Wiatrak Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Witam, Powczorajszej jeździe po lesie wyciekło mi z wężyka z klimy z 200 ml cieczy. Wyciekło oczywiście kiedy postawiłem samochód pod domem. Czy to normalne? (zupełnie przypadkowo to zauważyłem, schylająć się pod samochód, myślałem, że to woda ścieka po przejechanej kałuży) Nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Rozumiem, że to jest wąż od klimy? Taki wężyk o średnicy chyba z 2 cm, jakieś 40 cm o prawego koła. Widać go po otworzeniu klapy. Nie mam fotki. Jazda była powoli po błocie i małej wodzie, trochę upaprałem podwozie po bokach. Co Wy na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
j33mbo Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 to skropliny z chłodnicy klimy, im większa wilgotność na zewnątrz i im niższa temperatura zadana w klimie, tym więcej skroplin się pojawia nie ma powodów do obaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Wiatrak, postaw zimne piwo na stole (albo na głowie żony ) w ciepły dzień. Co się stanie? Masz odpowiedź 8). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted August 27, 2008 Author Share Posted August 27, 2008 Dzięki, tak było, temp. niska porównywalna do temp. od klimy i duża wilgotność, klima na max chłodzenia. Trochę kicha bo w garażu robią się kałuże :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniujr Posted August 29, 2008 Share Posted August 29, 2008 Dzięki, tak było, temp. niska porównywalna do temp. od klimy i duża wilgotność, klima na max chłodzenia. Trochę kicha bo w garażu robią się kałuże :-) to nie tylko urok subaru. każde auto wyposażone w klime, ma wężyk, którym odprowadzana jest woda (to samo dotyczy klimatyztorów przenośnych i stałych montowanych np. w biurach). zawsze jest gdzieś rurka, czasami jej nie widać i nikt nie wie, że tam sobie kap kap... mi się zdarzyło już kilka razy, że ktoś na światłach mówił: Panie! leci Panu coś pod autem! benzyna?!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
j33mbo Posted August 29, 2008 Share Posted August 29, 2008 nie zawsze kapie. czasami rurka ze skroplinami wprowadzona jest do przewodu odprowadzającego ciepłe powietrze i razem z powietrzem wylatuje jako para ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
himber Posted August 29, 2008 Share Posted August 29, 2008 A czasami wyciągnięta z otworu odprowadzającego wodę tak, że wszystko leci na dywanik :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts