstawie tego co piszesz wynikało by, że EGT masz na poziomie minimum 650-850C dla metali jest to w przybliżeniu: Barwa żaru Temperatura (oC) Ciemnoczerwona (w ciemności) 500 - 550 Ciemnoczerwona 650 - 750 Wiśniowa 800 - 850 Jasnoczerwona 850 - 900 Ciemnopomarańczowa 1050 - 1150 Żółtawobiała 1250 - 1350 Biała 1350 - 1450 Jaskrawobiała wyższa niż 1450 PZDR! Link to comment Share on other sites More sharing options...
miniek77 Posted January 24, 2009 Author Share Posted January 24, 2009 Dzięki hiszpan. Na to wygląda że jeszcze nie jest źle, póki co to tylko w nocy widziałem dopiero ten efekt.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mervin Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 Dzięki hiszpan. Na to wygląda że jeszcze nie jest źle, póki co to tylko w nocy widziałem dopiero ten efekt.Pozdrawiam Jest to normalne zjawisko przy upalaniu, nawet w seryjnym aucie turbina nabiera "kolorkow". Oczywiscie pamietasz o stosunkowo dlugim chlodzeniu takowej turbiny przed zgaszeniem auta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
miniek77 Posted January 25, 2009 Author Share Posted January 25, 2009 Jasne że pamiętam, wcześniej latałem Vagami , a tam turbo mało widoczne było, a tu tak zaraz rzuca się w oczy, to i trochę w panikę wpadłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
the.wolf Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 Jasne że pamiętam, wcześniej latałem Vagami , a tam turbo mało widoczne było, a tu tak zaraz rzuca się w oczy, to i trochę w panikę wpadłem. u mnie w VAGu po palowaniu zawsze byla mocno czerowna Link to comment Share on other sites More sharing options...
mile Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 Przy okazji zapytam,czy w dieslach występuje to samo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiszpan25 Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 Przy okazji zapytam,czy w dieslach występuje to samo ? diesel ma niższą temparaturę spalin... z tego co sie orientuje to normalne EGT w kopciuszkach to około 600*C PZDR! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts