Jump to content

Porysowane boczne szyby

potas

Recommended Posts

Yo

macie zapewne do czynienia z pewnym estetycznym problemem porysowanych bocznych szyb. Przynajmniej w modelach do 2000r. U mnie tylko lewa szyba jest nieznacznie porysowana, ale wolałbym zapobiec smugowatym rysom od góry do dołu szyby.Czy ma ktoś może z was jakiś pomysł jak temu zapobiec?

Co ja zrobiłem w tym celu. Otóż wyciągnąłem bloczki trzymające szyby. Bloczki te są pokryte materiałem pokrytym bardzo gęstym włoskiem. Niestety z biegiem czasu zbija się on w brudną, twardą miazgę, w której tkwią ziarenka piasku - przyczyna mojego zmartwienia. Oczyściłem je na sucho i znów były miękkie. Nie wiem na jak długo. Nie wiem też jak powinien być wyregulowany docisk tychże bloczków do szyby.

Ma ktoś z was z tym problem, czy olewacie kwestię?

Heh, ja mam regularne torowisko biegnace przez obie boczne szyby :)

Po prostu je ignoruje :)

Chociaz faktycznie jakby kiedys w przyszlosci dalekiej wraz z nowymi szybami udalo sie rozwiazac ten problem, to bym sie nie zmartwil :)

Ale juz slyszalem wczesniej, ze ten model tak ma :)

my wymieniliśmy wszystkie prowadnice o których Potas na nowe i tyle :roll: co nie zmienia faktu że szyba jest porysowana ale w przyszłości sie i ją wymieni :wink:

ps. nie było to tanie niestety :( dla zainteresowanych podaje nr częśći

stablizator szyby 62304FA001 potrzeba 8szt.

uchwyt 61256FE020 potrzeba 8szt.

cena kosmos :???: więc nie pisze

my wymieniliśmy wszystkie prowadnice o których Potas na nowe i tyle :roll: co nie zmienia faktu że szyba jest porysowana ale w przyszłości sie i ją wymieni :wink:

ps. nie było to tanie niestety :( dla zainteresowanych podaje nr częśći

stablizator szyby 62304FA001 potrzeba 8szt.

uchwyt 61256FE020 potrzeba 8szt.

cena kosmos :???: więc nie pisze

Nie zaluj nam - napisz ;)

Zniesiemy to dzielnie ;)

Lepiej wiedziec...

Pozdrawiam

cena kosmos więc nie pisze

napisz napisz bo juz prawie sie z to bralem ale zostawilem te przyjemnosc nowemu wlascicielowi wiec lzej mi sie na sercu zrobi ile zaoszczedzilem :wink:

Eee a czy te rysy komus przeszkadzaja?

jak lecisz bokiem, patrzac na drogę przez boczne szyby to troche mogą przeszkadzać :twisted:

No fakt, nie jest to malo, moze warto ew. zainwestowac

pewnie tak, ale skoro potas sobie poradzieł z rolkami i po czyszczeniu działaja poprawnie to nie wiem czy warto wywalić 800zł na nowe rolki, które za jakiś czas również nałapia syfu i beda rysowały szyby

Eee a czy te rysy komus przeszkadzaja?

jak lecisz bokiem, patrzac na drogę przez boczne szyby to troche mogą przeszkadzać :twisted:

Ee tam, sa dwie - patrzysz przez srodek i wiesz lepiej jak celowac w droge ;)

No fakt, nie jest to malo, moze warto ew. zainwestowac

pewnie tak, ale skoro potas sobie poradzieł z rolkami i po czyszczeniu działaja poprawnie to nie wiem czy warto wywalić 800zł na nowe rolki, które za jakiś czas również nałapia syfu i beda rysowały szyby

No bo to i tak rozwiazanie tylko dla tych co pieszcza i chuchaja ;)

Mysle, ze jak sie glownie upala, to takie pierdoly jak rysy na bocznych szybach to najmniejszy problem ;)

Ale na pewno czyszczenie warto wyprobowac na poczatek.

Pozdrawiam

obawiałem sie takich komentarzy :oops:

nasze nie miały już włosia i nie było czego czyścić :cry: z drugiej strony jak ktoś tu już dużo wcześniej zauważył "nie ważne co zrobisz i tak będą cie oceniali" generalnie nie jest to tematem tej dyskusj ale tutaj jak ktoś nie ma gt/wrx/sti ich nie dłubie interesuje go coś więcej niż poprawianie osiągów a jeszcze do tego.... zresztą nie ważne świata nie zmienie a do tego zaraz i tak ktoś stwierdzi że sie obraziłem i jak mi sie nie podoba to po co pisze i czytam ?? no fakt po raz kolejny nie wiem po co ??

pozdrawiam

miś

ps. a może trzeba było odpowiedzieć tak??

ok 50pln/szt :cry:
To coś do Subaru kosztuje poniżej 100zł? :shock:

:twisted:

a mówili, że sie nie da :mrgreen::mrgreen:

wiem jestem troche frikiem :razz:

U mnie wszystko musi działać jak należy. Pracuję w serwisie :mrgreen: W nosie mam opinię nt. mojego indywidualnego podejścia do wszelkich urządzeń :cool:

Powiem więcej: nie pluję na chodnik, używam brzydkich wyrazów, jestem heteroseksualny, mam kolegów gejów, czasem dłubię w nosie, lubię mieć czyste majty i samochód... Jakieś uwagi? hehehehehe

Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zobaczyć jak to wygląda u mnie. Szyby boczne nie wyglądają jeszcze tragicznie. Rozebrałem drzwi aby wyczyścić co nie co. Wymontowałem górne elementy drzwi współpracujące z szybą. Jak je zobaczyłem to się wystraszyłem :shock: ile tam było syfu. Myłem te elementy w wiadrze. Po umyciu elementów z przednich drzwi wylałem wodę z wiadra. Na dnie było z 5mm szyfu :shock:

Najwięcej miałem problemów aby zdjąć dolne listwy okna. Są bardzo delikatne i łatwo je pogiąć. Jak ktoś ma ochotę się pobawić to mogę napisać co trzeba zrobić żeby je wyjąć w miarę bezpiecznie.