Jump to content

Favicon

aflinta

Recommended Posts

Posted

Witam, może by strona SIP jak i forum dały się łatwo lokalizować w zakładkch dobrym pomysłem będzie dodanie favikonki?

Posted

Jest..... tyle, ze na stronie glownej oraz na Forum - rowniez na stronie glownej. Przegladarka identyfikuje ikone przez katalog - znaczy ikona musi byc w tym samym katalogu w ktorym jest plik, ktory dodajemy.

Taka specyfikacje znam z HTML'a 3.0 i jezeli cos w temacie sie zmienilo to prosze o info - chetnie to dodam.

Posted
Taka specyfikacje znam z HTML'a 3.0 i jezeli cos w temacie sie zmienilo to prosze o info - chetnie to dodam.

Nie, nic sie nie zmienilo.

Przy okazji sprawdzilem - favicon dziala. Pojawia sie znana wszystkim fanom marki zlota gwiazdka :)

Posted

A możecie powiedzieć nam - zwykłym zjadaczom z czym to się je i na co zwracać uwagę? Bo jeśli o mnie chodzi, to nic nie zrozumiełem...

Posted
A możecie powiedzieć nam - zwykłym zjadaczom z czym to się je i na co zwracać uwagę? Bo jeśli o mnie chodzi, to nic nie zrozumiełem...

Chodzi o to, ze jak bedziesz chcial zapamietac adres forum w tzw. "Ulubionych" (tak jakbys go juz nie pamietal ;) ) w przegladarce (kombinacja klawiszy CTRL+D), to potem wyswietlajac liste ulubionych adresow zobaczysz zamiast standardowej ikonki (biala kartka a na niej logo MS Internet Explorera), specjalna ikonke - w tym przypadku zlota gwiazdke Subaru.

Posted

Chodzi o to, ze jak bedziesz chcial zapamietac adres forum w tzw. "Ulubionych" (tak jakbys go juz nie pamietal ;) ) w przegladarce (kombinacja klawiszy CTRL+D), to potem wyswietlajac liste ulubionych adresow zobaczysz zamiast standardowej ikonki (biala kartka a na niej logo MS Internet Explorera), specjalna ikonke - w tym przypadku zlota gwiazdke Subaru.

Aaaaa... już rozumiem... dzięki... ja staram się nie uzywać produktów małomiękkiego, więc nawet nie wiem co to MS Internet Explorer... a w Mozilli nie widać żadnej gwiazdki

Posted
Aaaaa... już rozumiem... dzięki... ja staram się nie uzywać produktów małomiękkiego, więc nawet nie wiem co to MS Internet Explorer... a w Mozilli nie widać żadnej gwiazdki

Po pierwsze: tak, dziala to tylko w malomiekkim szperaczu internetowym :wink: .

Po drugie: slusznie :lol: . Ja korzystam z korporacyjnego komputera i nie mam wyboru... :?

Posted

Po pierwsze: tak, dziala to tylko w malomiekkim szperaczu internetowym :wink: .

Po drugie: slusznie :lol: . Ja korzystam z korporacyjnego komputera i nie mam wyboru... :?

Działa to również w Mozilli (i wszystkim co na niej bazuje - firefox, epiphany, galeon) jak i najnowszej Operze.

http://dzp.ntt.com.pl/~aflinta/zrzutekranu-1.jpg

A gwaizdkę widać na lewo do adresu (w pasku adresu).

A firefoxa można chyba sobie nawet lokalnie zainstalować na korporacyjnej maszynie, no chyba, że kierownictwo ma ograniczenia natury mentalnej.

• 3 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

trzeba dodac jeszcze raz do ulubionych chyba.... ikonka jest przy dodawaniu strony kopiowana na dysk... :roll:

Posted

U mnie nie ma ulubionych (Mozilla) a favikonki na innych stronacg są widoczne od razu na pasku adresu bez żadnych sztuczek.

Posted
U mnie nie ma ulubionych (Mozilla) a favikonki na innych stronacg są widoczne od razu na pasku adresu bez żadnych sztuczek.

Wymuś przeładowanie strony, wyczyść cache. U mnie działa (przynajmniej na firefoxie).

• 1 month later...
  • 6 months later...
Posted

Wracam do tematu, bo faviconka zniknęła jak się wchodzi na forum przez adres: forum.subaru.pl, w otwieranych zakładakch z konkretnymi formai jest OK, ale na głównej stronie zjadło.

• 1 month later...
  • 1 year later...
Posted

Chciałem zauważyć, że stary favicon, czyli żółta gwiazdka nie bardzo pasuje do obecnego layoutu forum i również nie ma pokrycia z obecnym znaczkiem Subaru :wink:

Posted
Chciałem zauważyć, że stary favicon, czyli żółta gwiazdka nie bardzo pasuje do obecnego layoutu forum i również nie ma pokrycia z obecnym znaczkiem Subaru :wink:

Niby tak, ale jakoś mam sentyment do niego - powstał taaaak dawno :) Swoją drogą - czy jest zgodny czy nie z nowymi standardami... myślę, że jest... jeszcze przez parę lat stary logtyp jest ważny :)

Inaczej mówiąc - nie zmienię go chociażbyś mnie przypiekał na wolnym ogniu... no chyba, że znasz inne argumenty... to pomyślimy ;-)

U mnie favicon od niedawna wogole nie pojawia sie na pasku (przed remontem juz tak bylo). Uzywam Forefoxa na Linuxie.

Nie mam pomysłu... musiałbym poczytać o so chozi, chyba że ktoś wie jak to działa na Linuxie (bo nawet nie wiem czy kiedyś działało).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...