tomtytus Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Witam. Wczoraj przyszedł do mnie bagnet oleju z czujnikiem temperatury...Jednak zastanawia mnie jedna rzecz: długość bagnetu z czujnikiem to około 3/4 długości oryginalnego bagnetu. Można więc zapomnieć o pomiarze poziomu oleju (nie ma tam nawet żadnych kresek) ale czy takie urządzenie będzie mierzyć temperaturę oleju? Bagnet w oleju przecież nie będzie nawet zanurzony... ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Jak nie będzie zanurzony to jak ma mierzyć temp? Kup sobie porządny czujnik i zegar, a ten precz na allego :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
samochodzik Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 tak mnie naszlo, a elektroniczny pomiar stanu / ilosci oleju :?: istnieje mozliwosc zamontowania takiego cuda Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomtytus Posted February 1, 2008 Author Share Posted February 1, 2008 mati, a masz może jakiś namiar, gdzie mogę kupić taki bagnet? Zegarek już mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 tomtytus, czujnik oleju najlepiej spisuje się jak jest wkręcony w blok, bo w misce olejowej temperatura oleju nie jest miarodajna więc bez sensu ją mierzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomtytus Posted February 1, 2008 Author Share Posted February 1, 2008 Kruk, możesz wskazać jakiś sklep, gdzie można kupić taki czujnik? Jak to wygląda cenowo w porównaniu z bagnetem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Kruk, możesz wskazać jakiś sklep, gdzie można kupić taki czujnik? Czujnik chyba musisz dobrać do zegara jaki posiadasz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 tomtytus, trzeba kupić zegar razem z czujnikiem bo jak kupisz osobno różnych firm to może źle wskazywać, poza tym z reguły są sprzedawane w komplecie. Kupisz w różnego rodzaju sklepach tuningowych, lub na stronach producentów. Polecam Defi, Omori, Greddy, Apexi, AutoMeter. Nie polecam AutoGauge. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Koło Wawy jest firma, która dorabia takie czujniki. Sam kiedyś pytałem o adres, a teraz nie moge znaleźć swojego wątku w którym chyba Hogi podał namiary Dorabiali mi czujnik do Greddy i takiemu jednemu do Defi Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomtytus Posted February 1, 2008 Author Share Posted February 1, 2008 Logując się na to forum wkraczam w nowy świat...tak jest z resztą w przypadku każdego forum Zegarki mam VDO - z takimi kupiliśmy już samochód. Nie mam pojęcia,czy firma zegarków wystarczy czy potrzebny jest konkretny model, w każdym razie jutro postaram się dowiedzieć czegoś więcej,jeśli zajdzie taka potrzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Nie mam pojęcia,czy firma zegarków wystarczy czy potrzebny jest konkretny model, w każdym razie jutro postaram się dowiedzieć czegoś więcej,jeśli zajdzie taka potrzeba. Jak są zegary, to i może czujniki się znajdą! Często dochodzi do uszkodzenia kabli pomiędzy nimi. Ja do wspomnianej firmy wyslałem zegary + uszkodzone czujniki. Firma ta (znajdę gdzieś namiary) specjalizuje się w czujnikach i urządzeniach pomiarowych, więc nie miała większego problemu w znalezieniu odpowiednich czujników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomtytus Posted February 1, 2008 Author Share Posted February 1, 2008 Tak z drugiej strony myślałem,że czujnik to czujnik: mierzy temperaturę i przekazuje dane do licznika...a tu taka niespodzianka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Tak z drugiej strony myślałem,że czujnik to czujnik: mierzy temperaturę i przekazuje dane do licznika jeden mierzy tem. w piecu hutniczym...drugi na Arktyce Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba_p Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Nie polecam AutoGauge Co jest nie tak z tymi wskaźnikami? Są jakieś konkretne przeciwwskazania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Są jakieś konkretne przeciwwskazania? Tak, tzn. ogólnie przyjęta przez tunerów opinia o ich niedokładności wskazań. Z drugiej strony się dziwię, bo w firmie stosujemy szereg czujników i wskażników i uważam, że polska technologia potrafi precyzyjniej zmierzyć np. temperaturę niż 1 stopień C....i wcale nie musi to kosztować setek złotych...na wszelki wypadek kupiłem Greddy i jak na Krakusa przystało w okazyjnej cenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba_p Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 jak na Krakusa przystało w okazyjnej cenie Ja jestem z poznania więc też szukam okazyjnej ceny nie ukrywam że autogauge kusi ceną. Duże są przekłamania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 kuba_p, gdzieś był wątek na temat wskaźników i m.in. AutoGauge. Podobno ktoś kalibrował te zegary i jako tako chodziły ale ja na Twoim miejscu mając Subaru Imprezę WRX nie bawiłbym się w chłam tylko kupił coś porządnego jak na Imprezowicza przystało :wink: No chyba że zegary mają być dla ozdoby to kup cokolwiek ale jak mają słuzyć do monitorowania pracy silnika to warto dołożyć parę złotych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 kuba_p, Jak Ci bez różnicy czy pokazuje boost 0,9 bara czy 1,1 to po co Ci takie wskaźniki? I tak nie będziesz wiedział jakie masz ciśnienie w rzeczywistości. Chyba, że do lansu to AutoGauge może być. :razz: Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 Duże są przekłamania? wskaznik doladowania pokazuje prawidlowo :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacool Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 tomtytus, czujnik oleju najlepiej spisuje się jak jest wkręcony w blok, bo w misce olejowej temperatura oleju nie jest miarodajna więc bez sensu ją mierzyć. wybaczcie za laickie pytanie nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o wskazniki ale czy to oznacza ze nalezy wywiercic otwor pod wskaznik w bloku czy mozna zamontowac wskaznik w jakis inny sposob Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomtytus Posted February 2, 2008 Author Share Posted February 2, 2008 Jacool, też nie jestem orłem ale wiem, że w bloku gdzieś jest miejsce na zamontowanie takiego ustrojstwa - w sensie nagwintowany otwór w który wkręcasz czujkę. Po prostu są dwie metody pomiaru: przez bagnet i w bloku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacool Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 Po prostu są dwie metody pomiaru: przez bagnet i w bloku... Nie. Jest tylko jedna metoda pomiaru temp.oleju - w bloku. Mozna jeszcze mierzyć w głowicy - tam też jest otwór pod czujnik. Powtórzę jeszcze raz - pomiar temp.oleju w misce jest bez sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba_p Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 dobra to jak na Imprezowicza przystało rozbije świnke skarbonke i nie będę kupował g... :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 dobra to jak na Imprezowicza przystało rozbije świnke skarbonke i nie będę kupował g... :cool: Good choise ;-)) Pozdrawiam G. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts