Jump to content

Zmieniarka CD do Legacy H6 MY2004

Bluetooth

Recommended Posts

Posted

Witam,

W katalogu akcesoriów do Legacy MY2004 jest zmieniarka CD. Jest na niej wyraźnie napisane Kenwood C929. Teraz pytanie nr 1: czy jest to normalny, seryjny Kenwood, czy jakiś specjalny dla Subaru?

Ten sam katalog mówi, że dla wersji H6 ta zmieniarka nie jest przewidziana. Więc pytanie nr 2: czy powodem jest brak miejsca pod fotelem (w H6 są fotele z napędem elektrycznym), czy jakaś niekompatybilność z zastosowanym w H6 radiem?

Zadaję te pytania gdyż chcę podłączyć iPODa w miejsce zmieniarki. Do iPODa jest dostępny interfejs udający zmieniarkę - np właśnie Kenwooda i zastanawiam się czy to razem zadziała... Tzn jeśli odpowiedź na powyższe pytania jest taka, że standardowy Kenwood działa, to iPOD tez zadziała.

Pozdrawiam,

Bluetooth

Posted
Witam,

W katalogu akcesoriów do Legacy MY2004 jest zmieniarka CD. Jest na niej wyraźnie napisane Kenwood C929. Teraz pytanie nr 1: czy jest to normalny, seryjny Kenwood, czy jakiś specjalny dla Subaru?

Tego nie wie nawet Kenwood. Pytałem.

Ten sam katalog mówi, że dla wersji H6 ta zmieniarka nie jest przewidziana. Więc pytanie nr 2: czy powodem jest brak miejsca pod fotelem (w H6 są fotele z napędem elektrycznym), czy jakaś niekompatybilność z zastosowanym w H6 radiem?

IMHO niekompatibilność polega na tym, że tam już jest podłączona jakaś zmieniarka. Bo jest, prawda?

Zadaję te pytania gdyż chcę podłączyć iPODa w miejsce zmieniarki. Do iPODa jest dostępny interfejs udający zmieniarkę - np właśnie Kenwooda i zastanawiam się czy to razem zadziała... Tzn jeśli odpowiedź na powyższe pytania jest taka, że standardowy Kenwood działa, to iPOD tez zadziała.

Pozdrawiam,

Bluetooth

Powoli dojrzewam do tego, żeby zostać królikiem doświadczalnym, tj kupić zwykłą zmieniarkę C929 i spróbować ją podłączyć do firmowego radia. Oczywiście w asyście serwisu, bo zakładam, że oni wiedzą jak się rozkręca konsolę...

Posted
IMHO niekompatibilność polega na tym, że tam już jest podłączona jakaś zmieniarka. Bo jest, prawda?

I tak i nie. Radyjko ma przełącznik czterech wejść (source):

1. Radio (Band) - wiadomo długie, średnie, ukf

2. Tape - starzy górale pamiętają co to takiego

3. CD - to włącza wbudowaną w radio 6-płytową zmieniarkę (in-dash)

4. Changer - to u mnie nic nie robi, naiwność podpowiada mi, że powinno włączać zewnętrzną zmieniarkę

Oczywiście w asyście serwisu, bo zakładam, że oni wiedzą jak się rozkręca konsolę...

O to w sumie też chciałem zapytać. Pewnie odciąga się boczne plastiki na zatrzaskach...

Póki co zdecydowalem się zamówić link do iPODa. I będę kombinował...

Pozdrawiam

Bluetooth

Posted

3. CD - to włącza wbudowaną w radio 6-płytową zmieniarkę (in-dash)

4. Changer - to u mnie nic nie robi, naiwność podpowiada mi, że powinno włączać zewnętrzną zmieniarkę

Aaaaaa, no chyba, że tak. Sądziłem, że w tych bogatszych wersjach audio właśnie "chr" odpowiada za wbudowaną zmieniarkę. Ale skoro mówisz, że jest inaczej, to jest szansa na to, że jest tam całkowicie zewnętrzny interfejs. Mnie zmieniarki bardzo brakuje, dlatego mam duże parcie na to aby ten problem rozpracować.

Posted

Gdybym miał jeszcze prorokować...

Powoli dojrzewam do tego, żeby zostać królikiem doświadczalnym, tj kupić zwykłą zmieniarkę C929 i spróbować ją podłączyć do firmowego radia.

Jak znam życie to zmieniarka jest taka sama, tylko kupując ją w Subaru dostajesz specyalny kabelek (bo normalny od kenwooda pewnie nie pasuje).

Przećwiczyłem coś takiego na zestawie głośnomówiącym do telefonu Volvo. Centralka była Nokia lub Ericsson (do wyboru), ale miała specyalny kabelek "Volvo" pozwalający na podłączenie do mikrofonu i głośnika w zagłówku...

Na szczęście są firmy, które robią odpowiednie kabelki...

Pozdrawiam

Bluetooth

• Ojciec Założyciel
Posted

Pytanie 1: o ile wiem - normalny Kenwood (akcesoria sa przygotowywane dla Europy zazwyczaj z elementów dostępnych na tymże rynku).

Pytanie 2: H6 ma zabudowaną zmieniarkę na 6 płyt.

Łączę pozdrowienia

Posted

Witam Szanowną Dyrekcję!

Pytanie 2: H6 ma zabudowaną zmieniarkę na 6 płyt.

Istotnie, ma, ale ta wewnętrzna zmieniarka włącza się przyciskiem CD. A oprócz CD jest przycisk CHGR (changer), który na ten moment nic nie włącza. I stąd moja hipoteza, że jednak da się jeszcze podpiąć zewnętrzną zmieniarkę.

Pozdrawiam,

Bluetooth

• 5 weeks later...
Posted

Kontynuując research w tym temacie...

Radio w H6 (to z 6-płytową zmieniarką in-dash, symbol radia to Kenwood GX-201 LEF2) faktycznie nie ma widocznego wyjścia na zmieniarkę (ma 3 wyjścia: głośniki, szyna systemowa, system nawigacji sat).

Co więcej... okazuje się że radio w 2,0 i 2,5 (czyli to, do którego jest zmieniarka Kenwood C929 w katalogu akcesoriów) tez nie ma wyjścia na zmieniarkę ;-) - wyjścia są identyczne jak w tym radyjku z 3.0/H6.

Natomiast na schemacie blokowym w obu przypadkach - a jakże - widnieje wejście na taką zmieniarkę (EXT-UNIT na załączonym obrazku; inne możliwe wejścia to CASETTE, 6CD, NAVI i TUNER).

Więc mozliwości są dwie:

1. Albo gniazdo zmieniarki jest gdzieś schowane w plątaninie wiązek fabrycznych

2. Albo wraz z seryjną zmieniarką Kenwood C929 przychodzi jakaś przejściówka do jednego z gniazd dostępnych na wyjściu radia.

W sumie niezła zagadka, ale pewnie rozwiązywalna. W każdym razie prowadzę dalsze badania w tym temacie...

Cheers,

Bluetooth

Posted

Czy dobrze widzę, że to 6CD łączy się przez złączkę ISO? Skąd wziąłeś ten schemat?

Ja mam zamiar przywieźć sobie zmieniarkę C929 i spróbować ją podłączyć. Jak się uda to dobrze - jak nie, to ją opchnę na allegro tracąc jakieś grosze...

Posted

Nie, ISO oznacza w tym przypadku "cd ISOlation amp + LPF (low pass filter)". Chodzi konkretnie o układ scalony NJM4580 http://www.ampslab.com/PDF/njm4580.pdf.

6CD jest zblokowana z radiem wspólnym radiatorem i połączenie jest tasiemką pomiędzy płytkami.

Schemat kupiłem na Ukrainie (serio ;-)).

Cheers,

Bluetooth

Posted

Jeszcze jedno - wg schematu najprawdopodobniej zmienarka wchodzi na to samo gniazdo (płaskie 2x10 pin) na które wchodzi system nawigacji sat. Złącze jest opisane na schemacie CAR HARNESS (EXTERNAL INPUT) i oprócz wejścia NAVI/NAVI GND ma wejścia AUDio Rch/Lch i sygnały sterujące (obrazek poniżej). Więc raczej napewno potrzebna jest przejściowka albo lutownica, bo standardowy Kenwood ma zakończenie okrągłą wtyczką 13-pin (3 rzędy po 4 pin + 1).

Teraz należałoby sprawdzić w katalogu Subaru, czy taka przejściówka (lub cały kabel) są dostępne jako część zamienna. Ale tu na obecną chwilę nie mam dojścia...

Cheers,

Bluetooth

• 2 years later...
Posted

He he... zdążyłem sprzedać Legaca... zanim ktokolwiek sensownie ten problem rozwiązał... Teraz mam Forysia i tam to już jest na 100% niemożliwe (bo na radiu jest możliwość wybrania tylko dwóch źródeł sygnału - FM i CD... W Legacu były 4: FM, CD, Changer i kaseta...).

Posted

aflinta, zaturbiony kijek daje wiele radości z jazdy... ponadto w moim przypadku to może być syndrom wieku średniego... Foryś zdecydowanie odmładza... :D

a wracając do iPoda... w Forysiu teoretycznie można zmienić całe radio... w legacu się nie dało, bo radio sterowało nawiewem i klimą - a na rynku aftermarket nie znalazłem żadnego z taką funkcja - nawet Nakamichi nie robi radia sterującego nawiewem :P :P :P

Posted

Bluetooth,

no wlasnie stad kicha.. znalazlem Harman Kardon drive and play i chyba pojde w tym kierunku... transmiter fm ale podpiety do gniazda antenowego.

sprawdze ile to warte.

co do aut dajacych radosc z jazdy - forys to by byl w moim przypadku zbyt duzy kompromis stad do zabawy mazda mx-5, a jako wozidlo trasowo co potrafi wiele obk ze swoim srednim co do wielkosci wnetrzem.

obka mam od piatku.. bardzo poprawne auto do tego wilk w owczej skorze.

szybszego pudla rodzinnego niz 2.5 w manualu mi nie trzeba.

Posted
Harman Kardon drive and play

To napisz koniecznie jak Ci zagra... pewnie jak to bywa w przypadku transmiterów trzeba uważać na to, żeby wersję US zamontować do radia US, a do radia europejskiego wersję europejską...

Ja sobie ostatnio zadowolnoy do Kanady pojechałem z iPodem wyposażonym w taki mały nadajnik (kupiony w Polsce). No i w kanadyjskim Volvo (z wypożyczalni) za nic nie mogłem się wstroić w częstotliwość tego nadajnika. Po innych częstotliwościach chodzi i nie gra...

Posted
To napisz koniecznie jak Ci zagra...

nie zagra.. :(

mam nowego ipoda classic 6tej generacji i nie jest on kompatybilny z tym sprzetem.

hmm... przydal by sie jakis prosty transmiter podlaczany jackiem do ipoda i wpinany w gniazdo antenowe radia.. to powinno zadzialac..

Posted

ciag dalszy tematu:

znalazlem transmitery podlaczane bezposrednio do gniazd antenowych.

ponoc daja lepsza jakosc, zasada podobna jak w Harman Kardon drive and play:

http://allegro.pl/item273923343_transmi ... a_fv_.html

pytanie tylko, jakiego rodzaju gniazdo antenowe jest w fabrycznym audio?

bluetooth, masz jeszcze te schematy o ktorych tu pisales? chetnie je przytule na maila..

[ Dodano: Sro Gru 19, 2007 8:42 pm ]

no to ja dalej do siebie:

podlaczylem do tego super_wypasionego :roll: audio zestaw Harman Kardon Drive and Play z transmiterem na kablu antenowym. Moze byc.

Tzn i tak czeka mnie wymiana glosnikow i wrzucenie jakiegos wzmacniacza bo to co dalo subaru to bida straszna, ale jak na standard aktualnego zestawu to jest znosnie. Najtrafniej chyba bedzie jak powiem, ze gra toto jak stacja radiowa z porzadnego nadajnika. Zdazaja sie jakies trzaski, ale jakosc sopranow, basow porownywalna z CD. No i obsluga wygodna.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...