castrol Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Mam takie malo pytanko jaka powinna byc temperatura oleju w SI GT my99 ostatnio przy dosc mocnym upalaniu temperatura podskoczyla do 110st. Czy to aby troszke nie za duzo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Przy dużym upalaniu 110 to nic dziwnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
castrol Posted February 26, 2008 Author Share Posted February 26, 2008 Dziekuje zo odpowiedz :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumex1 Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Azrael, a normalnie na ilu jest ? Bo mam montowac niedlugo zegary. W poprzednim GT-ku zegary byly - ale akurat do tego nie bylo czujnika :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 pumex1, normalnie to kiedy? w korku? na trasie? Optymalnie dla oleju 85-90 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumex1 Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Az - normalnie czyli tak jak podales - miasto i trasa. Czyli w granicach, ktorych sie spodziewalem dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Myśę że typowe GT będize trzymało przy ukmiarkowanym ciśnieciu poniżej 100 stopni ewentualnei czasem lekko ponad ale nie jechałem nigdy seryjnym GT z zegarami szczerze mówiąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobramagilla Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Normalnie w GT - w miescie korki i normalna jazda - 80-85 st C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Optymalnie dla oleju 85-90 stopni Przy normalnej aktywnej jeździe moje wskaźniki pokazują takie temperatury. Na rozecie ostatnio pokazało 90+, ale mniej niż 100. Mam zasadę, że powyżej 100 staram się nie jeździć (co najwyżej - chwilę) i chłodzę silnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Z tego co pamiętam to oleje 10W60 na których większość z nas jeździ i tak trzymają parametry lepkościowe min.do 125st. więc jest spory zakres tolerancji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godlik Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Normalnie w GT - w miescie korki i normalna jazda - 80-85 st C Potwierdzam, u mnie to samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 U mnie 85-90 przy normalnej jeździe. Przy mocniejszym pałowaniu 100-105. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek_WAWA Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Ale nikt nie napisał gdzie mierzy tą temperaturę, czy pod alternatorem, czy w drugim otworze pod IC, w misce czy ma poprostu wkład przy filtrze oleju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 Optymalnie dla oleju 85-90 stopni Przy normalnej aktywnej jeździe moje wskaźniki pokazują takie temperatury. Na rozecie ostatnio pokazało 90+, ale mniej niż 100. Mam zasadę, że powyżej 100 staram się nie jeździć (co najwyżej - chwilę) i chłodzę silnik. gdzie masz umieszczony czujnik temp. oleju ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 26, 2008 Share Posted February 26, 2008 carfit, ja mam w bloku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
castrol Posted February 26, 2008 Author Share Posted February 26, 2008 Ja mam taka flansze nad filtrem oleju i tam sa czujniki wkrecone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PISZONY Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 Witam Dzisiaj zamontowali mi w ASO wskażniki Defi i teraz mam pytanie na jakie parametry ustawić alarmy : -temp. oleju ( czujnik w misce olejowej ) -ciśnienie ( w miejscu seryjnego czujnika ciśnienia oleju ) -EGT ( zaraz za turbiną ) i jakie parametry powinny być wskazywane w normalnej jeździe ? Pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 U mnie (short block STI 2.5) też temp (przy obecnych warunkach) max 90 stopni. Na torze w Tychach - max. 95 stopni. Co ciekawe, jadąc za Carfitem autostradą, jego STI (z chłodnicą oleju) miało temperaturę wyższą od mojego o 10-15 stopni :shock: Poczekamy, aż się ociepli i zobaczymy, czy przy moim setupie jest sens montażu chłodnicy oleju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumex1 Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 ALEX, a chlodzenie masz klasyczne GT-kowe, czy dlubałes? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 ALEX, a chlodzenie masz klasyczne GT-kowe, czy dlubałes? Klasyczne. Zobaczymy co będzie w lecie. Na autostradzie 2-3 krotnie dzwoniłem do Carfita jaką ma aktualnie temperaturę. Zawsze miał wyższą. Jechaliśmy równo...no raz się wypuścił, żeby zobaczyć ile brakuje zegarom w jego STI to wskazania prędkości maksymalnej jego paścia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 Tak się zastanawiam przy jakich wskazaniach temperatury oleju w GT99 należy zacząć myśleć o chłodnicy oleju - 120st.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 ALEX, gdzie masz czujnik temperatury? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 ALEX, gdzie masz czujnik temperatury? W bloku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts