Jump to content

Odbior radia w Outbacku

sherif

Recommended Posts

Witam !

Mam problem z odbiorem stacji radiowych w OBK (MY2004 EU), odbiera strasznie, przerywa szumi, itd. Mialem u siebie wymieniana szybe tylnia. Radio zostalo sprawdzone, wszytsko jest ok. Dzisiaj sprawdzilem antene w szybie tylniej i jest ok (tzn miejsca z przylutowanymi kablami i paski na szybiej przewodza prad), rozpielem kabel przed wzmacniaczem i probowalem wtykac kabel z normalna antena, niestety nie podowoduje to poprawy jakosci :evil: . Sprawdzilem tez zlaczke w tylnim slupku, wyglada na ok.

Co z tym moze byc nie tak ? Ktoredy ten kabel biegnie do radia ?

Wlasnie jest w tylniej, kable zasilajace wzmacniacz (Clariona) + antena, wchodza do klapy tylniej, potem do wzmacniacza, i nastepnie krotkie kabelki sa przylutowane do szyby (tylniej !!) :mrgreen:

• 1 year later...

w oubacku 2,5 z 2001 mam radio VDO , tez strasznie kiepsklo odbieralo , poza miastem jedynie sluszne radio z torunia bylo slychac .Wnerwilem sie i zlokalizowalem problem - przyczyna zaklocen jest przejsciówka umieszczona pomiedzy radiem a przewodem antenowym , ktory konczy sie na wysokosci pedalu gazu pod wykladzina ( kabel antenowy idzie lewa stona konsoli w kierunku otwierania klapy wlewu paliwa ). Zrobilem sobie nowa przejsciowke z kawalka przewodu antenowego telewizyjnego 75 om i zalutowalem nowe gniazda na koncach.Problem zniknął definitywnie , radio odbiera prawidlowo .Troche jest roboty zeby sie dostac do tej przejsciówki - trzeba odkrecic troche plastików.

• Like 1

w oubacku 2,5 z 2001 mam radio VDO , tez strasznie kiepsklo odbieralo , poza miastem jedynie sluszne radio z torunia bylo slychac .Wnerwilem sie i zlokalizowalem problem - przyczyna zaklocen jest przejsciówka umieszczona pomiedzy radiem a przewodem antenowym , ktory konczy sie na wysokosci pedalu gazu pod wykladzina ( kabel antenowy idzie lewa stona konsoli w kierunku otwierania klapy wlewu paliwa ). Zrobilem sobie nowa przejsciowke z kawalka przewodu antenowego telewizyjnego 75 om i zalutowalem nowe gniazda na koncach.Problem zniknął definitywnie , radio odbiera prawidlowo .Troche jest roboty zeby sie dostac do tej przejsciówki - trzeba odkrecic troche plastików.

U mnie okazalo sie ze przetarl sie kabel w okolicach szyberdachu :shock: i byl juz naprawiany przez poprzedniego wlasciela, rozebralem pol samochodu z calym dachem, ale doszedlem co i naprawilem :lol:

• 7 years later...

Odkopuję z czeluści archiwum z myślą że może się komuś przyda.

U mnie problemy były dwa:

1. zerwane dwa przewody wchodzące do tylnej klapy w gumowej osłonie. Po wielu latach używania potrafią się ułamać od zginania. Istotne jest aby przy naprawie wymienić na nowy cały odcinek w osłonie, wtedy ma szansę znowu się pozginać przez kolejne lata bez szwanku. Jeden przewód to była masa klapy, co jest istotne dla anteny. Drugi był jeszcze ważniejszy - zasilanie wzmacniacza antenowego.
  2. żarówka od podświetlenia tablicy rej, które dość dawno temu wymieniłem na LEDy. Nie żadne chińskie tylko dość drogie markowe z pięknym mocnym i zimnym białym światłem. Jedna z nich uszkodziła się w ten sposób że świeciła ale siała tak że radio szumiało kilka razy na minutę. Podobno te układy w LEDach które mają "oszukać" CANbus potrafią właśnie tak się zepsuć.
Edited by KaiM