Jump to content

Luz hamulca ręcznego w Forku 2,0 XT

Sławek1

Recommended Posts

Wymieniałem ostatnio w Forku 2,0 XT hamulce z tyłu: tarcze,klocki i komplet szczęk od ręcznego.Teraz mam dużo mniejszy luz na lince od dźwigni ręcznego (o połowę mniejszy niż przed wymianą). Mam pytanie czy tak może zostać czy też mechanicy źle go wyregulowali i pojechać jeszcze do regulacji ? :?:

Pojechać do regulacji.

Ja często korzystam z łapy na nawrotach i mam ustawiony ręczny b. nisko (dwa ząbki). W DaWoj-u już wiedzą, żeby to na każdym przeglądzie sprawdzać i regulować właśnie w ten sposób :mrgreen:.

Ja już nic nie kumkam.

Kolega sławek1350, ma teraz mniejszy luz niż przed wymianą "bebechów" i Go to boli.

Kolega Przemeq, w ogóle nie ma luzu :mrgreen: (drugi ząbek).

Co kolega sławek1350 ma niby regulować ? :mrgreen:

Pozdrawiam

G.

PS. Zostaw, jest O.K.

Niedoczytałem, albo raczej przeczytałem życzeniowo (mi zawsze zależy na tym, by luz był jak najmniejszy).

Jak luz za mały, to można go zwiększyć. Tak, jak można go zmniejszyć, gdy jest za duży.

:twisted:

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie wiem czy przy tak małym luzie szczęki nie ocierają o bębny. Czy jest tam jakiś system samoregulacji docisku innymi słowy czy jest pewność, że przy maksymalnie niskim położeniu dźwigni hamulca szczęki nie będą ocierać o bębny? :?: