Jump to content

Problem ze sprzeglem

sherif

Recommended Posts

Witam !

Na nieszczescie dla mnie w moim aucie mam sprzeglo dwumasowe :evil:,

efekt po 110kkm przebiegu jest taki iz strasznie te sprzeglo swiergocze, jak sie rusza na niskich obrotach, co dziwne potrafi tak popiskiwac nawet jak samochod stoi :roll:.

Co to moze oznaczac ?

Czy sprzeglo mowi juz papa (po 110kkm :oops: ), czy jest to moze normalny objaw ?

Czy sa jakies sposoby na usuniecie tego swiergania ,poza wymiana sprzegla ?

Dodam, iz pozatym sprzeglo jest ok, bierze w miare normalnie, nie slizga sie, itd. Denerwujace jest jedynie te popiskiwanie (szczegolnie przy parkowaniu)

Pozdrawiam

Marcin

Mnie w innym aucie ,o złej renomie serwisowej ,tak piskało jak siadało wspomaganie od kierowania.

W jakim ?

Wspomoganie jest ok, choc pompa slychac jak pracuje na wolnych obrotach, ale poodbno tak ona pracuje w Subaru :razz:

u mnie na 100% piszczy sprzeglo a wlasciwie dwumasa.

W ar166 - fachowcy twierdzili,że to łożysko na wałku warczy/grzechocze/piska (kolejne etapy psucia) .I faktycznie najpierw na luzie szumiało,po wciśnięciu nie.Potem już nie było żadnej reguły a zaczęło popiskiwać.Na koniec szlag trafił pod poznaniem pompę...

Podobne (być może) świergotanie miałem w Forku - nie tak intensywne. Udało mi się to wyregulowaś śrubkami na pedale sprzęgła.

Mozesz powiedziec dokladnie o jakie srubki chodzi, zobacze czy sa u mnie, choc troche dziwi mnie, ze jest jakas regulacja.

Na razie pomaga (5 mies), ale odkładam też kasę na nowe sprzęgło. Pozdr

Dowiadywales sie ile taka przyjemnosc kosztuje ? Ja jak juz to bym zmienial na takie bez dwu masy (podobno wersje US takie maja), w moim przypadku koszt sprzegla + przerobka/dopasowanie to ok. 2kzl :sad:

sherif - ja po prostu zmniejszyłem skok pedału sprzęgła- musi tam być regulacja ( nie napisałeś czy automat :smile: ). Z tym nie można przesadzić bo będzie się ślizgać. Nie wiem czy to pomoze. 5 min roboty.

Ok dzieki, popatrze czy jest taka regulacja u mnie, aze to manual to sie mozna domyslec :mrgreen:

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...