Adi555 Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Witam starszych kolegów z forum. Czy głośny wydech jest problemem z Policją ? Jestem w trakcie budowy WRX-a, zastanawiam się czy po usunięciu katalizatora i wymianie końcowego tłumika wydechowego poziom hałasu mieści się w normie, to jest jakieś 80-pare db. Czy mieliście problem z policją?
wielkopolanin Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Jestem w trakcie budowy WRX-a Oczywiscie mozna, ale nie lepiej kupic juz gotowego :wink:
Adi555 Posted November 25, 2004 Author Posted November 25, 2004 Jeśli się niejasno wyraziłem, sprostowanie. Mowa oczywiście o zakupie renomowanego tłumika a nie własnych konstrukcjach.
Intakwrx Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 TAK ! Chciał zatrzymać dowód ! Bo na jego ucho to więcej niż 91 db ! Byłem miły, oraz okazanie skruchy i sciema ze taki kupiłem i nie wiedziałem pomogła ubłagać Pana władzę o słuchu absolutnym
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted November 25, 2004 Ojciec Założyciel Posted November 25, 2004 Bez katalizatora nie przejdzie też przez emisję spalin Pozdrowienia
Intakwrx Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Jeździ pełno ciężarowych i leciwych głośnych śmierdzieli ! Jadąc za nimi jak nie zdążysz zamknąć obiegu to masz gól głowy cały dzień! Czepiają się ludzi, co dbają o pozytywne odczucia akustyczne przechodniów i nie tylko ! Rozumiem jak by nas bylo tysiące na minute ! Ten pan Policjant to był jedyny obywatel, któremu dźwięk mego auta się nie podobał, reszta tylko zachwyt :!:
Adi555 Posted November 25, 2004 Author Posted November 25, 2004 Chodzi mi o uwolnienie z układu wydechowego pięknego dla ucha dźwięku pracy boksera Czy jeśli zamontuje tylko końcowy tłumik 1. Prodrive - spokojniejszy, oddajacy b.dobrze dźwięk boksera; lub 2. Hayward&Scott (dawniej oferowany jak Scooby-Sport) - bardziej agresywny, z głębokim brzmieniem. lub 3. Supersprint Poziom db. będzie w normie a wydech będzie dobrze oddawał dźwięk boksera
Kuba Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Jesli caly uklad wydechowy masz seryjny, to mozesz sprobowac z kawalkiem prostej rury zamiast tlumika. Slyszalem cos takiego i brzmi podobnie do niektorych "tuningowych" tlumikow.
shodan Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 2. Hayward&Scott (dawniej oferowany jak Scooby-Sport) - bardziej agresywny, z głębokim brzmieniem. Jeśli chodzi o H&S, mamy w Warszawie zamontowany zarówno sam wydech końcowy w WRX, jak i pełny wydech H&S w STi. Sama puszka końcowa wydaje baardzo przyjemny dzwięk, który w żaden sposób nie jest męczący dla pasażerów 8) Możemy się umówić na posłuchanie na żywo, jeśli ma to pomóc w podjęciu decyzji pozdr!
