Jump to content

Czy w jakimkolwiek serwisie moge stac przy mechaniku?

EvilD

Recommended Posts

Posted

Czytajac opinie o serwisach samochodowych i opierajac sie na wlasnych doswiadczeniach pytam - czy gdziekolwiek moge stac przy mechaniku jak mi robi przeglad?

Jak do tej pory wiecej jezdze na motocyklu, gdzie problemow wiekszych z serwisami nie ma. Jest to na tyle male grono, ze serwisy chetnie wpuszczaja na przeglad wlasciciela. Przy okazji sporo sie dowiedzialem o wlaswiwym uzytkowaniu, konserwacji, itp.

Z samochodami jest jednak gorzej... moje 4-ry kolka to wlasne Tico pare lat temu, skradzione w dodatku, Toyotka Starlet i Seat Ibiza. Z kazdym problemy serwisowe w postaci otrzymania kawy na przegladzie i spartaczenia roboty jaka miala byc wykonana. W Toyocie nawet za ktoryms razem wpadismy z ojcem na pomysl, zeby oznakowac filtr oleju w znany nam sposob bo podejrzewalismy fuszerki. Na fakturze nowy filtr a w aucie oczywiscie stary i to w ASO! Skonczylo sie niby na wyciagnieciu konsekwencji od mechanika i nowym systemie audio w samochodzie. W Seacie jak mechanicy nie mogli odkrecic stalowych blach oslaniajacych silnik to je po prostu powyginali... Na moje uwagi zostalem pouczony, ze "to chyba moje pierwsze auto"! Teraz samochodu nie mam w ogole.

Niebawem chcialbym nabyc Impreze, bo czas sie nieco ustatkowac jednak. Impreza zapewne da mi przyjemnosc z jazdy, choc dla mnie to raczej teoria. Raz ze przyspieszenia i osiagi scigaczy (na prostych) sa o niebo lepsze a dwa, ze Impreza jako pasazer jechalem raz i to dawno.

Kupno jednak uzalezniam w duzej mierze od serwisu. Interesuje mnie taki, w ktorym bede mogl wejsc na przeglad i patrzec mechanikom na rece jak sie przykladaja do pracy. Nie chce niespodzianek w postaci partactwa czy niedopatrzenia. Przy okazji chce sie czegos dowiedziec o samochodzie. Czy to w jakims serwisie jest mozliwe? Mowa o przypadku, kiedy kupuje auto nowe. Z salonu.

Posted

Niedawno, w jakims warsztacie widzialem taki cennik:

1. 40$ - godzina pracy mechanika

2. 50$ - jesli stoisz i patrzysz

3. 60$ - jesli pomagasz

4. 70$ - jesli wczesniej sam pracowales przy samochodzie

Posted

Ja serwisuję forysia w Mikołowie i nie ma problemu z tym by być pod autem, za autem i przy aucie. Kręcę się wokół mechaników cały czas i zadręczam ich pytaniami. Bardzo miła atmosfera a na jakość usług jak do tej pory nie narzekam :D

Posted

JEśłi chcesz to moge Ci podać adres jednego takiego serwisu w Krakowie jak coś to napisz do mnie na gg ..... bo ja nie moge tak publicznie reklamować konkuręcji.............

Posted

W krakowie jest tylko jedno ASO :roll: No ale w nim to napewno można się kręcić tak samo jak w Mikołowie :D sam tak robie :twisted:

Posted

Ostatnio robiłem przegląd w Łodzi w ASO i też stałem przy aucie. Nie cały czas, ale jak miałem ochotę sobie popatrzeć, to nikt nie robił najmniejszego problemu. Poza momentem płacenia, cały przegląd bardzo miło wspominam. ;-)

Posted
Wg mojego rozeznania w większości ASO na to pozwalają i u każdego Nie ASO.

taaaa - Dawoj pozwala - ale popatrzec przez szybe z zewnatrz :-(

na szczescie sa nie ASO gdzie mozna przyjrzec sie co konkretnie jest robione (a jesli nie mam na to czasu/ochoty to pelne zaufanie do mechanika pozwala mi pozostawic moj pojazd bez obawy o to co zastane po powrocie :-) )

Posted
Poza momentem płacenia, cały przegląd bardzo miło wspominam. ;-)

....... a co :?: nie miła kasjerka była :?: :?: :twisted: .....

pozdr. mk.si

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...