potas Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Yo macie zapewne do czynienia z pewnym estetycznym problemem porysowanych bocznych szyb. Przynajmniej w modelach do 2000r. U mnie tylko lewa szyba jest nieznacznie porysowana, ale wolałbym zapobiec smugowatym rysom od góry do dołu szyby.Czy ma ktoś może z was jakiś pomysł jak temu zapobiec? Co ja zrobiłem w tym celu. Otóż wyciągnąłem bloczki trzymające szyby. Bloczki te są pokryte materiałem pokrytym bardzo gęstym włoskiem. Niestety z biegiem czasu zbija się on w brudną, twardą miazgę, w której tkwią ziarenka piasku - przyczyna mojego zmartwienia. Oczyściłem je na sucho i znów były miękkie. Nie wiem na jak długo. Nie wiem też jak powinien być wyregulowany docisk tychże bloczków do szyby. Ma ktoś z was z tym problem, czy olewacie kwestię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashmere Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 ja olewam. Nawet uznałem ze to ma swój urok:) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GC8 Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Wypoleruj sobie szyby i juz ich wiecej nie otwieraj. Dziala bardzo dobrze ATB 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Heh, ja mam regularne torowisko biegnace przez obie boczne szyby Po prostu je ignoruje Chociaz faktycznie jakby kiedys w przyszlosci dalekiej wraz z nowymi szybami udalo sie rozwiazac ten problem, to bym sie nie zmartwil Ale juz slyszalem wczesniej, ze ten model tak ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekk Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Hogi kiedyś mówił że można pastą do zębów, nie sprawdzałem, ale może warto spróbować, jakby co to go pytaj co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
toja Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 można pastą do zębów, :shock: :shock: :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekk Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 :shock: :shock: :shock:Też mniej więcej tak zrobiłem jak to pierwszy raz usłyszałem, ale w sumie pasta ma właściwości ścierno-polerujące, więc może faktycznie coś pomoże Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Spróbujcie wypolerować pastą złote obrączki, na próbę... :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 Spróbujcie wypolerować pastą złote obrączki, na próbę... piszesz poważnie czy sobie jaja robisz? z innych tematów wynika że polerowanie szkła daje niewielka poprawę :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arti Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 Ma ktoś z was z tym problem, czy olewacie kwestię? mamy ten problem i go olewamy :wink: :cool: gtek musi mieć porysowane boczne szyby. :smile: Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypis Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 albo wypolerujcie szyby pasta TEMPO jest rewelacyjna!!!!Potem kierunek ASO i zmieńcie sliżgi w prowadnicach i po problemie przynajmniej na jakiś czas:PPP 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grygo Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 Ma ktoś z was z tym problem, czy olewacie kwestię? mamy ten problem i go olewamy :wink: :cool: gtek musi mieć porysowane boczne szyby. :smile: hehe potwierdzam, TTTM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 Widzę że nie jestem sam hejka pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
VROOM Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 A ja myślałem że poprzedni właściciel mojego auta folię z szyb nieumiejętnie usuwał Link to comment Share on other sites More sharing options...
KASIAiMIŚ Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 my wymieniliśmy wszystkie prowadnice o których Potas na nowe i tyle :roll: co nie zmienia faktu że szyba jest porysowana ale w przyszłości sie i ją wymieni :wink: ps. nie było to tanie niestety dla zainteresowanych podaje nr częśći stablizator szyby 62304FA001 potrzeba 8szt. uchwyt 61256FE020 potrzeba 8szt. cena kosmos :???: więc nie pisze Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 my wymieniliśmy wszystkie prowadnice o których Potas na nowe i tyle :roll: co nie zmienia faktu że szyba jest porysowana ale w przyszłości sie i ją wymieni :wink: ps. nie było to tanie niestety dla zainteresowanych podaje nr częśći stablizator szyby 62304FA001 potrzeba 8szt. uchwyt 61256FE020 potrzeba 8szt. cena kosmos :???: więc nie pisze Nie zaluj nam - napisz Zniesiemy to dzielnie Lepiej wiedziec... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 cena kosmos więc nie pisze napisz napisz bo juz prawie sie z to bralem ale zostawilem te przyjemnosc nowemu wlascicielowi wiec lzej mi sie na sercu zrobi ile zaoszczedzilem :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KASIAiMIŚ Posted September 12, 2008 Share Posted September 12, 2008 ok 50pln/szt Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted September 12, 2008 Share Posted September 12, 2008 czyli 16x50=800zl... Eee a czy te rysy komus przeszkadzaja? No fakt, nie jest to malo, moze warto ew. zainwestowac jesli sie planuje nowe szyby - zeby bylo elegancko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted September 12, 2008 Share Posted September 12, 2008 Eee a czy te rysy komus przeszkadzaja? jak lecisz bokiem, patrzac na drogę przez boczne szyby to troche mogą przeszkadzać No fakt, nie jest to malo, moze warto ew. zainwestowac pewnie tak, ale skoro potas sobie poradzieł z rolkami i po czyszczeniu działaja poprawnie to nie wiem czy warto wywalić 800zł na nowe rolki, które za jakiś czas również nałapia syfu i beda rysowały szyby Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted September 12, 2008 Share Posted September 12, 2008 Eee a czy te rysy komus przeszkadzaja? jak lecisz bokiem, patrzac na drogę przez boczne szyby to troche mogą przeszkadzać Ee tam, sa dwie - patrzysz przez srodek i wiesz lepiej jak celowac w droge No fakt, nie jest to malo, moze warto ew. zainwestowac pewnie tak, ale skoro potas sobie poradzieł z rolkami i po czyszczeniu działaja poprawnie to nie wiem czy warto wywalić 800zł na nowe rolki, które za jakiś czas również nałapia syfu i beda rysowały szyby No bo to i tak rozwiazanie tylko dla tych co pieszcza i chuchaja Mysle, ze jak sie glownie upala, to takie pierdoly jak rysy na bocznych szybach to najmniejszy problem Ale na pewno czyszczenie warto wyprobowac na poczatek. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekk Posted September 12, 2008 Share Posted September 12, 2008 ok 50pln/szt To coś do Subaru kosztuje poniżej 100zł? :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KASIAiMIŚ Posted September 12, 2008 Share Posted September 12, 2008 obawiałem sie takich komentarzy nasze nie miały już włosia i nie było czego czyścić z drugiej strony jak ktoś tu już dużo wcześniej zauważył "nie ważne co zrobisz i tak będą cie oceniali" generalnie nie jest to tematem tej dyskusj ale tutaj jak ktoś nie ma gt/wrx/sti ich nie dłubie interesuje go coś więcej niż poprawianie osiągów a jeszcze do tego.... zresztą nie ważne świata nie zmienie a do tego zaraz i tak ktoś stwierdzi że sie obraziłem i jak mi sie nie podoba to po co pisze i czytam ?? no fakt po raz kolejny nie wiem po co ?? pozdrawiam miś ps. a może trzeba było odpowiedzieć tak?? ok 50pln/szt To coś do Subaru kosztuje poniżej 100zł? :shock: a mówili, że sie nie da wiem jestem troche frikiem :razz: Link to comment Share on other sites More sharing options...
potas Posted September 13, 2008 Author Share Posted September 13, 2008 U mnie wszystko musi działać jak należy. Pracuję w serwisie W nosie mam opinię nt. mojego indywidualnego podejścia do wszelkich urządzeń :cool: Powiem więcej: nie pluję na chodnik, używam brzydkich wyrazów, jestem heteroseksualny, mam kolegów gejów, czasem dłubię w nosie, lubię mieć czyste majty i samochód... Jakieś uwagi? hehehehehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeOrGe Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zobaczyć jak to wygląda u mnie. Szyby boczne nie wyglądają jeszcze tragicznie. Rozebrałem drzwi aby wyczyścić co nie co. Wymontowałem górne elementy drzwi współpracujące z szybą. Jak je zobaczyłem to się wystraszyłem :shock: ile tam było syfu. Myłem te elementy w wiadrze. Po umyciu elementów z przednich drzwi wylałem wodę z wiadra. Na dnie było z 5mm szyfu :shock: Najwięcej miałem problemów aby zdjąć dolne listwy okna. Są bardzo delikatne i łatwo je pogiąć. Jak ktoś ma ochotę się pobawić to mogę napisać co trzeba zrobić żeby je wyjąć w miarę bezpiecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts