Jump to content

Sprowadzanie Subarynki...kilka pytań :)

Guest Woyteck

Recommended Posts

Guest Woyteck
Posted

Na początek chciałbym się przywitać...tak więc witajcie :) Noszę się z zamiarem kupna używanego Subaru Impreza z silnikiem 1,8 lub 2.0 - w zupełności mi to wystarczy gdyż przy mocniejszym silniku w codziennej jeździe nie wykorzystam w pełni jego potencjału :) No i tutaj nasuwa się kilka rzeczy. W Polsce ceny używanych Subarynek w porównaniu z Niemcami są sporo wyższe dlatego jeśli już to wolałbym sprowadzić. Może ktoś z Was ściągał z Niemiec Imprezę i może podać jakieś info jak nasi sąsiedzi obchodzą się z tymi autami? Na co trzeba patrzeć przy kupnie używanej Subaryny? Chodzi mi tu o rzeczy, które można wyłapać gołym okiem, bo mechanikiem nie jestem, ale zapewne znajdą się widoczne szczegóły mogące świadczyć np. o mega dzwonie. Generalnie jeśli to pomoże to interesują mnie roczniki między 1996, a 1999 - może mają jakieś specyficzne cechy, wady, które da się wychwycić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc gdyż Subaru Impreza jest jednym z moich ulubionych japońskich wynalazków i chciałbym być z niego równie zadowolony jak zapewne reszta użytkowników tego wspaniałego samochodu czyli jednymi słowy nie trafić na jeżdżącą minę :) Pozdrawiam.

Posted
1,8 lub 2.0 - w zupełności mi to wystarczy gdyż przy mocniejszym silniku w codziennej jeździe nie wykorzystam w pełni jego potencjału

nie, wcale... :)

Może ktoś z Was ściągał z Niemiec Imprezę i może podać jakieś info jak nasi sąsiedzi obchodzą się z tymi autami?

jedzie do mnie taka jedna z pierwszej ręki od starszego pana, który obchodził się z nią jak z jajkiem, więc niedługo się wypowiem na ten temat. ogólnie zależy od kogo się kupuje. pewnym można być tylko tego, że zawieszenie będzie w o niebo lepszym stanie niż to w egzemplarzach z Polski.

Na co trzeba patrzeć przy kupnie używanej Subaryny? Chodzi mi tu o rzeczy, które można wyłapać gołym okiem, bo mechanikiem nie jestem, ale zapewne znajdą się widoczne szczegóły mogące świadczyć np. o mega dzwonie.

raz zapytałem o to samo pumexa (pumex1), to kolana mi się ugięły pod ciężarem wiedzy od niego zdobytej :D - spróbuj - może Tobie też pomoże.

Posted

jedzie do mnie taka jedna z pierwszej ręki od starszego pana, który obchodził się z nią jak z jajkiem, więc niedługo się wypowiem na ten temat.

Ja to na przykład biorę jajko z lodówki i od razu z pierwszej ręki sru o krawędź kubeczka i ciap na patelnię :)

Posted

wiem ze na mobile.de czy autoscout24.de jest masa subaru do kupienia w niemczech ale i tak kupowałbym w CH:

1) na pewno sa rownie dobrze jak nie lepiej zadbane...zawieszenie, stan zewnetrzny, w srodku po 200kkm wygladają jak prawie nowe, paliwo

2) serwis subaru w niemczech nie umywa sie do szwajcarskiego - w CH jezdzi wiecej subaru niz u nas fiatów + daewoo i w kazdej wsi w gorach maja serwis a w nim od reki wiecej czesci niz w głównym serwisie w Stuttgarcie...

Naprawde znaja sie na tych samochodach i potrafią technicznie o nie dbać. Niektorzy Niemcy z płd landów serwisują swoje szubru w CH co jak na niemców jest nielada wyczynem :)

Przykładowo jak kupowałem jedno z subaru to znalazłem się w wiosce w górach na wys 1800mnpm poczym właściciel przyjechał po mnie i jechaliśmy jeszcze 4km drogą węższą od auta :) gdzieś w górę aż dojechaliśmy do jego gospodarstwa w którym oprócz 8 krów było 7 subaru...jedno na 19".... :D :shock: :D ....i nie narzekam.

Faktem jest że trzeba dodatkowo zapłacić cło ale jak się je zapłaci na granicy UE czyli np w Singen to

1) płaci się 10% a nie 16% jak u nas

2) omija się cały burdel związanyz cleniem u nas....

3) nie narazasz sie z ci wsadza auto na parking na kilka dni i bede je po nocach katowac...

p.s......szwjcarzy sa bardziej uczciwi....

