Piotor Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 Być może banalne pytanie: Który BOV robi "ćwirrr" a nie "pssssssssssss" ? :smile: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam. Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 takie jak w wrc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premo Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 Może poszukaj na google pod hasłem BLOW SPARROW OFF... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotor Posted March 17, 2008 Author Share Posted March 17, 2008 takie jak w wrc ? Nie wiem czy musimy porównywać aż do wrc :wink: . Często słyszę na ulicy cywilne "ćwierkające" STI lub WRX'y. Już kiedyś usiłowałem "zgłębić" ten temat i podpowiedziano mi HKS. Zamówiłem kilka dni temu SSQV 2 i czekając na dostawę zastanawiam się czy to będzie to czego szukam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premo Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 na tym filmiku wygląda na psssyt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotor Posted March 17, 2008 Author Share Posted March 17, 2008 na tym filmiku wygląda na psssyt... A na tym na "ćwirrr" (oczywiście nie chodzi mi o "ptaszki" w tle :smile: ) http://youtube.com/watch?v=iQxQAr3cMi8&feature=related Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam. Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 dzwiek w duzej mierze zalezy od obciazenia oraz doladowania... wiec na wolnych inaczej i podczas jazdy inaczej bedzie slychac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotor Posted March 17, 2008 Author Share Posted March 17, 2008 wiec na wolnych inaczej i podczas jazdy inaczej bedzie slychac Co raczej zrozumiałe, interesuje mnie dzwięk podczas jazdy a nie "ryczenia" na postoju :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Premo Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 myslałem że chodzi ci o takie cwierkanie http://youtube.com/watch?v=OtCbXuQFwxo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 HKS to raczej gwizd. durbos ma ćwir Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymu Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 myslałem że chodzi ci o takie cwierkanie http://youtube.com/watch?v=OtCbXuQFwxo z tego co slyszalem wurce nie maja zadnych blowoffow tylko to cwierkanie to powietrze uderzajace o lopatki turbiny. poprawcie mnie jesli sie myle ale imho taki efekt jest nie do osiagniecia w ulicznym samochodzie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
saint Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 myslałem że chodzi ci o takie cwierkanie http://youtube.com/watch?v=OtCbXuQFwxo z tego co slyszalem wurce nie maja zadnych blowoffow tylko to cwierkanie to powietrze uderzajace o lopatki turbiny. poprawcie mnie jesli sie myle ale imho taki efekt jest nie do osiagniecia w ulicznym samochodzie... Taki efekt można bardzo łatwo osiągnąć, wystarczy że ci się BOV zatnie i nie upuszcza. Możesz zrobić symulację odcinając podciśnienie dochodzące do zaworka :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymu Posted March 17, 2008 Share Posted March 17, 2008 myslałem że chodzi ci o takie cwierkanie http://youtube.com/watch?v=OtCbXuQFwxo z tego co slyszalem wurce nie maja zadnych blowoffow tylko to cwierkanie to powietrze uderzajace o lopatki turbiny. poprawcie mnie jesli sie myle ale imho taki efekt jest nie do osiagniecia w ulicznym samochodzie... Taki efekt można bardzo łatwo osiągnąć, wystarczy że ci się BOV zatnie i nie upuszcza. Możesz zrobić symulację odcinając podciśnienie dochodzące do zaworka :wink: dobra, nie dokonczylem mysli: ...bez demolki mechanicznej Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeOrGe Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 myslałem że chodzi ci o takie cwierkanie http://youtube.com/watch?v=OtCbXuQFwxo z tego co slyszalem wurce nie maja zadnych blowoffow tylko to cwierkanie to powietrze uderzajace o lopatki turbiny. poprawcie mnie jesli sie myle ale imho taki efekt jest nie do osiagniecia w ulicznym samochodzie... Taki efekt można bardzo łatwo osiągnąć, wystarczy że ci się BOV zatnie i nie upuszcza. Możesz zrobić symulację odcinając podciśnienie dochodzące do zaworka :wink: Ale jak zdejniesz ten przewodzik to bedzie się otwierał praktycznie cały czas jak bedzie nadciśnienie w dolocie Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 takie jak w wrc ? Nie wiem czy musimy porównywać aż do wrc :wink: . Często słyszę na ulicy cywilne "ćwierkające" STI lub WRX'y. Już kiedyś usiłowałem "zgłębić" ten temat i podpowiedziano mi HKS. Zamówiłem kilka dni temu SSQV 2 i czekając na dostawę zastanawiam się czy to będzie to czego szukam. Niestety to nie bedzie to, miałem kilka Bov , Forge, HKS, Blitz , i żaden nie daje takiego ćwir Trzeba Durbosa ścignać , niech ktoś zrobi zdjecia jego Bov, moze gdzies znajdziemy co to za firma bo on sam nie wie, a dzwięk jego , zabija :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ninja Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 z tego co slyszalem wurce nie maja zadnych blowoffow tylko to cwierkanie to powietrze uderzajace o lopatki turbiny. poprawcie mnie jesli sie myle ale imho taki efekt jest nie do osiagniecia w ulicznym samochodzie... No bo w WRC nie ma BOV. Taki dzwiek wydaje cofające sie do filtra (przez turbine) powietrze. Tak mi to wytlumaczył szef ktory sprzedaje BOV-y The Sun. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 z tego co slyszalem wurce nie maja zadnych blowoffow tylko to cwierkanie to powietrze uderzajace o lopatki turbiny. poprawcie mnie jesli sie myle ale imho taki efekt jest nie do osiagniecia w ulicznym samochodzie... No bo w WRC nie ma BOV. Taki dzwiek wydaje cofające sie do filtra (przez turbine) powietrze. Tak mi to wytlumaczył szef ktory sprzedaje BOV-y The Sun. dokladnie... dzwieki, ktore wydaja bolidy WRC to tzw. turbo surge ( ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blue76 Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 Taki dźwięk ma np. Tial. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARKO RALLY Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 to cwierkanie to powietrze uderzajace o lopatki turbiny. poprawcie mnie jesli sie myle ale imho taki efekt jest nie do osiagniecia w ulicznym samochodzie... Taki efekt można bardzo łatwo osiągnąć, wystarczy że ci się BOV zatnie i nie upuszcza. Tak mi się zrobiło. Dźwięk super fajny, ale wolałem go więcej nie słuchać. Kiedyś na torze w Chorzowie jeżdził jakiś Lancer na częstochowskich blachach i miał taki zaworek, przypominalo to chichot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 To ja się podłączę: podobno jakiś BOV robi dźwięk podobny do końskiego ihhhhaaahahahaha. Jaki? Jak ktoś mi powie, biorę w ciemno i płacę prowizję . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jabar Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 podobno jakiś BOV robi dźwięk podobny do końskiego ihhhhaaahahahaha nagraj sobie fragment "Rejsu" i bedziesz mial Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 nagraj sobie fragment "Rejsu" i bedziesz mial Podobnie jak Ty pasek za off-top w Technicznym . Link to comment Share on other sites More sharing options...
saint Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 Przemeq, taki sobie zorganizuj :arrow: http://youtube.com/watch?v=lZG0RS3mVBc :razz: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 Nie chcę kaczki. Chcę konia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ssz Posted March 18, 2008 Share Posted March 18, 2008 Chcę konia. proszę: może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts