owczar Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Mam pytanie do znawców :grin: Mam założony w swojej imprezie 98 rok silnik 2,2l 94 kW.Ponieważ auto przywiozłem z Niemiec-nie wiem na jakim jeżdziło oleju. Czy najlepszy będzie 10W40 , czy też jest inna opcja. Silnik ma najprawdopodobniej ok 150 tys km przebiegu ( jest suchy). I wymiana tak jak w instrukcji co 12,5 tys km , czy może rzadziej? Dzięki za info!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek1 Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Z tego co wiem to oni mają zwyczaj postępować zgodnie z wytycznymi/instrukcjami i dlatego od około 100 tys km przechodzą na półsyntetyk i stosują często valvoline własnie 10/40 mimo iż wcześniej silnik nie pobierał wcale oleju. Ja osobiście mam zwyczaj tak długo jak silnik nie jest zużyty (nie bierze oleju) stosować syntetyk no ale każdy ma swoje widzimisie. Wiem to na podstawie SI MY 1999 właśnie kupionej od dilera subaru w Niemczech prosto po przeglądzie. :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
RoniN_ Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Ja mam u siebie Valvoline 10w40 maxlife, ale planuje przejscie na: Albo: Motul 15w50 300v competition albo: Millers 10w60 Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts