JotEn Posted December 3, 2004 Posted December 3, 2004 witam wszystkich, jakoże słysze o tym już nie pierwszy raz od zachodnich sąsiadów zdecydowałem zapytać: sposób na pozbycie się tak w subaru często pojawiających się stuków silnika....Uwaga: "1) spuścić olej 2) zalać silnik dieslem.... 3) odpalić i niech popracuje na wolnych obrotach 15min, NIE DODAWAĆ GAZU!!! 4) spuścić diesel, wyjąć filtr oleju i powtórzyć to samo 5) włożyć nowy filtr i zalać olejem EFEKT : chodzi jak pierwszego dnia.... Diesel czyści silnik ze wszystkich osadów olejowych i wstawki samoregulujące, które stukały bo je zaklejał olej i za wolno się otwierały. sprawdziłem to i działało już w kilku autach - twierdzi! " ale czysto teoretycznie czemu nie :?: ... słyszał ktoś już o tym czy to zupełna utopia? ja u siebie tego raczej próbować nie będę i na szczęście jeszcze nie musze....jakby co lepiej zmienić wstawki samoregulujące albo zaleje silnik cola... UWAGA: zanim użyjesz przeczytaj ulotkę i skontaktuj się z mechanikem pierwszego kontaktu. http://www.motor-talk.de/t462439/f195/s/thread.html
Azrael Posted December 3, 2004 Posted December 3, 2004 Jak ktos ma na nowe panewki i pierscienie...,:-/
WJR Posted December 3, 2004 Posted December 3, 2004 Terapia troche drastyczna stare boksery (outback MY 1999) stukały na zimno, ale nie miało to wpływu na ich dalsze działanie zastanawiam sie jak silnik benzynowy jest w stanie opdpalić mieszankę diesla (zbyt małe sprężanie i nie wiem, czy iskra jest w stanie to przezwyciężyć) a poza tym to troche tak jak poić człowieka rycyną, przeczyści się, ale jakim kosztem pozdrawiam WJR PS: jednak jak sprawdzisz to daj info zobaczymy jaki efekt
JotEn Posted December 3, 2004 Author Posted December 3, 2004 jak ktoś ma na nowe panewki no właśnie nie wiem na wolnych obrotach... ale możnaby dolać 3L diesla i 1L oleju... zastanawiam się jak silnik benzynowy jest w stanie odpalic mieszankę diesla dopiero teraz sie wczytałem... ale zalewamy silnik nie bak:) a tam do tego raczej nie dojdzie, tabelaryczna temp. samozapłonu diesla to ok300C - tyle w zimnym silniku nie ma... ale i tak nie sprobuje...chociaz korci
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.