ljurew Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 Do tej pory miałem różne samochody i ni potrzeba mi było zbyt wiele informacji żeby zadbać na bieżąco o stan techniczny.Obecnie posiadam Forester S turbo i przyznaję że zaczynam się gubić nawet w kwestii który płyn czy olej lać i gdzie.W zwiazku z tym chciłbym spytać o klika spraw. -czy samochód ten ma przekładnie przednią i tylną i czy olej w przedniej wlewa się osobno czy może uzupełniając go w skrzyni(automat) dostaje sią on do przekładni? - do czego służy płyn w autonatycznej skrzyni biegów i jak częso trzeba go zmieniać? -czy Mobil 1 5w50 to odpowiedni olej do silnika tego samochodu? -czy instalacja gazowa w tym samochodzie to dobry pomysł jeśli tak to czy można ją zainstalować w ASO i ile to kosztuje. jestem jak widać zielony i mam 100 km do najbliższego serwisu więc będę wdzieczny jeśli dostane odpowiedzi na moje pytania. dziękuję i pozdrawiam
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted November 9, 2004 Ojciec Założyciel Posted November 9, 2004 Postaram się, na ile wiem "z pamięci" - resztę uzupełnie później: 1. Z przodu - skrzynia, dyferencjał przedni, rozdział napędu miedzyosiowy, z tyłu dyferencjał tylny. 2. Płyn w automacie słuzy zarówno do smarowania przekładni planetarnej, jak i do przekazywania napędu na sprzęgle hydrokinatycznym (wymiana wg. instrukcji - muszę sprawdzić) 3. 15W50 jest O.K. 4. Gaz do Turbo nie jest zalecany. Znamy liczne przypadki wynikających stąd poważnych problemów. pozdrowienia
ljurew Posted November 9, 2004 Author Posted November 9, 2004 rozumiem że Mobil 1(łan) 5w50 nie jest dobry.
pumex1 Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 Mobil 1 5W50 jak najbardziej jest OK do tego samochodu Mysle, ze w wypowiedzi Dyrekcji namieszal chochlik ... albo Dyrekcja zerkala na pewne zdjecia "kanapowe" bardziej niz klawiature :wink: pozdrawiam Szymon vel Pumex
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted November 10, 2004 Ojciec Założyciel Posted November 10, 2004 5W50 jest oczywiście też O.K. Pozdrowienia
Moniqa Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 pewne zdjecia "kanapowe" lepiej brzmi...salonowe :wink:
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted November 11, 2004 Ojciec Założyciel Posted November 11, 2004 Fakt - zdjecia kanapowe (czy salonowe - nie slowa sa wazne :wink: ) sa bardziej interesujace od Mobil 1 ( w jakiejkolwiek wersji). Nie wymaga komentarza, ze stylistyka klawiatury w tym kontekscie tez przegrywa z kretesem 8) Pozdrowienia
pumex1 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 lepiej brzmi...salonowe :wink: no tak... zwracam honor :wink: rzeczywiscie brzmi to lepiej Szanowna Dyrekcjo... czy w takim razie bedzie mozna jeszcze tutaj pytac o sprawy techniczne? Pozdrawiam Szymon
Moniqa Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 lepiej brzmi...salonowe :wink: no tak... zwracam honor :wink: rzeczywiscie brzmi to lepiej Szanowna Dyrekcjo... czy w takim razie bedzie mozna jeszcze tutaj pytac o sprawy techniczne? Pozdrawiam Szymon czy mi sie wydaje czy ktoś sie czepia 8)
pumex1 Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 alez skad czlowiek jak sie na cos dobrowolnie zgadza, to od razu podejrzliwie sie na niego patrza... :wink:
Waldemar Biela Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 alez skad czlowiek jak sie na cos dobrowolnie zgadza, to od razu podejrzliwie sie na niego patrza... :wink: No bo jak sie można dobrowolnie zgadzać z kobietom ??? Na dowód że to jes nie normalne .............. sie nawet kobieta oburzyła. No bo dzie tu miejsce na sól ziemi, czyli latajonce talerze, śmigajonce patelnie, spadywujonce z ......... no właśnie ....cholera wie skond róne AGD, gdzie "czułe......kurna ..... słówka". Jezdeś kapeć czy kawaler ??? czy może sondownie ubezwłasnowolnoiłeś małżonke ??? Jakby to ostatnie to ja poprosze o namiar na Pana Mecenasa. Mamusia
Azrael Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 No bo dzie tu miejsce na sól ziemi, czyli latajonce talerze, śmigajonce patelnie, spadywujonce z ......... no właśnie ....cholera wie skond róne AGD, gdzie "czułe......kurna ..... słówka". Jakieś własne doświadczenia? Ja rozumiem że ma się słabe stosunki sąsiedzkie ale żeby aż tak????????? ;-)
Jakublad Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 W takim razie który Mobil 1 jest lepszy: 15W 50 czy 0W 40? Pozdrawiam.
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted November 16, 2004 Ojciec Założyciel Posted November 16, 2004 0W nie był zalecany do starszych modeli. Dopiero teraz jest akceptowany przez producenta . Pozdrowienia
Waldemar Biela Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 0W nie był zalecany do starszych modeli. Dzienki serdeczne. Wlasnie zem sie mial napic Ochydny Wody, a z tego co Derekcja zakomunikowala, wynika ze to tyko dla .....mlodziezy. Mamusia forumowa
pumex1 Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 No bo jak sie można dobrowolnie zgadzać z kobietom ??? ano mozna wedlug zasady - Ty masz racje , ja swiety spokoj Jezdeś kapeć czy kawaler ??? no ba - stanu niezarejestrowanego znaczy sie "nie-kapec" Pozdrowiwszy Szymon vel Pumex
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.