Jump to content

koszty utrzymania....WRX a STI

subar_u

Recommended Posts

witam wszystkich.zastanawial sie nad zmiana mojego legasia na impreze.(okolo2003-2005) jestem ciekaw jak to jest z kosztami eksploatacji WRX a STI.moge prosic doswiadczonych kolegow o porady i koszty... . ktory byscie polecili czy duzo drozszy i bardziej awaryjny jest STI?

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ktory byscie polecili czy duzo drozszy i bardziej awaryjny jest STI?

Wszystko zależy od sposobu wykorzystywania wozu. Przy podobnym wykorzystaniu, STI będzie palil nie 14l/100km a 17l/100km; będą też droższe klocki, tarcze, amortyzatory, opony. Powiedziałbym, że różnica w kosztach jest wprost proporcjonalna do różnicy w mocy. A awaryjność? Identyczna. No chyba, że z WRX-em chcemy jeździć, jak WRC-em - takie eksperymenty dłużej wytrzyma STI :twisted:.

Przykladowe wydatki - kupno 18 maja 2007 - do dzis:

przebieg: 12959km

koszt paliwa: 6 950 PLN

serwis: 2 990 PLN

w tym:

- 2x wymiana oleju, filtrow itp

- filtr paliwa

- olej w skrzyni i w dyfrze

- zarowka :D

- wycieraczki

- komplet amortyzatorow KYB GR2 (Excel)- 970PLN (z przesylka), wymiana ok 700 PLN

- laczniki stabilizatora, tyl 280PLN ( w sumie niepotrzebnie, ale jak juz byly :) )

pozostale: 8000 PLN ( w tym: ubezpieczenie 1600 EUR plus podatek drogowy 540 EUR, kurs EUR z zeszlego roku)

lacznie 18 000 PLN

WRX pali wiecej niz STI??? :shock:

STI pali mniej niz GTek MY95, na przykladzie mojego i kolegi MY02 (z tym ze po zalozeniu turbobacka spalanie mu odczuwalnie wzroslo/osiagi tez) STI to calkiem oszczedne auto jesli sie upala caly czas ( z tym ze po zalozeniu turbobacka spalanie odczuwalnie wzroslo/osiagi tez)

komplet amortyzatorow KYB GR2 (Excel)- 970PLN (z przesylka), wymiana ok 700 PLN

Gdzieś Ty te amory wymieniał? :shock: Toż w ASO byłoby taniej. Generalnie w warsztatach specjalizujących się w amortyzatorach wymiana zazwyczaj jest gratis (o ile u nich kupowane), ewentualnie jak ze swoimi przyjedziesz to wezmą jakieś 40-70zł/szt. Chyba, że wliczasz w to koszty późniejszego ustawiania geometrii, ale to tez przecież nie jest drogie, ca. 100-150zł.

pzdr

Seb@

Gdzieś Ty te amory wymieniał? Toż w ASO byłoby taniej

podejrzewam, ze w Dublinie....

roboczogodzina w dobrym serwisie tutaj to okolo 50 funtow... :evil:

a ktory model jest lepszy do codziennej jazdy ...? do pracy na zakupy i takie tam..?

Trudno ocenić. STI daje większa frajdę z jazdy (wcześniej wspomniana lepsza skrzynia, hamulce, zawias no i moc oczywiście), natomiast WRX jest ekonomiczniejszy. Wybór należy do Ciebie... :wink:

Mam WRX'a od trzech lat. Średnio robię 20k rocznie :neutral: . Mając STI koszty za same paliwo były by dużo większe... Ale i tak prowadzenie na śniegu ma najlepsze z aut jakie do tej pory miałem a i na suchej drodze większość samochodów nie ma szans :twisted: .

Moje zdanie jest takie:

Jak chcesz na weekend'y wyskakiwać na tor albo\i chodzić na kursy jazdy sportowej kup STI

Jak nie kup WRX'a. Będziesz miał autko o nieprzeciętnej trakcji i przyspieszeniu a to wszystko zapakowane w legendę o nazwie IMPREZA (wiekszość ludzi i tak nie "widzi" różnicy między WRX a STI... Impreza to Impreza poprostu :razz: )

IMO, pytanie o koszty utrzymania, części czy paliwa to raczej dowód na to, że na takie auto kogoś po prostu nie stać.

Może to okrutne, ale oszczędzanie na Imprezie psuje całą zabawę. :evil:

Lepiej kupić sobie assholdera w klekocie, sczipować i będzie ekonomicznie.

rauf to pytanie jest z czystej ciekawosci a nie po to zebym wiedzial jak mocno mam zylowac na wszystkim zeby tylko miec impreze....jak by mnie nie bylo stac to bym sie interesowal jakiego malucha kupic...

a swoja droga to Ty pewnie jestes taki dziany ze mozesz walic kasa na prawo i lewo skoro tak cwaniakujesz....

IMO, pytanie o koszty utrzymania, części czy paliwa to raczej dowód na to, że na takie auto kogoś po prostu nie stać.

Ciezko sie z Toba zgodzic - brzmi to jak zdanie z Cafe Allegro kogos, kto ma jakies kompleksy i na podobne pytanie, tak wlasnie odpowie.

subar_u, utrzymanie STi jest duzo drozsze - bierz STi! :razz:

Może to okrutne, ale oszczędzanie na Imprezie psuje całą zabawę. :evil:

Lepiej kupić sobie assholdera w klekocie, sczipować i będzie ekonomicznie.

Chyba się zalogowałem na forum BMW :roll: