Kulik Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 Chcę kupić Forestera 2.0 - rocznik 99. Z Włoch. Jako, że nie jeździłem nigdy czymś takim podpowiedzcie mi na co należy zwrócić szczególną uwagę i czy warto. Jeśli znacie ceny innych transakcji za taki samochód to podeślijcie je proszę wraz z rocznikami (będę mógł wyrobiś sobię jakieś pojęcie o cenach) Myślę ew. o Legacy w podobnym wieku (możę trochę młodsze). Jak coś wiecie dajcie znać. Pozdrawiam.
Piskoor Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 Hmmm pierwszą rzeczą o którą się dowiedz jes możliwość rejestracji auta. Ostatnio czytałem że z samochodami z Włoch jest ten problem że są kłopoty z rejestracją. Aby we włoszech kupić auto i je wywieźć musi być wrejestrowane, dostajesz tylko zaświadczenie o wyrejestrowaniu a dowód rejestracyjny zostaje. I problemjest w tym że urząd komunikacj w Polsce tego zaświadczenia nie honoruje bo musi być dowód.... Sprawdź to zawczasu bo może to być problem.....no chyba że już się zmieniło. Generalnie sam kupiłem Forestera z 2001 i jestem zachwycony ....i byłem tak napalony że na nic nie zwracałem uwagi .. ale na razie nic się nie dzieje. Jeżeli ma płytę pod silnikiem to ją odkręć i sprawdź czy nie ma sladów oleju, płynu chłodniczego etc. Jeżeli są wycieki to tam je będzie najlepiej widać Pozdr
aquarius Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 Według obliczeń Szanownej Dyrekcji (cyt.) na koniec '04r było 604 Foresterów i 179 Legacy. Kupując Forestera możesz zginąć w tłumie :wink: ale zakupu nie żałuję (rocznik '01), wad ukrytych i jawnych nie było. nie ma na co narzekać. pozdrawiam
Piotr Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 Hmmmpierwszą rzeczą o którą się dowiedz jes możliwość rejestracji auta. Ostatnio czytałem że z samochodami z Włoch jest ten problem że są kłopoty z rejestracją. Aby we włoszech kupić auto i je wywieźć musi być wrejestrowane, dostajesz tylko zaświadczenie o wyrejestrowaniu a dowód rejestracyjny zostaje. I problemjest w tym że urząd komunikacj w Polsce tego zaświadczenia nie honoruje bo musi być dowód.... Sprawdź to zawczasu bo może to być problem.....no chyba że już się zmieniło. Pozdr hmm.... Ja ostanio nic nie czytałem o sprowadzaniu aut z Włoch, jedynie tydzien temu zarejestrowałem legacy sprowadzone z okolicy Rzymu (tego we Włoszech )i sprzedałem w zeszły miesiacu jedno auto z Włoch, a dwa jeszcze mam do sprzedania. Rejestruje sie BEZ PROBLEMÓW!!! Dowód rejestracyjny to ksero (orginał Włosi przy exporcie auta wyrzucaja) potwierdzone pieczatkami włoskiego urzedu komunikacji i znaczkami, a tylko dokument wyrejestrowania auta jest oryginalny.
Piskoor Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 No to by może się coś zmieniło. Czytałem o tym ale gdzieś ze dwa miesiące temu. Byc może tylko niektóre wydziały komunikacji stwarzały takie problemy. Swoją drogą pozdrawiam krajana........urodziłem się w Cieszynie i mieszkałem tam do 17 roku zycia... Ale nadal mam tam rodzinę i często bywam.....
Adimas Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Byc może tylko niektóre wydziały komunikacji stwarzały takie problemy. Dokładnie tak, niektóre urzędy są tak upierdliwe. Niestety ja trafiłem na ten bardzo, bardzo upierdliwy. Rejestrowałem swojego Legaca prawie miesiąc. Kopie z pieczątkami mogłem sobie ws...ć głęboko. Dobrze, że koleś, który mi go sprowadził jeździł do Włoch raz w tygodniu. Zostawiając zastaw 50 Euro wziął z urzędu we Włoszech oryginał zaświadczenia o wyrejestrowaniu pojazdu, jedyny dokument, którego brakowało. Gdyby nie to, w moim urzędzie by mi samochodu nie zarejestrowali. Porażka z tą naszą biurokracją, nie wspomnę już, ile musiałem się nerwów najeść, a ile w kolejkach nastać... tragedia. Ale udało się... i WARTO było Powodzenia zatem 'Kulik', obyś trafił na tych bardziej wyrozumiałych. Adimas
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.