Jump to content

Skrzypienie na nierównościach w foresterze

Tomasz

Recommended Posts

Mam takie pytanie - czy jest się czym przejmować?

Im zimniej, tym bardziej słychać skrzypienie z przodu podczas jazdy na nierównościach. Amortyzatory, albo coś w ich okolicach? Ten typ tak ma, czy trzeba jechać do ASO (samochód na gwarancji, przejechane 9000km)? Można z tym zrobić coś samemu?

Pozdrawiam

Łączniki stabilizatorów. Masz gwarancję, jeźdz do ASO.

Jeśli skrzypienie jest "niewielkie", może wystarczyć przesmarowanie elementów gumowych zawieszenia; jeśli jest takie bardzo ewidentne to tak jak mówi mati - łączniki. Przy tak niedużym przebiegu, jak ma Twój samochód, obstawiałbym jednak przesmarowanie elementów gumoych. Jak masz daleko do ASO, na Twoim miejscu darowałbym sobie jechanie tam (czas + koszt paliwa itp.) tylko przesmarował te gumy u jakiegoś magika lokalnie i dopiero, jak objaw nie zniknie, pojechał do ASO.

Do naprawy/wymiany na gwarancji.

Mam takie pytanie - czy jest się czym przejmować?

Im zimniej, tym bardziej słychać skrzypienie z przodu podczas jazdy na nierównościach. Amortyzatory, albo coś w ich okolicach? Ten typ tak ma, czy trzeba jechać do ASO (samochód na gwarancji, przejechane 9000km)? Można z tym zrobić coś samemu?

Też tak miałem po ostatniej zimie. Coś tam wyczyścili/przesmarowali (chyba przy mocowaniu łączników) i przez rok był spokój.

Teraz znowu się odezwało. Wybieram się więc z tym do ASO.

Wybieram się więc z tym do ASO.

Jak masz blisko, to ma to sens 8).

Te dźwięki pojawiają się od tego, że piach włazi między gumowe elementy, które zimą są twarde (temperatura) i dźwięk się nasila.

Jak masz daleko do ASO, na Twoim miejscu darowałbym sobie jechanie tam (czas + koszt paliwa itp.) tylko przesmarował te gumy u jakiegoś magika lokalnie i dopiero, jak objaw nie zniknie, pojechał do ASO.

Przemeq - jesteś wielki :smile: Zacznę od magika. Bo już mi się normalnie smutno zaczęło robić... Najeździłem sie do ASO z BMW - wystarczy mi....

Zacznę od magika.

Pamiętaj tylko, że ze względu na konstrukcję tych elementów, dźwięk ma dużą szansę powracać - to tego typu naprawa (jak gwiżdżące uszczelki w drzwiach bez ramek), którą trzeba robić regularnie, albo nie robić w ogóle i przyjąć postawę "TTTM" :).

Pamiętaj tylko, że ze względu na konstrukcję tych elementów, dźwięk ma dużą szansę powracać - to tego typu naprawa (jak gwiżdżące uszczelki w drzwiach bez ramek), którą trzeba robić regularnie, albo nie robić w ogóle i przyjąć postawę "TTTM" :).

Ja mam 15kkm i to samo w Imprezie. W serwisie usłyszałem właśnie to co piszesz - gumowe łączniki stabilizatora i TTTM. Mi samo skrzypienie jakoś nie przeszkadza, chociaż pasażerowie czasem różnie reagują :roll:

Ale pytanie czy poza tym, że skrzypi to coś się psuje, szybciej zużywa??

a wiecie co może skzypiec w okolicy tylnej klapy?? moze wystarcze gdzies prysnac WD40 ??

W okolicy tylnej klapy moze skrzypiec... tylna klapa ;-) Na przyklad na polaczeniu uszczelki z nadwoziem albo

uszczelki i klapy. W obu przypadkach pomaga przesmarowanie smarem silikonowym (przynajmniej u mnie ;-) )

Zdarza sie, ze trzeszczy mi z tylu skorzana tapicerka (czesciowo skoropodobna). Znaczy, ze

czas na srodek pielegnujacy.

Leszek

• Upvote 1

w serwisie powiedzieli że gdy jest zimno, twardnieją jakieś gumowe elementy zawieszenia i skrzypią, nasmarowali jakimś wynalazkiem i już nie skrzypi :razz:

jednak za rok znów będzie skrzypieć i znów będzie trzeba jechać do ASO :mrgreen:

TTTM :twisted:

W okolicy tylnej klapy moze skrzypiec... tylna klapa ;-) Na przyklad na polaczeniu uszczelki z nadwoziem albo

uszczelki i klapy. W obu przypadkach pomaga przesmarowanie smarem silikonowym (przynajmniej u mnie ;-) )

Zdarza sie, ze trzeszczy mi z tylu skorzana tapicerka (czesciowo skoropodobna). Znaczy, ze

Leszek

Dzisiaj jeździłem po lesie mocno zniszczoną drogą i klapa ewidentnie stukała. Niestety, chyba trzeba przyjąc założenie, że Forester terenówką nie jest i buda nie jest tak sztywna jak rama i ruszać się musi.

Leszek

Dzisiaj jeździłem po lesie mocno zniszczoną drogą i klapa ewidentnie stukała. Niestety, chyba trzeba przyjąc założenie, że Forester terenówką nie jest i buda nie jest tak sztywna jak rama i ruszać się musi.

Nawiń kilka razy taśmę izolacyjną na rygiel klapy bagażnika i przejdzie jak ręką odjął... :wink:

Co do stukania, to powodem moga byc takie "sprezynujace suwako-plastiki" ;-) po bokach

otworu bagaznika i wspolpracujace z nimi blaszki przyspawane do klapy. Przesmarowac/podgiac.

Mi juz w kazdym razie nie stuka. Znaczy... W BMW 750iL jest ciszej, ale kiedys mi stukalo/trzeszczalo

jak w duzym fiacie i to, co uzyskalem mnie satysfakcjonuje :-)

PS. Teraz czasem slysze laczniki przedniego stabilizatora ;-)

Leszek

Nawiń kilka razy taśmę izolacyjną na rygiel klapy bagażnika i przejdzie jak ręką odjął...

Ten sam efekt (tylko trochę bardziej profesjonalnie) można uzyskac regulując zaczep zamka tylnej klapy, tak aby mocniej przylegała ona do uszczelki w otworze nadwozia.

a wiecie co może skzypiec w okolicy tylnej klapy?? moze wystarcze gdzies prysnac WD40 ??

Teściowa, zaproś ją na prawy :mrgreen:

Hogi, tesiowa to w bagazniku piszczy a nie skrzypi. :mrgreen:

A co do tylnej klapy to polecam przesmarowac zwyklym najzwyklejszym talkiem. Przechodzi od razu. :cool: