jako Posted January 10, 2005 Posted January 10, 2005 W numerze autoświat z zeszłego tygodnia przeczytałem artykuł o subaru imprezie. Zaciekawiło mnie stwierdzenie, że istnieje regulacja docisku szyb do uszczelki o której większość nie wie. Czy to prawda, może ktoś coś takiego robił? Czy jest również w legacy? Pozdrawiam, Jako
Jakublad Posted January 10, 2005 Posted January 10, 2005 Też bardzo mnie to ciekawi, bo gdy otworzę okno od strony kierowcy, to aby nie było szumów po jego zamknięciu, muszę otworzyć i zamknąć drzwi. ;-)
Golfstrom Posted January 10, 2005 Posted January 10, 2005 W numerze autoświat z zeszłego tygodnia przeczytałem artykuł o subaru imprezie.Zaciekawiło mnie stwierdzenie, że istnieje regulacja docisku szyb do uszczelki o której większość nie wie. Czy to prawda, może ktoś coś takiego robił? Czy jest również w legacy? Pozdrawiam, Jako W moim Legacy'96 mam "manualną regulację docisku szyb" :wink: . Tzn. po zamknieciu drzwi, ruszeniu, osiągnięciu prędkości "świstu" zależnej m.in. od warunków zewnętrznych (wiatr), uchylam lekko szybę a następnie ją domykam i szum znika :roll: pzdr
marecki Posted January 10, 2005 Posted January 10, 2005 ... więc tak,regulacja nie jest prosta ponieważ mamy 5 punktów regulacyjnych 2 punkty są odpowiedzialne zapochylenie szyby (docisk do uszczelki w osi poziomej),następne 2 odpowiadają za ograniczenie wysuwania szyby (docisk do iszczelki rantu szyby) i ostatni 5 odpowiada nam za regulacje (przesunięcie w b.małym zakresie) szyby przód-tył.Czsami pomaga LEKKIE!!! dogięcie tójkącika(tego do którego jest mocowane lusterko)
jako Posted January 11, 2005 Author Posted January 11, 2005 w takim razie jutro postaram się dobrać do tych regulacji Pozdrawiam, Jako
Łaciat Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 U mnie szumi niemiłosiernie wiaterek podczas szybszej jazdy ale to dla tego ze listwę od strony kierowcy mam troszeczke przytartą po nieduzym dzwonku.
GTA3 Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 W moim Legacy'96 mam "manualną regulację docisku szyb" :wink: . Tzn. po zamknieciu drzwi, ruszeniu, osiągnięciu prędkości "świstu" zależnej m.in. od warunków zewnętrznych (wiatr), uchylam lekko szybę a następnie ją domykam i szum znika :roll: pzdr To ja się tak z szybami przednimi bawiłem przez siedem lat... Ostatnia metoda to było przypierdzielenie pięścią w szybę w czasie jazdy w okolicę przedniego słupka. I teraz jak się przesiadłem to się dowiaduję że jest regulacja...
Adimas Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 Regulację docisku szyb można porównać do ustawiania drzwiczek w szafkach kuchennych, jak jedną stronę odkręcimy to z kolei drugą trzeba podkręcić bo się okazuje, że szpara jakaś się pojawiła. I taka zabawa może trwać nawet i godzinę, także polecam tylko cierpliwym hobbystom. Jeśli nie jest to bardzo dokuczliwe i woda nie leci, to lepiej to zostawić w diabły, tak jak jest. Pozdrawiam, Adimas
marecki Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 Przerabiałem ten temat w moim Legacy na wszystkich czterech szybach,jest to bardzo przcochłonne ale wykonalne,na początku trzeba skumać który punkt regulacyjny za co odpowiada. Fajna zabawa
Skiba Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Ja nie moge przekraczac 230km/h bo tylną szybe prawie mi wyrywa. Tylne szyby tez da sie regulowac?
Than_Junior Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Jak sie komus nie chce, to radze pojechac do ASO. Z tego, co sie orientuje robia to za darmo, albo co najwyzej za niewielka oplata :roll:
GTA3 Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Jak sie komus nie chce, to radze pojechac do ASO. Z tego, co sie orientuje robia to za darmo, albo co najwyzej za niewielka oplata :roll: Junior bądź tak uprzejmy i podaj mi adres tych ASO, gdzie robią usługi za darmo. Bo z moich dotychczasowych kontaktów z wszelkimi ASO wynika, że za darmo to można ewentualnie dostać "dobrą radę" i usłyszeć złote myśli pana który wyjaśnia, że usługa wcale nie została wykonana chujowo, tylko zlecenie było źle wypisane albo użytkownik źle jeździ. Wszystko inne w tym i wszelkie regulacje odbywają się za drobną opłatą (przy czym należy zauważyć, że DROBNĄ w opinii pana wręczającego fakturę). Ja się pytam kto sprzedał młodemu akohol :?: :!: :?:
romans Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Mam dziwne odczucie, że u mnie podobnie jak u Skiby przy 230 km/h (czasami też przy 200 km/h) z prawej strony coś świszczy, a bardziej przypomina mi to wycie przypominające wycie/szum łożyska w kole i tu pojawia się moje pytanie do Was: czy to też może być wina jakiejś nieszczelności szyba/uszczelka? bo chyba gdyby to było łożysko to wyło by też przy niższych prędkościach. Pozdrawiam, RS :-)
bartek@klubsubaru.pl Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 u mnie śwista od strony kierowcy od 150km/h wzwyż, ale że się nasłuchałem już trochę jak to jest z tym ustawianiem uszczelek, to nie mam zamiaru tego tykać. w końcu i tak często tyle nie jeżdzę pzdr
Golfstrom Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 Mam dziwne odczucie, że u mnie podobnie jak u Skiby przy 230 km/h (czasami też przy 200 km/h) coś świszczyRS :-) :wink: Jak Ci świszczy tak jak podczas ataku husarii na filmach historycznych, to to są na pewno pióra twojego anioła stróża, który już ledwo trzyma się anteny :roll: pzdr
Loucyphre Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 DOBRE ... na prawde dobre... A tak BTW to ta regulacja nie taka straszna jak ja malują, tylko troche orientacji 3D potrzeba Pozdrawiam
Than_Junior Posted January 12, 2005 Posted January 12, 2005 : Jak sie komus nie chce, to radze pojechac do ASO. Z tego, co sie orientuje robia to za darmo, albo co najwyzej za niewielka oplata Junior bądź tak uprzejmy i podaj mi adres tych ASO, gdzie robią usługi za darmo. Bo z moich dotychczasowych kontaktów z wszelkimi ASO wynika, że za darmo to można ewentualnie dostać "dobrą radę" i usłyszeć złote myśli pana który wyjaśnia, że usługa wcale nie została wykonana chujowo, tylko zlecenie było źle wypisane albo użytkownik źle jeździ. Wszystko inne w tym i wszelkie regulacje odbywają się za drobną opłatą (przy czym należy zauważyć, że DROBNĄ w opinii pana wręczającego fakturę). Ja się pytam kto sprzedał młodemu akohol :?: :!: nam zrobili :roll:
Waldemar Biela Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 że usługa wcale nie została wykonana chujowo, Rozumie ze "z mlodej piersi sie wyrwalo". Mamusia
GTA3 Posted January 13, 2005 Posted January 13, 2005 że usługa wcale nie została wykonana ch, Rozumie ze "z mlodej piersi sie wyrwalo". Mamusia Hehe, to akurat był taki test - byłem ciekaw kto pierwszy zauważy ch... ehm... to znaczy się kto uważnie czyta A tak poważnie to gdy czasem trzeba nazwać rzecz po imieniu to jak określić inaczej dokonania "mechaników" z ASO którzy nie potrafią zamontować dwóch prostych elementów w odwrotnej kolejności jak wykonali demontaż?
Krzysztof Król Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 to chyba nie boczna szyba, mi swiszcze bardziej z przodu
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.