Jump to content

Temperatura oleju w gt

castrol

Recommended Posts

Azrael, a normalnie na ilu jest ? Bo mam montowac niedlugo zegary. W poprzednim GT-ku zegary byly - ale akurat do tego nie bylo czujnika :roll:

Optymalnie dla oleju 85-90 stopni

Przy normalnej aktywnej jeździe moje wskaźniki pokazują takie temperatury. Na rozecie ostatnio pokazało 90+, ale mniej niż 100. Mam zasadę, że powyżej 100 staram się nie jeździć (co najwyżej - chwilę) i chłodzę silnik.

Z tego co pamiętam to oleje 10W60 na których większość z nas jeździ i tak trzymają parametry lepkościowe min.do 125st. więc jest spory zakres tolerancji.

Optymalnie dla oleju 85-90 stopni

Przy normalnej aktywnej jeździe moje wskaźniki pokazują takie temperatury. Na rozecie ostatnio pokazało 90+, ale mniej niż 100. Mam zasadę, że powyżej 100 staram się nie jeździć (co najwyżej - chwilę) i chłodzę silnik.

gdzie masz umieszczony czujnik temp. oleju ?

Witam

Dzisiaj zamontowali mi w ASO wskażniki Defi i teraz mam pytanie na jakie parametry ustawić alarmy :

-temp. oleju ( czujnik w misce olejowej )

-ciśnienie ( w miejscu seryjnego czujnika ciśnienia oleju )

-EGT ( zaraz za turbiną )

i jakie parametry powinny być wskazywane w normalnej jeździe :mrgreen: ?

Pozdrowienia

U mnie (short block STI 2.5) też temp (przy obecnych warunkach) max 90 stopni. Na torze w Tychach - max. 95 stopni. Co ciekawe, jadąc za Carfitem autostradą, jego STI (z chłodnicą oleju) miało temperaturę wyższą od mojego o 10-15 stopni :shock: Poczekamy, aż się ociepli i zobaczymy, czy przy moim setupie jest sens montażu chłodnicy oleju.

ALEX, a chlodzenie masz klasyczne GT-kowe, czy dlubałes?

Klasyczne. Zobaczymy co będzie w lecie. Na autostradzie 2-3 krotnie dzwoniłem do Carfita jaką ma aktualnie temperaturę. Zawsze miał wyższą. Jechaliśmy równo...no raz się wypuścił, żeby zobaczyć ile brakuje zegarom w jego STI to wskazania prędkości maksymalnej jego paścia :mrgreen:

Tak się zastanawiam przy jakich wskazaniach temperatury oleju w GT99 należy zacząć myśleć o chłodnicy oleju - 120st.?