Jump to content

Homologacje FIA

555

Recommended Posts

Jak bylo, to krzyczec od razu...ale w ostatnim czasie praktycznie nie siedze na forum, wiec moze juz bylo gdzies w temacie.

Znalazlem strone z wykazem wszystkich aut jakie byly homologowane w rallysporcie (ogolnie szukalem czegos takiego szmat czasu).

Teraz idzie ta III liga, wiec moze komus sie przyda..

http://argent.fia.com/web/fia-public.ns ... penelement

No teraz pytanie jak np. wygląda uzyskanie książki homologacyjnej danego auta, ktore juz ta homologacje utracilo . Zwracam się po prostu do PZM, ze potrzebuje oryg. ksiazki do danego auta o danym numerze homologacji. ? (maja jakas biblioteke czy cos, niewiem)

dokladnie tak jak piszesz. walisz do pzmotu, wplacasz bodajze 200zl i czekasz do 14 dni na przesylke i tyle

a tak wlasciwie to po co ci ksiazka? przeciez i tak w 3 lidze auto nie musi byc zrobione wedlug homologacji

a jak to będzie z klatkami bezpieczeństwa w 3eciej lidze?? Będą wymagane czy tylko zalecane jako element wyposażenia...

Ciekawi mnie ilość chętnych do brania udziału w KJS-ach (które teraz maja przejąć rolę uczenia papierkologi), 3ecia liga ma być wstępem do rajdowania (ilu będzie jeździło ze względu na wpisowe oraz ograniczony wyścig zbrojeń).

a jak to będzie z klatkami bezpieczeństwa w 3eciej lidze?? Będą wymagane czy tylko zalecane jako element wyposażenia...

Na 100% będa wymagane

Faktycznie, auta mają spełniać załącznik J (artykuł 253), co jest wyraźnie zaznaczone w punkcie 11.2 regulaminu3eciej ligi

To zostaną najbardziej zdeterminowani albo już posiadający wozy spełniające wymogi regulaminu: zero SWAP-ów oraz innych wynalazków (typu Corsa A z silnikiem 2.0, uturbione Saxo, Sej 1.2, 126p 900cm3),choć w świetle tego punktu:

"11.3 Samochody wyprodukowane w Polsce, które utraciły homologacje –

fragmentarycznie moga byc skompletowane zgodnie z kolejnymi

udokumentowanymi wariantami producenta np. nadwozie, zderzaki, tablica

rozdzielcza itp. (na podstawie katalogu czesci, ksia

można by cc 700 przebudować na sportinga (jeśli dobrze rozumuję)

Link do całego regulaminu:

http://www.pzm.pl/userfiles/file/sport_ ... L_2008.pdf

ja planuje zajezdzic ten silnik 2,5l co mam teraz i zbudowac 2,0 do Agr, jako ze do konca homologacji jeszcze troche czasu to podchodze do tego ze spokojem, aczkolwiek czesto mi sie pojawia pomysl kupna na teraz celicy carlos sainz...

na razie mam odrestaurowana bude z dobra klatka, klową skrzynie no i troche doswiadczen

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...