Jump to content

stuki silnika? - zalej dieslem!

JotEn

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich,

jakoże słysze o tym już nie pierwszy raz od zachodnich sąsiadów zdecydowałem zapytać:

sposób na pozbycie się tak w subaru często pojawiających się stuków silnika....Uwaga:

"1) spuścić olej

2) zalać silnik dieslem.... :lol:

3) odpalić i niech popracuje na wolnych obrotach 15min, NIE DODAWAĆ GAZU!!!

4) spuścić diesel, wyjąć filtr oleju i powtórzyć to samo

5) włożyć nowy filtr i zalać olejem

EFEKT : chodzi jak pierwszego dnia....

Diesel czyści silnik ze wszystkich osadów olejowych i wstawki samoregulujące, które stukały bo je zaklejał olej i za wolno się otwierały.

sprawdziłem to i działało już w kilku autach - twierdzi! "

ale czysto teoretycznie czemu nie :?: ... słyszał ktoś już o tym czy to zupełna utopia?

ja u siebie tego raczej próbować nie będę i na szczęście jeszcze nie musze....jakby co lepiej zmienić wstawki samoregulujące albo zaleje silnik cola... :D

UWAGA: zanim użyjesz przeczytaj ulotkę i skontaktuj się z mechanikem pierwszego kontaktu.

http://www.motor-talk.de/t462439/f195/s/thread.html

Posted

Terapia troche drastyczna

stare boksery (outback MY 1999) stukały na zimno, ale nie miało to wpływu na ich dalsze działanie

zastanawiam sie jak silnik benzynowy jest w stanie opdpalić mieszankę diesla (zbyt małe sprężanie i nie wiem, czy iskra jest w stanie to przezwyciężyć)

a poza tym to troche tak jak poić człowieka rycyną, przeczyści się, ale jakim kosztem :twisted::twisted:

pozdrawiam

WJR

PS: jednak jak sprawdzisz to daj info zobaczymy jaki efekt

Posted
jak ktoś ma na nowe panewki

no właśnie nie wiem na wolnych obrotach... ale możnaby dolać 3L diesla i 1L oleju...

zastanawiam się jak silnik benzynowy jest w stanie odpalic mieszankę diesla

dopiero teraz sie wczytałem...

ale zalewamy silnik nie bak:) a tam do tego raczej nie dojdzie, tabelaryczna temp. samozapłonu diesla to ok300C - tyle w zimnym silniku nie ma...

ale i tak nie sprobuje...chociaz korci

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...