IWAN Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 A mój GT przeszedł na pełnym Supersprincie (bez KAT oczywiście) i spaliny i dB na badaniu technicznym pisałem już o tym. I również jak już pisałem, diagnosta powiedział, że miał tylko dwa takie przypadki w życiu, a wyglądał na lat 50-60, oba to IMPREZY GT. -To jest MARKA - powiedział. PS: w trasie nie przeszkadza, pasażerowie nawet usypiają, a boksuje jakby cylindry były w tłumiku końcowym
JotEn Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 taka smieszna historyjka mam koncowy BRT Racing jako ze z takim juz kupilem bo sam bym pewnie nigdy na to nie wpadl... Wracajac znad Wigier telepalem sie po jakiejs piekielnej drodze okolo 80km/h - skoncentrowany na dziurach - załoga zasypia... az naraz wyskakuje mi pod maske szczesliwy Pan Władza....zjeżdżam na bok...podchodzi do okna: - co.....przegielismy troche....lubimy tym poszalec....co....? - zagaduje szczesliwy ze zarobi... - ....ale.....ja..... - Marek chodzno z tym radarem - wola kolege ktory strzelal - ...... o ***** ale przeciez pan był taki głośny!!! jak to..... :shock: :shock: :shock: Na radarze mialem 72... ....a cala zaloga spala, ja prawie tez... :wink: podsumowujac nie jezdzilem wczesniej na BRT ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczony - oddaje piekno boxera bez piekielnego bulgotu... kto co lubi ale przede wszystkim chyba jest dosc tani... www.brtracing.com - ktorej raczej nie polecam :roll:
GTA3 Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Głośny wydech nie powinien stwarzać większych problemów bo policjanci nie mają przeważnie przy sobie przyrządu pomiarowego. Największe problemy z policją powstają gdy w wydechu zostaną wykryte produkty metabolizmu etanolu - do tego mierniki posiadają bardzo często.
Azrael Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Ja tam ich tutaj akurat w wykrywaniu C2H5OH wyjątkowo popieram ....
Jakublad Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 U mnie jest fabryka plus tłumik ScoobySport i żadnych problemów nie ma. Chodzi pięknie i nie męczy w czasie długiej jazdy.
GTA3 Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Ja tam ich tutaj akurat w wykrywaniu C2H5OH wyjątkowo popieram .... Psst! poczekajmy na pointę eksperta. :wink:
Waldemar Biela Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Witam starszych kolegów z forum. Czy głośny wydech jest problemem z Policją ? Witam nowo ofiare i odpowiadam : zalezy ile bedziech mial w tem wydechu .......... promili. Moje "spaliny so nagminnie zapromilowane. Mamusia
GTA3 Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Widzisz Azrael - wiedziałem że się ekspert w temacie wypowie
WJR Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Panowie tylko taki "wydech" to może być ciężki, ale żeby tam zaraz głośny pozdrawiam WJR PS: AZRAELA popieram produkty "metabolizmu" za kółkiem sa BEJ
Waldemar Biela Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 PS: AZRAELA popieram produkty "metabolizmu" za kółkiem sa BEJ Noooooo .... ludzie !!!! zeby se juz nawet pierdnonc nie mozna belo??? Nie znalam tego przepisu. A ile jes za to punktów ? Mamusia
WJR Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 za pierdnięcie to w zależności od zjadliwości nawet "czapa" w końcu subaru to szczelne samochody (na szczeście autorowi nic nie grozi, a jeżeli chodzi o współwiężniów top odpowiedzialność zbiorowa) pozdrawiam WJR PS: taryfikator obejmuje tylko te wydechy na tylnim siedzeniu radiowozu
Adi555 Posted November 30, 2004 Author Posted November 30, 2004 Widzę że temat się rozwinął cóż, ja byłem nielicznym któremu policja postanowiła się odgryźć. Fakt, że trochę przepałowałem ale żeby od razu zatrzymać dowód?
Scooby Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Mnie juz kilka razy lapali tylko dlatego, ze mnie uslyszeli duzo wczesniej niz zobaczyli ale za kazdym razem konczylo sie gadka i ogladaniem auta.
Adi555 Posted November 30, 2004 Author Posted November 30, 2004 Policjant wyciągnął z firmowego fokusika kombi jakiś przyrząd do pomiaru natężenia dźwięku. Po dwóch pomiarach stwierdził że przekracza normę która jak powiedział wynosi 80-pare db. Rzeczywiście za drugim pomiarem było ponad 100db. Auto którym się poruszam to tej pory to Impreza 1.8. z wydechem Sebringa który jest metaliczny i głośny, Turbina wycisza cały układ wydechowy. Mam nadzieję że w moim nowym WRX-e nie będę miał tego problemu.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.