Guest Woyteck
Posted

hmmm...to zdarza się, że celnicy z braku obowiązków śmigają autami ze składu?? :shock:

Posted

w kolejkach w "urzedzie" rozne historie sie slyszy...

pomijajac naciagaczy ktorzy ci oferuja swoja pomoc w zalatwieniu tych zmudnych formalnosci "....bo oni wiedza jak to taniej zalatwic:)..."

pewien facet opowiadal jak mu kazali zostawic kluczyki bo nie bylo miejsca na parkingu i pozastawiali auta....jak wrocil to na liczniku bylo 10km wiecej...ale sam sie zdziwilem :shock: :shock: :shock: bo watpie zeby mieli prawo prosic o kluczyki :!:

jak Ci ktoś zmieni koła to jak udowodnisz że miałeś inne.... :D

w Niemczech trzeba uważać przy kupnie używanych subaru - wystarczy odgrzebać kilka topiców z motor-talk.de....

to pewnie oczywiste ale jak już szukać to tylko w płd niemczech, badenia-wirtembergia, bawaria, ewentualnie ew. w turyngii - tam jest ich sporo. I patrzeć od kogo się kupuje :D

Posted

w Niemczech trzeba uważać przy kupnie używanych subaru - wystarczy odgrzebać kilka topiców z motor-talk.de....

to pewnie oczywiste ale jak już szukać to tylko w płd niemczech, badenia-wirtembergia, bawaria, ewentualnie ew. w turyngii - tam jest ich sporo. I patrzeć od kogo się kupuje :D

to oczywiste że się patrzy od kogo... ale co masz na myśli mówiąc że akurat w nieczech trzeba uważać ?? wszędzie chyba trzeba no nie ??

Posted

no jasne że wszędzie, na pewno bardziej u nas niż w niemczech... :)

Chodziło mi o to że większość ogłoszeń które oglądamy są z Niemiec a tam społeczeństwo jest bardziej "zróżnicowane" niż w CH.

W Niemczech, szczególnie północnych ( no i wschodnich:) nie zawsze kupuje się auto od ..... Niemca... szczególnie jeśli stoi w komisie...

Mieszkałem tam długo, sporo oglądałem i naprawdę zdarzały się zabawne historie.

Ale przysłowiowa babcia albo dziadek z dwoma wozami w garażu to oczywiście coś co się zdarza głównie w Niemczech i takich wszystkim życzę :D

• 1 month later...
Posted
każdemu kto chce mogę sprowadzić fabrycznie nowe SI WRX w wersji USA za ok 25.000 euro, z gwarancją, ze wszystkimi opłatami.

pozdro.

Ciekawe?!!!Cena BARDZO ciekawa, no i ....gwarancja????

Możesz napisać więcej o tej operacji :)

Posted
każdemu kto chce mogę sprowadzić fabrycznie nowe SI WRX w wersji USA za ok 25.000 euro, z gwarancją, ze wszystkimi opłatami.

pozdro.

za tyle chyba STI

Posted

pozdro.

za tyle chyba STI

No to ja się piszę w ciemno... :)

Posted

Cena STI w USA jest duzo lepsza niz w Europie bo jest to okolo 32tys$ cena na wywoz oczywiscie jest mniejsza doliczajac wszystkie oplaty i biorac pod uwage bardzo niski kurs dolara jest to oplacalna transakcja

Posted
Cena STI w USA jest duzo lepsza niz w Europie bo jest to okolo 32tys$ cena na wywoz oczywiscie jest mniejsza doliczajac wszystkie oplaty i biorac pod uwage bardzo niski kurs dolara jest to oplacalna transakcja

Jest jeszcze tzw.....akcyza....:( a 25 na gotowo,to nie to samo co 32 w US... :(

Posted

pozdro.

a STi?

Posted

Sprowadzilem w wakcje 2004 subaru 1.8. Za dobra kase wychaczylem ale byla blacha bardzo pozarta.Calego go pomalowalem koszt 2500.od razu dorzucilem wlot na maske i spojler (zajebiscie pasuje od astryII) auto z papierami z serwisumial przejechane 89 tys. po sprowadzeniu do roboty byla uszczelka pod glowica, marzety i takie tam pierdoly.Ten Helmut od ktorego kuplem byl strasznym brudasem:)

Posted
Na co trzeba patrzeć przy kupnie używanej Subaryny?

Czsem sie zdarza ze w auto jes wprasowany kawałek rozkladu jazdy atobusów .......to takiej nie bierz. Abo jak z boku wystaje kawalek dyszla od wagony kolejowego .......na bank miala stłuczke.

Mamusioa

Posted

Sporo osób na tym forum sprowadziło GT, możecie podac przybliżone kwoty albo jeśli ktoś sprowadza to mniej więcej za ile GT '00 lub '99 Info może być na PW :wink:

Posted

Znajomy sprowadził STi, jeździ nim od miesiąca. Samochód odkupił od dilera, przebieg 700 mil, roczniki 2004. Za całość zapłacił 125 000 PLN.

Posted

Panowie podepne sie pod temat z troszke innym pytaniem.

Czy ktos kto ma doswiadczenie ze sciaganiem czesci z USA moglby w kilku zdaniach napisac jakie wiaza sie z tym koszty?

Przy zalozeniu, ze towar kupuje na miejscu obywatel USA i przesyla go do mnie do Polski.

Chodzi mi o dodatkowe oplaty w postaci cla, VATu itp..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...