Harvester Posted March 5, 2008 Share Posted March 5, 2008 Witam, mój samochód nie jest wyposażony w tylne lampy przeciwmgłowe. Nie ma również włącznika takowych lamp. Samochód będzie sprowadzony do Polski na wakacjach tego roku. Na forum wyczytałem wiele narzekań na temat dostępności części w Polsce. Wiąże się z tym następujące pytanie: Czy jest jakaś część potrzebna do wyposażenia mojego auta w tylne lampy przeciwmgłowe, którą lepiej zamówić już teraz ?? Wydaję mi się że podłączenie lamp będzie wymagało kilku dodatkowych elementów, jak choćby wajcha kierunkowskazów wyposażona w taki włącznik lub jakiś dodatkowe przewody lub jeszcze inne części o których nie wiem. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
subuk Posted March 6, 2008 Share Posted March 6, 2008 Harvester, no ale z tego co widzę, to przednie przeciwmgielne masz, tylne włącza się tym samym pokrętłem co przednie tylko od pozycji przednich ON, trzeba jeszcze przekręcić do przodu, żeby "styknęły: tylne lampy i włącznik ten wraca spowrotem do pozycji ON dla przednich. Pooglądaj tą wajchę dobrze, bo może i u Ciebie jest coś takiego ? Chyba, że u Ciebie przeciwmgielne włącza się inaczej ? A może masz i tylne, tylko niewystarczająco dobrze obmacałeś wajchę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harvester Posted March 6, 2008 Author Share Posted March 6, 2008 Pooglądaj tą wajchę dobrze, bo może i u Ciebie jest coś takiego ? Właśnie w tym problem że nie ma. Na wajsze jest takie jakby wewnętrzne pokrętło. W instrukcji która prezentuje samochód z przednimi i tylnymi lampami są tak jak powiedziałeś dwie pozycje. U mnie jest tylko jedna i dalej się przekręcić nie da, i ani nawet ikonki nie ma :/ Pstryknę jej zdjęcie po szkole to zobaczysz...... [ Dodano: Czw Mar 06, 2008 6:54 am ] W dodatku do tego, nie mogę nawet ikonki na desce rozdzielczej zlokazizować, bo w miejscu wskazanym przez instrukcję jej nie ma.... PS. Dobrze że chociaż ogrzewaną tylną szybę mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
subuk Posted March 6, 2008 Share Posted March 6, 2008 To co Ty to masz za OBK ? Wersję BETA ? :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted March 6, 2008 Share Posted March 6, 2008 Jest pewnie tylko jedna pozycja podobnie jak w wersji US Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harvester Posted March 6, 2008 Author Share Posted March 6, 2008 Tak ale moj nie jest US spec.... Chociaz sa roznice. Np. w komputerze pokladowym (tym od temperatury itd), oraz kilka innych mniejszych. To co Ty to masz za OBK ? Wersję BETA ? Wazne ze Subaru ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzolkowski Posted June 18, 2008 Share Posted June 18, 2008 Witam.Napiszę jak rozwiązałem ten problem.W miejsce gdzie jest odblask w tylej lewej lampie założyłem dwie diody duzej mocy./jedna około 20 zł/Nalezy je zamontowac na aluminiowej płytce ze względu na ich chłodzenie. Odblask trzeba ostroznie nawiercać. Następnie pociągnąłem zasilanie i założyłem włącznik w miejscu ,gdzie w EU spec znajduje się regulator poziomowania reflektorów bo takie w US spec nie znajduje sie.Takie jest rozwiązanie problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harvester Posted June 20, 2008 Author Share Posted June 20, 2008 tzolkowski, Wielkie dzieki za sugestie ;] Jedyny problem to taki, ze nie jestem pewien na ile moj OBK jest EU spec. Jeszcze jedno moj OBK ma inne lampy niz Twoj i nie moge sie na zdjeciach dopatrzec odblaskow, ale jak tylko bede przy samochodzie to zobacze ;] Sprobuje Twoim sposobem ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts