angelika.88 Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Witam, Może ktoś będzie wiedział coś na ten temat. Odstawiłam Subarkę na diagnostykę komputerową i komputer nic nie wykrył. Problem jest taki: czasami zapala mi się lampka Anti Lock Brake. Przeważnie przy większej prędkości. Przy gwałtownym hamowaniu ABS zamiast pomóc, to sztywnieje mi pedał hamulca i uniemożliwia mi prawidłowe i bezpieczne hamowanie. Przy małych prędkościach bywa tak samo, nawet przy spokojnym parkowaniu i do tego czasem coś dziwnie ,,buczy". Any ideas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Pewnikiem, coś z czujnikami ABS się dzieje. Musiałabyś się wybrać do kumatego elektronika samochodowego, który stwierdzi który to czujnik i czy napewno jest uszkodzony, a nie np. zabrudzony czy coś takiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
angelika.88 Posted January 13, 2009 Author Share Posted January 13, 2009 Właśnie czujnik ABS-u był faktycznie uszkodzony, został już wstawiony nowy ale problem nadal ten sam. Hmm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 angelika.88, przyczyn może być kilka: -nie ten czujnik wymieniony :wink: -uszkodzony pierścień ABS -zbyt daleko odsunięty czujnik To tyle co na szybko mi się nasuwa. Generalnie pewnie czujnik nie dokładnie liczy obroty koła i trzeba znaleźć dlaczego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 IMO raczej coś się dzieje z pompą ABS. Stąd dźwięki dziwne i sztywnienie hamulca. Wyjąłbym bezpiecznik od ABS i sprawdził czy pedał zachowuje się tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 A jak by była potrzebna pompa... :arrow: PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts