Niedźwiedź Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 Hej, mój tempomat ma czasem "ciche dni" - raz działa, raz nie działa. Po włączeniu przycisku cruise słychać "pyknięcie" na przekaźniku, ale wajcha od tempomatu przy kierownicy nie reaguje- tempomat nie załącza się. Jakiś czas tak jest a po np. tygodniu znowu działa...Sprawdzone na różnych prędkościach, biegach itp- ale to chyba nie ma znaczenia? Bezpieczniki sprawdzone. Jakieś sugestie? Z góry dzięki. PZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylvan Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 Sugestia jedna - gdzieś gubi kontakt (może na ślizgach pod kierownicą ?). Czy jeżeli przestaje działać (ew. włączasz i nie działa) to kontrolka w wyłączniku przypadkiem nie mruga? Jeżeli tak to pozostaje jedynie odczytać kod. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted July 14, 2008 Author Share Posted July 14, 2008 odgrzebuje... Czy jeżeli przestaje działać (ew. włączasz i nie działa) to kontrolka w wyłączniku przypadkiem nie mruga? nic nie mruga. Włączam przyciskiem przy ręcznym , wciskam manetkę i nic - zazwyczaj pedał gazu opadał trochę i jechało samo. Teraz robie 2kkm tygodniowo w trasie i fajnie by było to mieć. Trochę się boję wykręcać kierownicę - wolę żeby mi jasiek w twarz nie wybuchł :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gasol Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 W sobote tempomat przestal dzialac - tez slysze pykniecie, ale tempomat nie reaguje na sterowanie przy kierownicy. Daj znac, jak uda Ci sie znalezc przyczyne. Cos wydaje sie nie laczyc, tylko jak to namierzyc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted August 11, 2008 Author Share Posted August 11, 2008 W sobote tempomat przestal dzialac - tez slysze pykniecie, ale tempomat nie reaguje na sterowanie przy kierownicy. Daj znac, jak uda Ci sie znalezc przyczyne. Cos wydaje sie nie laczyc, tylko jak to namierzyc? nic nie namierzyłem póki co. Wiem, że tempomat jest podpięty pod czujnik wciśniętego hamulca, który też można jakoś regulować. Może tam coś nie halo...nie wiem. Jeden z moich mechaników nie podjął nawet próby ogarnięcia tematu. Sam nie dam rady chyba tematu ogarnąć :roll: , a do ASO mi się z tym nie spieszy ze względu na $$ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 przerobic na taki jak ja mam i bedzie po problemie http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t= ... t=tempomat :wink: :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted August 11, 2008 Author Share Posted August 11, 2008 przerobic na taki jak ja mam i bedzie po problemie http://www.forum.subaru.pl/vi...hlight=tempomat no gdyby go nie było, to można by rzeźbić, ale skoro mam tempomat, to fajnie jakby działał... Wygląda na to , że Gasol, ma ten sam problem co i ja, więc rozwiązanie też musi być ogarnięte już. EDIT: Na necie znalazłem info, że czasem pedał sprzęgła nie odbija do końca i wtedy tempomat nie zaskoczy, bo "myśli" , że jedzie się na luzie. Trzeba odciągnąć trochę nogą do góry podczas jazdy. Ja spróbuje przy najbliższej okazji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ravef Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 U mojego brata jak i drugiego kumpla tempomat szwankowal poprzez sonde lambda, tyle ze wowczas swiecil sie check engine, po wymianie lambdy check zgasl a tampomat zaczal dzialac jak nalezy. Moze lambda szwankuje ale nie na tyle aby check sie zapalal??????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted August 12, 2008 Author Share Posted August 12, 2008 ravef, zawsze jak się CEL zapali to tempomat przestaje działać. To nie kwestia sondy tylko CEL'a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gasol Posted August 13, 2008 Share Posted August 13, 2008 ravef, zawsze jak się CEL zapali to tempomat przestaje działać. To nie kwestia sondy tylko CEL'a. Ja nie mam zadnych "check engine'ow". Przy okazji: kiedys szukalem schematu elektryki do Legacy 1997, ale bezskutecznie. Byc moze z jego pomoca udaloby sie ustalic, co sprawdzic i w koncu rozwiazac problem z tempomatem. Moze wiesz, gdzie zdobyc taki schemat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legacy96 Posted August 13, 2008 Share Posted August 13, 2008 Tu jest kompletny schemat elektryczny Legacy II, chyba wszystkie wersje: http://www.main.experiencetherave.com/s ... agrams.zip trzeba kliknac prawym klawiszem myszy na linku i wybrac "zapisz cel jako..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gasol Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Udalo mi sie rozwiazac problem. Przyczyna byl spalony bezpiecznik swiatel hamulca. Prawde mowiac, to okazalo sie, ze jezdzilem jakis czas bez swiatel stopu, az w koncu ktos mi na to zwrocil uwage. Skojarzylem, ze na schemacie wlacznik swiatel stopu steruje tez tempomatem i jak wymienialem bezpiecznik, to bylem praktycznie pewny, ze tempomat bedzie znowu dzialal. I rzeczywiscie: pomoglo! A bezpiecznik spalil sie najprawdopodobniej przy odpinaniu przyczepki i odlaczaniu jej instalacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted September 9, 2008 Author Share Posted September 9, 2008 Udalo mi sie rozwiazac problem. Przyczyna byl spalony bezpiecznik swiatel hamulca. Prawde mowiac, to okazalo sie, ze jezdzilem jakis czas bez swiatel stopu, az w koncu ktos mi na to zwrocil uwage. Skojarzylem, ze na schemacie wlacznik swiatel stopu steruje tez tempomatem i jak wymienialem bezpiecznik, to bylem praktycznie pewny, ze tempomat bedzie znowu dzialal. I rzeczywiscie: pomoglo! A bezpiecznik spalil sie najprawdopodobniej przy odpinaniu przyczepki i odlaczaniu jej instalacji. u mnie "niestety" stop działa, więc to nie to. A tempomat nadal nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted September 11, 2008 Share Posted September 11, 2008 u mnie "niestety" stop działa, więc to nie to. A tempomat nadal nie działa U mnie też. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted September 11, 2008 Author Share Posted September 11, 2008 sirchaser napisał/a: u mnie "niestety" stop działa, więc to nie to. A tempomat nadal nie działa U mnie też. Wojtek, a sprawdzałeś czy odbija Ci pedał sprzęgła i hamulca (podczas jazdy odciągnij stopą do góry i spróbuj wtedy tempomat). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts