Jump to content

Szum hamulcow przy delikatnym hamowaniu

marcinch

Recommended Posts

Witam,

Jesli hamuje normalnie (w normalym ruchu miejskim) wszystko jest ok. Natomiast kiedy hamuje delkiatnie (np w korku badz na parkingu przy manwrach) to slychac szum z klocow/tarcz. Sprwadzalem klocki ale wygladaja ze maja jescze duzo do zdarcia. Czy to moze wynikac z samych klockow? Moze mam zalozone jakies totalnie nieseryjne?

marcinch, mialem i miewam wciaz identyczny problem. wylacznie przy delikatnym hamowaniu, np. podczas toczenia sie z daleka i musniecia hamulca, zeby ostatecznie wytracic ped tuz przed samymi swiatlami.

na poczatku sprawa byla prosta, bo z tylu klocki byly zerowe. zmienilem, minelo. po kilku tygodniach powrocilo i zeby bylo smiesznie, wlasnie dzis najgorzej. pojechalem do serwisu, podniesli auto, zdjeli kola, zdemontowali klocki i te jak nowe, tarcze tez, zadnych innych usterek nie widac. byc moze po prostu nieczystosci, ktore dostaja sie czasami powoduja taki rezonans /mi sie zdaje jakby wiadro zwiru w bagazniku po zdjeciu wykladziny rozsypywano/.

poprosilem Dzanka, zeby przejechal sie, rozgrzal hamulce, pohamowal awaryjnie, na spiacych etc. troche to potrwalo i ponownie cos zgrzytalo, ale znacznie mniej juz.

zdaje sie, ze to kolejna emanacja TTTM - moje klocki jak u przemka, tarox 114.

u mnie przy seryjnych klockach sa te same objawy. Po wymianie klockow na nowe szum nie ustapil. Szanowni serwisanci twierdza, iz zbyt delikatnie hamuje i przez to klocki/tarcze nie czyszcza sie z soli. Jakos nie przekonuje mnie ta teoria, ale moze....

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...