Jump to content

przeglad techniczny

Piterman

Recommended Posts

hejka

mam problem z bardzo wysokimi wartosciami HC (246 ppm) i CO (2,8%) a na przegladzie tutaj wartosci maksymalnie dozwolone to 100 HC i 0,5% CO. czy wiece moze jak to mozna jakims dodatkiem obnizyc na przeglad? pomoze zatankowanie czesciowo etanolem?

silnik jest chipowany, laduje 1,1 bara, mainfold wymieniony na 3 calowy i downpipe tez (ale te wartosci mam z orginalnym downpipe).

prosze o jakies rady :)

pomoze zatankowanie czesciowo etanolem?

Na emisje co2 pewnie cos pomoze troche - ale pozostanie pewnie problem emisji innych zwiazkow.

Tak czy inaczej nie przesadz - 15%, gora 20% etanolu w benzynie - bo inaczej bedziesz mial problem z mieszanka ze wzgledu na dodatkowy tlen.

Piterman, a czy silnik byl odpowiednio rozgrzany?

pytam sie, bo ostatnio mialem podobny problem z przegladem Celiny (uklad wydechowy seria, tyle ze bez 2 kat'ow)

za pierwszym razem CO bylo az 4,8% ( :roll: ), choc silnik niby byl w temp. roboczej...

za drugim razem bezposrednio przed przegladem dalem ok. 100km szybkiej jazdy i CO spadlo do 0,98% (tyle ze u mnie HC w obu przypadkach nie przekraczalo dozwolonej normy)

modyfikacja byla z glowa, silnik chodzi jak powinien, nie ma nierownosci ani nic.

chcialem zatankowac E85 etanol jakies 10l a reszte V-power.

obawiam sie ze moze mam jakis przeciek miedzy silnikiem a mainfold i to powoduje ze moze lambda wariowac i podawac zle wartosci.

jest taka mozliwosc ze az tyle by to zmienilo?

a tlumik ostatni, czy jak jest orginalny to on tez ma wlasciwosci oczyszczajace? ja nie mam orginalnego jest 2,5 cala totalnie przelotowy

Jak masz za dużo CO to znaczy że masz za bogatą mieszankę. Co do weglowodorów to są nie dopalone resztki paliwa więc potwierdza to teze że masz za bogatą miesznkę. Znaczy to że albo osoba robiąca program specjalnie zmniejszyła lambde aby EGT nie było za wysokie albo poprostu coś mu nie wyszło. Inna opcja to masz coś nie sprawne w samochodzie np. sondę lambda

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...