Jump to content

Delikatny odgłos "gotującej się wody"

wil3

Recommended Posts

Co to może być? Dobiegało z okolic tylnego prawego kola, nieważne, czy auto się toczy, czy stoi. Po "obsłuchaniu" auta na podnosniku (poltora metra, wygodnie wlazlem pod auto) zrodlo odglosu sprecyzowane na okolice baku - pompa paliwa? To taki odglos hm.. szszsKzszszKKszszszK - jakby odrobine wody rozlac na goracej plytce, ktora bylaby zamknieta w jakims pojemniku - bardzo ciezko mi to opisac (mechanik, ktory z wielkim marginesem bledu wskazal na mozliwosc konczacej sie pompy tez nie mogl skumac, o co mi biega, dopuki sam nie uslyszal i stwierdzil, ze moj opis dzwieku byl poprawny).

Slychac nie zawsze, raczej czesciej, jak sie auto rozgrzeje, chociaz nie ma reguly i czasem kilkaset metrow po ruszeniu lub nawet od razu. Rowniez w kabinie dosc wyraznie, w sumie nawet lepiej niz na zewnatrz, bo auto jest wytlumione i wyrazniej mozna ten odglos uslyszec.

Powrót paliwa? :roll:

No raczej odpada, bo jakby tak czesto mi paliwo wracalo, to bym wyciagal z baku, zamiast wlewac ;) Jak zacznie, nazwijmy to "skwierczec", to slychac to .. i slychac .. i slychac .. bylby pelny bak spowrotem ;) Troche poszperalem po forum i chyba powinienem dodac, ze nie ma znaczenia, czy na pelnym baku, czy w polowie, czy na rezerwie.

Grzesiek_67, a długo już tak z tym dźwiękiem jeździsz? W sensie - kiedy go zauważyłeś?

Bede w przyszlym tyg. w Katowicach i sie zastanawiam, czy sie do Mikołowa nie pofatygować..

Powrót paliwa? :roll:

No raczej odpada, bo jakby tak czesto mi paliwo wracalo, to bym wyciagal z baku, zamiast wlewac ;)

A myślisz że wszystko co pompa wyssie to idzie do spalenia?

Walbro hi-press ma wydajność 255 l/h, seria chyba 160 l/h.

Pomyśl jakie by było wtedy spalanie... :mrgreen:

szczur75,

no u mnie właśnie Walbro pracuje :mrgreen:

wil3, nie mam pojęcia, jak długo, nie przeszkadza mi to kompletnie a myślę, że i autu również. Zresztą, coraz mocniej wątpię czy o tym samym mówimy. Mój dzwięk to takie :pssyk, pssyk :mrgreen:

Pozdrawiam

Grzegorz