Jump to content

Dźwięki ze skrzyni ...

Heller

Recommended Posts

Odebrałem dziś rano autko z Bajecznej gdzie wymieniałem sprzęgło na nowe bo już stare lubiło się poślizgać.

No i zacząłem słyszeć dziwne dźwięki ze skrzyni (chyba, ze skrzyni) :???:

Nie za każdym razem ale jednak :

Kiedy się troszku rozpędzę na 3 lub 4 i odpuszczę gaz pozwalając się autku toczyć, nie wypinając biegu i hamować silnikiem - słyszę delikatne dziwne "jakby metaliczne" pochrząkiwanie i postukiwanie...

Może przy montażu sprzęgła czegoś nie dokręcono i jakieś blaszki postukują ?

A może to nie ma żadnego związku i po prostu skrzynia się zaczyna kończyć i trzeba coś wymienić ? (lepiej szybciej to naprawić niż za chwilę wymieniać całą skrzynie :sad: )

Dziwne tylko, że przed wymianą sprzęgła i oddaniu imprezy do serwisu wszystko było w jak najlepszym porządku - a teraz pochrząkuje... Delikatniusio - ale ja mam dobry słuch i mnie to wkurza !! :mrgreen:

???

Przy wymianie sprzegla trzeba odpinac wydech... i wlasnie blachy na rurze wydechowej sie poluzowaly i halasuja. Mozna przyspawac.

Oby to było to :wink:

I tak się zbieram do El-teca od jakiegoś czasu więc będzie pretekst, żeby wymienić szybciej tę rurę ;)

Przy wymianie sprzegla trzeba odpinac wydech... i wlasnie blachy na rurze wydechowej sie poluzowaly i halasuja. Mozna przyspawac.

to moe byc to - ale lepiej podjechac do chopakow niech sprawdza

Tak zrobiem :wink:

A Twoja turbowanna to juz tam chyba abonament parkingowy wykupiła co ? :mrgreen:

• 1 month later...

Jacool: dzięki. Akurat usłyszałem to przez przypadek, w nocy na bocznej drodze. W normalnych warunkach nie do usłyszenia to jest. Możliwe, że ten typ tak ma szczególnie, że obudowy od katalizatorów u mnie rezonują nieźle, możliwe że od turbo też, a ponadto nie ma w sumie problemów z biegami, sprzęgłem itp. :wink:

Pozdrawiam,

Karol

Jeszze tego nie zrobiłem

Słabiej to słyszę bo wydech teraz wszystko skutecznie zagłusza... :cool:

ALe stawiam na którąś z osłon, coś się poluzowało i dostaje wibracji przy odpowiednich obrotach.

Mam nadzieję niedługo rozwiązać tę kwestię.

Ja

z mojego research'u wynika ze to jeden z typowych dzwiekow w STi

nie tylko u mnie w GTeku tez tak mialem ale zostawilem to n owemu wlascicielowi.Cos rezonuje jakas olanoa wydechu lub turbo.Wystarczy glosnie radio lub glosniejszy wychech i po sprawie :wink:

ALe stawiam na którąś z osłon, coś się poluzowało i dostaje wibracji przy odpowiednich obrotach.

u mnie, nie w GieTeku też brzęczy :) tylko ja wiem co mi brzęczy- katalizator, który się wytłukł i zdematerializował. Przy odpuszczaniu gazu słychać takie metaliczne brzęczenie /skrobanie...