tomek12 Posted January 10, 2008 Share Posted January 10, 2008 Mam taki problem Wczoraj rano zapaliłem silnik wszystko dobrze tylko kontrolka ciśnienia oleju zgasła po ok 15-20 sekundach (chyba trochę późno) .Zgasł więc pojechalem , jeździłem 30 minut silnik porządnie się rozgrzał kontrolka nie zapaliła się , stan oleju dobry , olej świeży Motul.Dzisiaj było to samo z kontrolką zgasła po 15 sek. ,ale silnik wyłączyłem . Moje pytanie czy to koniec pompy oleju ? Dodam, że już umówiłem się do mechanika ale dopiero na poniedziałek i do wizyty zostawić samochód w spokoju ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted January 10, 2008 Share Posted January 10, 2008 Nie jest zimno, więc powinna gasnąć wcześniej. Ja bym nie jeździł tylko sprawdził wszystko dokładnie, może jakiś syf coś zapchał? Jaki masz przebieg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subaru-Develop Posted January 10, 2008 Share Posted January 10, 2008 Może to być uszkodzony czujnik ciśn.oleju.Najprosciej zmierzyć wartosć cisnienia manometrem do tego przeznaczonym i już będzie wiadomo czy to nie coś poważniejszego Pozdr. Subaru-Develop Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek12 Posted January 10, 2008 Author Share Posted January 10, 2008 Jaki masz przebieg? Przebieg 170 tys. Czy na rozgrzanym silniku po włączeniu zapłonu kontrolka ta powinna pokazać się .Pytam bo u mnie na rozgrzanym silniku nie pokazuję się, pokazuję się dopiero po kilku godzinach stania samochodu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
max mt Posted January 10, 2008 Share Posted January 10, 2008 tomek12, Nie wiem jak w Subaru, ale u mnie za każdym razem po przekręceniu kluczyka w poz.1 pojawia się kontrolka oleju i znika po 2-3s. :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted January 10, 2008 Share Posted January 10, 2008 Może jednak czujnik zwalony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferster Posted January 10, 2008 Share Posted January 10, 2008 Coś pewnie z tym czujnikiem ciśnienia oleju nie teges. Podobne cyrki miałem kiedyś w toyocie, po wymianie oleju - winny był filtr, najtańszy jakiś tam chiński. Po wymianie f. oleju na oryginał było ok. Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts