Wojtek Jarząbek Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Witam, mam pytanko. Na jakiej zasadzie dziala klimatyzacja w Imprezie 2.0 GL z 1997r? Chodzi mi glownie o to , ze jak bylo cieplo na dworze to dzialala normalnie, a teraz jak sa temperatury kolo zera to klima sie wlacza na chwilke, po czym sie wylacza i juz wiecej nie wlacza. Nie wiem czy sie cos zepsulo, czy tak ma byc (moze ma jakis czujnik temperatury? Jak jest zimno to i tak nie schlodzi wiec po co ma sie wlaczac?) Dziekuje z gory za wyjasnienia. Pzdr.
bartek@klubsubaru.pl Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 mi się wydaje, że ustawiasz na czuja temperaturę pokrętłem, potem gdzie ma wiać i sobie dmucha. a żeby gasła? nie mam za długo tego auta ale słyszałem, że powinno się zawsze raz czy dwa w miesiącu zapalić klimę na jakiś czas, bo jak nie to coś się potem z nią dzieje i nie chodzi. pozdrawiam
Wojtek Jarząbek Posted December 16, 2004 Author Posted December 16, 2004 mi się wydaje, że ustawiasz na czuja temperaturę pokrętłem, potem gdzie ma wiać i sobie dmucha. a żeby gasła? nie mam za długo tego auta ale słyszałem, że powinno się zawsze raz czy dwa w miesiącu zapalić klimę na jakiś czas, bo jak nie to coś się potem z nią dzieje i nie chodzi. pozdrawiam Moja sie wlacza na powiedzmy 30 sek i potem wylacza.
bartek@klubsubaru.pl Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 a miałeś okres dłuższego nieużywania klimatyzacji? może dlatego Tobie zgłupiała?
Wojtek Jarząbek Posted December 17, 2004 Author Posted December 17, 2004 a miałeś okres dłuższego nieużywania klimatyzacji? może dlatego Tobie zgłupiała? Uzywalem jej przez cale lato i bylo OK , i od czasu jak sie zrobilo zimniej to glupieje.
bartek@klubsubaru.pl Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 no właśnie o to chodzi - mi powiedziano, że klimę należy włączać ze dwa razy w miesiącu, żeby sobie pochodziła, bo jak śpi za długo to się dzieją dziwne rzeczy z nią. mówię o całym roku, nie tylko i miesiącach letnich. pozdrawiam
Wojtek Jarząbek Posted December 17, 2004 Author Posted December 17, 2004 no właśnie o to chodzi - mi powiedziano, że klimę należy włączać ze dwa razy w miesiącu, żeby sobie pochodziła, bo jak śpi za długo to się dzieją dziwne rzeczy z nią. mówię o całym roku, nie tylko i miesiącach letnich. pozdrawiam Zle mnie zrozumiales. Uzywalem jej caly czas od lata, wlaczam ja praktycznie codziennie i jak jest zimno to swiruje.
Loucyphre Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 A ja swojej uzywam kilka razy w roku i dziala bez zarzutu juz 3 lata, także nie przejmuj sie "dobrymi radami " kolegow i udaj sie do warsztatu co sie na tym wyznaje. Pozdrawiam
panklex Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Wygrzebałem wątekbo dzisiaj włączyłem klimę i takie same oznaki: działa przez 30s i wyłącza się, następnie można wyłączyć przycisk włączyć i znowu działa 30s. Podczas ciepłych dni 2 miesiące temu działała bez zarzutów. czyy ta klima tak ma? że na mrozie chodzi chwilkę tylko, czy może ciśnienie spadło i domaga się serwisu? Pytam bo chciałem w aucie powymieniać wszystko (rozrząd i olej w skrzyni i moście) na wiosne i nie wiem czy przy nastaniu upałów będzie działać czy nie? A zjawisko jak widze normalne.
krzysiom Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Wygrzebałem wątekbo dzisiaj włączyłem klimę i takie same oznaki: działa przez 30s i wyłącza się, następnie można wyłączyć przycisk włączyć i znowu działa 30s. Podczas ciepłych dni 2 miesiące temu działała bez zarzutów. czyy ta klima tak ma? że na mrozie chodzi chwilkę tylko, czy może ciśnienie spadło i domaga się serwisu? Pytam bo chciałem w aucie powymieniać wszystko (rozrząd i olej w skrzyni i moście) na wiosne i nie wiem czy przy nastaniu upałów będzie działać czy nie? A zjawisko jak widze normalne. w większości samochodów jakie znam klima sie wyłącza gdy zewnętrzna temperatura spada do ok 0 stopni. Jest róznie w niektórych +5 w innych -3. Nie mam pojęcia jak jest w S. ale to chyba to.
panklex Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Dzięki za odpowiedź, nigdy nie bawiłem sie klimą w zimie na postoju, włączam od czasu do czasu (raz na 2 tygodnie) ale w czasie jazdy nie kontroluje czy ona działa czy nie, dopiero dzisiaj na spokojnie ją testowałem i złe myśli mnie zaczęły nachodzić. Pozdrawiam.
area Posted January 25, 2006 Posted January 25, 2006 Klimatyzacja wyłącza się teraz(objaw prawidłowy) bo odcina ją termostat temperatury(w SI 97 mozna go zobaczyć po otwarciu klapki schowka z lewej strony od góry,kabel z sondą wchodzi do srodka tunelu nawiewu w miejscu styku jego dwóch połówek).Jest to normalny objaw bo zimne powietrze z nawiewu wyłącza kompresor i dmuchawe.U mnie ten problem występował latem kiedy były upały a awaria sondy powodowała wyłączanie klimatyzacji.Na krótko można to usunąć poprzez zwarcie kabli sondy,ale należy uważać bo przy małym nawiewie można zamrozić płyn w obwodzie klimatyzacji i po kompresorze .Ewentualna wymiana termostatu(koszt części 590 PLN) jest bardzo uciążliwa ze względu na kiepski dostęp do jego zamocowania na wymienniku.
Grzegorz Posted January 26, 2006 Posted January 26, 2006 Dobrze żę Area wyjaśniłeś bo jak się człowiek tak za bardzo zaczyna przejmować tym czym nie powinien to jeszcze by sobie szkód narobił. Już widzę miny gości w zakładzie jak przy -20 stopniowych mrozach podjeżdża klient i z nietęgą miną mówi że mu klima nie chłodzi
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.