Jump to content

Cruise control a spalanie

yahoo10

Recommended Posts

my w cytrynie (diesel) ozywaliśmy tempomatu nagminnie (jeśli się dało). spalanie zawsze było niższe niż "manualne". ze wskazań komputera (w cytrynie) wynikało, że tempomat oszczędzał "z górki" i na długich prostych. z górki - bo zmniejszał dopływ paliwa. na prostych - bo nie zwalniał/przyspieszał (jadąc z tempomatem widać, że nawet na płaskim wiele osób nie jedzie równo).

Mi się wydaje że Forek ogólnie pali dużo albo dużo albo troszkę więcej :mrgreen: w każdym razie niżej niż 13/14 nie schodzi... testy również dokonywane przy okazji powrotu z Austrii :)

Moja osobista refleksja o cc jest taka że fajny bo można pomerdać stópkami a niefajny bo nudny i kimnąć można :twisted:

i na koniec historia o dwóch astrach na pl blachach które najpierw wyprzedziły mnie przy cc 140 a chwile potem musiałem dość mocno hamować bo zadowolone że objechały subaru odpuściły gaz...

jak pisaliśmy "jeśli się da użyć cc" to mieliśmy na myśli przede wszystkim tłok na drodze. jeśli jest gęsto, to na drodze krajowej, lokalnej czy autostradzie tempomatu użyć się nie da (a dokładniej: jest to bezsensowne). z powodu innych kierowców. jak na dłoni widać wtedy:

- b. nierówną jazdę po prostej

- niepotrzebne zwalnianie na każdym łuku

- radosne przyspieszanie z górki zakończone hamowaniem (bo zaczyna się zakręt)

najbardziej zabawni są kolesie, którzy jadą z prędkością zbliżoną do ustawionej na CC. można takich mijać nawet kilkanaście razy (no bo z górki, to on jest gość i ty jedziesz za wolno, ale na najbliższym zakręcie...) aż do uzyskania białej piany na ustach (ichnich, oczywiście)

a jak komuś nudno z CC, to proponujemy użyć wzmiankowanego na mazurskich drogach. :twisted:

A ja mam wrażenie, że Forek (manual) pali więcej na CC

oczywiście że tak, sprawdzałem parę razy na różnych trasach jak kupiłem foresia i od tej pory nigdy tego ustrojstwa nie używam