Jump to content

maleńkie subaru

b.

Recommended Posts

Posted

artykul pochodzi z: http://moto.onet.pl/1212897,2217,artykul.html

Maluteńkie Subaru

-------------------------

Tak małe, wydaje się, że mniejsze już nie mogło by być. Przy nim Cinquecento i Matiz to pełnowymiarowe auta. Można je porównać co najwyżej z Maluchem.

Subaru / theautochannel.com/ 2005-01-25 07:43

Tak jak on pomieści w znośnych warunkach dwie osoby, dodatkowe dwie będą już czuły się jakby wciśnięte na siłę. Za to przestrzeń, którą zajmują przydać się może na bagaż lub zakupy. Nic dziwnego. Autko od czwartego stycznia jest oferowane tylko i wyłącznie w Japonii. Poza nią znakiem markowym jego producenta, Fuji Heavy Industries jest moc i sport - tego nie znajdziecie w R1.

R1 w przeciwieństwie do niedawno zaprezentowanego modelu B9 Tribeca nie grzeszy rozmiarami. Niecałe 3,3-metra długości, prawie 1,5 szerokości i lekko ponad 1,5 wysokości. Z frontu kwadratowe autko, waży zaledwie 800 kg, a więc nie potrzebuje dużego boksera pod maską. W przeciwieństwie do swojego większego rodzeństwa wystarczy mu cztero-cylindrowy silniczek o pojemności 658 ccm i mocy 54 KM, za to kręcący aż do 6400 obrotów.

W sprawnym poruszaniu się po zatłoczonych aglomeracjach japońskich miast, pomaga system AVCS (aktywny system kontroli zaworów) i skrzynia i-CVT (inteligentne, ciągłe i zmienne przeniesienie napędu). Natomiast łączne zużycie wersji przednio-napędowej (tak - oczywiście można zamówić 4x4) wynosi poniżej czterech litrów na 100 km.

Subaru na razie nie przewiduje sprzedaży poza Japonią. Szkoda - może po doświadczeniach z Maluchem, mały R1 znalazłby fanów w naszym kraju. Oczywiście po nadaniu przyjemniejszej nazwy.

Posted
Sprytny jak Smart, tyle że ładniejszy :) Podoba mi się tak, jak nie lubię małych samochodów

Mnie się nie podoba, z zewnątrz równie obleśny jak Tribeca, środek to co innego i oba utaka (R1 i Tribeca) pewnei się spodobają. Natomiast oglądając prezentację R1 w końcu zaskoczyłem, co chciał wyrazić ten biedny projektant lansując brzydki grill dla nowych Subaru - on w tym widzi samolot, środek to niby kadłub a boki to skrzydła - szkoda tylko, że przypomina to bardziej samolot z bajki dla dzieci niż coś co lata. Na mój skromny gust, nowy projektant przyniesie tyle samo dobrego subaru co ten kontrowersyjny stylista w BMW. Co za czasy, takie bezkształtne kulki produkować, gdzie tu samochód?

Posted
Sprytny jak Smart, tyle że ładniejszy :) Podoba mi się tak, jak nie lubię małych samochodów

Co za czasy, takie bezkształtne kulki produkować, gdzie tu samochód?

Nie kulki tylko puderniczki i jest bardzo kobiecy, poza tym ma atuty każdego małego samochodu: łatwo można zaparkować, mało pali, fajnie się jeżdzi po mieście a jednocześnie jest to Subaru :)

Posted

Nie kulki tylko puderniczki i jest bardzo kobiecy, poza tym ma atuty każdego małego samochodu: łatwo można zaparkować, mało pali, fajnie się jeżdzi po mieście a jednocześnie jest to Subaru :)

No z tym, że jest to subaru to chyba tylko napęd na 4 koła go ratuje, bo tak to ma rzędowy silniczek, drzwi z ramkami, zupełnie jak ...... Subaru Justy ;) swoją drogą ten bazujączy na Suzuki Ignis bardzo mi się podoba jako małe autko :)

Posted

Auto jest zajefajne. :-) Zdecydowanie bardziej proporcjonalne niż inne małe autka i przód nie jest tak dziwaczny jak w Tribece - wygląda lepiej w małym samochodzie.

Myślę, że gdyby cena była sensowna, w Europie również by się przyjęło.

Posted
Na mój skromny gust, nowy projektant przyniesie tyle samo dobrego subaru co ten kontrowersyjny stylista w BMW
Odnosze wrazenie ze dzieki zabiegom tego stylisty BMW przestali kupowac los Burakos w dresie made in stadion-dziesieciolecia. No i nowe M5 :shock:
Posted

Myślisz, czytasz R1, widzisz motocykl Yamaha YZF-R1 :twisted: :twisted: :twisted::twisted:, a nie SUBARU. A co do koncepcji samochodu to mi się nie podoba, takie pudło :x

Pozdrawiam !!!

Posted

Za piękne to brzydactwo nie jest, ale tak małe, że wszędzie zaparkuje (w razie absolutnego braku miejsca zawsze można zabrać ze sobą), no i raczej niekt nie ukradnie.... :wink:

pozdr.

Posted
Mi się podoba, a już na pewno jest piękne w porównaniu do Smarta :D

No i to AWD i turbo... :D

Turbo? Kto pisał, zę to turbodoładowny silnik? Ja na stronie subaru nic o tym nie znalazłem.

Posted
Mi się podoba, a już na pewno jest piękne w porównaniu do Smarta :D

No i to AWD i turbo... :D

Turbo? Kto pisał, zę to turbodoładowny silnik? Ja na stronie subaru nic o tym nie znalazłem.

wydaje mi sie ze R1 nie ma Turbo...Turbo ma R2:

show.php?what=187_r2.jpg

Posted

Ups, przepraszam, nie wiem skąd mi się wzięło to turbo :oops: Rzeczywiście, turbo ma R2... Ale swoją drogą też osiągnięcie żeby wyciągnąć 54 konie z silnika 0,7 NA... :idea:

Posted

Najpiekniejsze malenkie Subaru i to z turbo to model - Vivio :!:

wrally102.jpg

mycar2.jpg

3.jpg

fql.jpg

bqr.jpg

Posted
Najpiekniejsze malenkie Subaru i to z turbo to model - Vivio :!:

z tego co pamiętam to takow posiaduje jeden z naszych forumowiczów :arrow: Azazel , tylko cheba bez turbinki :wink:

fajne autko 8)

Posted

No autko jest super, szkoda ze w Europie jest dostepna tylko wersja wolnossaca (nie liczac inwidualnych zamowien), ale juz sam silnik - 16 zaworowy o pojemnosci 0,660 l moze budzic zainteresowanie. A model ktory posiada Azazel jest wersja trzy drzwiowa i posiada naped tylko na przod.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...