wil3 Posted March 13, 2008 Share Posted March 13, 2008 Witam, Pytanie pierwsze: czy po podłączeniu komputera (laptopa) do samochodu, przy zalozeniu, ze posiadam odpowiednie oprogramowanie, mozna uzyskac informacje nt. spalania/100km, ilosci km do konca baku itp? [jesli odp1 = tak] Pytanie drugie: jesli tak, to dlaczego Subaru nie montowalo takich wyswietlaczy w aucie? Mialem kiedys Bawarczyka z 1997r. i juz to wyswietlal, wiec nie sadze, zeby w skomputeryzowanej Japonii to byl problem techniczny. [jesli odp1 = tak] Pytanie trzecie: mozna samemu sobie cos takiego zamontowac? Pamietam, ze kiedys byl na forum taki temat, ale nie moglem znalezc. Pytam z czystej ciekawosci, bardziej zalezy mi na tym "ile jeszcze km przejade" - spalanie juz dawno przestalem liczyc.. eh Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechan Posted March 13, 2008 Share Posted March 13, 2008 a ja swoją drogą podpinając się pod temat zapytam czy do Subaru można zaadoptować coś takiego: Monitorowanie parametrów auta (datalogger) Mitsubishi zrobiłem sobie coś takiego samemu za całe 83 PLN Od czasu do czasu profilaktycznie podłączam sobie, żeby sprawdzić "co w trawie piszczy" i do wstępnej diagnostyki jak znalazł do tego pokazuje dane w trybie bieżącym i można nawet kasować błedy komputera. Przyzwyczaiłem się do tego małego ustrojstwa i fajnie by było mieć coś takiego jak już kupię mojego wymarzonego Otback'a Link to comment Share on other sites More sharing options...
wil3 Posted March 27, 2008 Author Share Posted March 27, 2008 Znalazłem coś takiego: http://www.obdkey.com/vehiclediagnostics.asp W skrócie: interfejs OBD->Bluetooth lub OBD->USB->miniUSB, choc mnie bardziej zainteresowal BT. Dostarczaja software dla PC, PPC, Smartphone itp. Swietna sprawa, chyba sobie sprawie to cos. Retrieves On-board (Self) Monitoring Results Vehicle's Computer System: Misfire Fuel System Comprehensive components (ccm) EGR System Oxygen sensor Catalyst Evaporative Oxygen Sensor heater Secondary air Heated Catalyst Air Conditioning System Link to comment Share on other sites More sharing options...
rydzada Posted March 29, 2008 Share Posted March 29, 2008 Witam, Pytanie pierwsze: czy po podłączeniu komputera (laptopa) do samochodu, przy zalozeniu, ze posiadam odpowiednie oprogramowanie, mozna uzyskac informacje nt. spalania/100km, ilosci km do konca baku itp? [jesli odp1 = tak] Pytanie drugie: jesli tak, to dlaczego Subaru nie montowalo takich wyswietlaczy w aucie? Co by nie przestraszyć kierownika, że mu się wir w baku robi już wolę trwać w niewiedzy, póki na stację kolejny raz nie zajadę Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylvan Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Jeżeli chodzi o zapomniany temat komputerka własnej konstrukcji, to tu jest temat - matka: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... wy&start=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts