Zahuś Posted January 16, 2008 Share Posted January 16, 2008 Witam - szukam felg stalowych do zimówek - wiem tylko że to 6,5 x 16". Nie chcę kupować na trzy miesiące w roku nowych bo to bez sensu. Cena praktycznie alusów. Mam jednak spory problem ze znalezieniem zamienników. Mierzyłem miarką - wygląda mi na to że rozstaw śrub to 100 - ale czy ktoś może mi podać wiarygodnie wszystkie parametry tych felg. Dla przykładu znalazłem goście poniżej ale czy te będą OK dla mojego leśnika? http://idg.allegro.pl/show_item.php?ite ... 8410#photo Dzięki z góry za info. Zahuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted January 17, 2008 Share Posted January 17, 2008 5X100 ET 48, otwór 56mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted January 17, 2008 Share Posted January 17, 2008 carfit, gwoli ścisłości to ten otwór centrujący to chyba 56,1mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted January 17, 2008 Share Posted January 17, 2008 carfit, gwoli ścisłości to ten otwór centrujący to chyba 56,1mm no dobra nie będe sie kłócił :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zahuś Posted January 17, 2008 Author Share Posted January 17, 2008 O... ale się posypało - szybko!!! Dzięki Wam Koledzy. Czyli jak rozumiem te felgi chyba nie za bardzo będą pasowały, czy tak? http://idg.allegro.pl/sho...293328410#photo A może się mylę? Pozdrowienia Zahuś [ Dodano: Czw Sty 17, 2008 9:03 am ] O głupi Ja te od Toyoty są 6,5JX16 ET45 5X100 ŚR54 czyli różnica jest w ET - bo ma być 48 i śruby w subaru to 56. Czyli odpadają - szkoda bo ładnie wyglądają. Szukam dalej Pozdrowienia Zahuś [ Dodano: Pon Sty 21, 2008 1:55 pm ] Uwaga, uwaga. Felgi od VW nie pasują. Tzn można je założyć i wchodzą bez problemu. Przed chwilą wróciłem z serwisu gdzie odbierałem mojego firmowego leśnika. Potem chciałem jechać z felgami of VW by założyć zimowe buciki. Porównywałem je z zapasem. No mówię sobie pasują jak ta lala. Wziąłem jedną felgę pod pachę i podszedłem do stojącego na podnośniku leśnika - miał wymianę klocków. Co ona tak lekko wchodzi? Luz mały zdecydowanie poniżej 1 mm. Czy to te 0,4 mm co się "sprzeczaliście" tj. nie chcieliście się sprzeczać? Mechanik - kolega - podał mi oryginalną felgę. Tą z tego auta - wymiana starych opon na nowe. Ta od VW prawie nówka a ta oryginalna od Subaru dostała swoje od życia. Od VW nawet nie chciała wisieć na piaście tylko trzeba ją było trzymać bo zaraz opadała an szpilki. Ta oryginalna po wsadzeniu z trudem na piastę trzymała się na samej tulei piasty a śrubki to sobie spokojnie można było dokręcać bez obawy że felga na nogę zleci. Tym się różnią Japończyki od innych aut że są składane z dokładnościami poniżej 0.1 mm. Europejczyki do 1 mm. A co to ma zna znaczenie ktoś spyta? Ano ma bo 10 letnie Subaru wciąż jeździ bez problemu a Ford czy Fiat jak nie trafi do Europy Wschodniej to stoi na złomie i czeka na swoją kolejkę do prasy. Resumując powiem tak felga musi wchodzić na wcisk i najlepiej jak ją trzeba puknąć młotkiem. Jak się odkręci nakrętki to też nie może schodzić od dotknięciami palcem tylko trzeba ją wyrwać z piasty. Śruby nie maja za zadanie centrowania koła tylko sa po to by docisnąć felgę do piasty. Przy jeździe po dziurach uderzenia mają iść z felgi na piastę a z piasty na łożysko itd itp. Jak felga jest luźna na piaście to cały impet idzie na śruby i to te najbliżej znajdujące się w danej chwili powierzchni stycznej. Czy można tak jeździć - można - do czasu jak się nie utnie w ten sposób szpilek - w wtedy to żaden pas i żaden airbag. Co innego się dzieje? Koło nie jest zamocowane centralnie na piaście i dostaje w tyłek łożysko i się potem ktoś dziwi łożysko stuka po 40 tyś km? Przecież w leśniku to bez problemu i 400 tyś km jeżdżą. Szkoda bo te felgi od VW były praktycznie nowe - ale nie dla mnie. [ Dodano: Pon Sty 21, 2008 11:14 pm ] Mam znowu pytanie: Czy oryginalne stalówki 16'' od imprezy GT - ich wymiary to 6,5 J 16'',ET 48 będą pasować do Forysia 2007? Niby i to i to Subaru. Hm? Dzięki za pomoc Zahuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts