Jump to content

Tymczasowe zameldowanie

owoc666

Recommended Posts

Pamiętaj, że nie chodzi tylko o niezbędne dokumenty. W Twoim przypadku konieczne jest jeszcze uiszczenie podatku twarzowego. Z Twoją gębą będzie ze dwieście tysia... :roll:

:mrgreen:

PS Tylko jako ripostę wymyśl coś lepszego, niż pisanie, że wiem o tym, bo sam musiałem taki uiścić. Nie musiałem :D.

owoc666, wydaje mi się, że we wszystkich urzędach działa to tak samo, bo KPA dla wszystkich jest ten sam - tu masz info z W-wy: http://www.wom.warszawa.pl/index_grupa.php?grupa=7

http://www.wom.warszawa.pl/index_karta. ... 230&kat=10

Proponuję Ci odnaleźć stronę internetową Urzędu Miasta Krakowa i tam poszperać. Te strony są coraz lepsze i zawierają coraz więcej informacji. Mało tego - część wniosków możesz wypełnić i wysłać on-line, a potem w Urzędzie tylko pokazujesz dowód i podpisujesz w miejscach, gdzie konieczny jest oryginalny podpis odręczny.

owoc666, moja koleżanka robiła meldunek tymczasowy w Krakowie, co prawda ze 2-3 lata temu, ale może nie wiele się zmieniło? Potrzeba : dowód osobisty, umowę najmu lokalu (albo akt własności) i jeżeli wynajmujesz mieszkanie, to musi pójść z Tobą właściciel. To było wszystko. :smile:

owoc666, moja koleżanka robiła meldunek tymczasowy w Krakowie, co prawda ze 2-3 lata temu, ale może nie wiele się zmieniło? Potrzeba : dowód osobisty, umowę najmu lokalu (albo akt własności) i jeżeli wynajmujesz mieszkanie, to musi pójść z Tobą właściciel. To było wszystko. :smile:

O - dokładnie to samo jest napisane na stronie UM Warszawy, do której linka podałem.

O - dokładnie to samo jest napisane na stronie UM Warszawy, do której linka podałem.

Właśnie zerknęłam w ten link, i z tego co widzę panowie mają jeszcze obowiązek okazania książeczki wojskowej :shock:

Doxa, to proste - ktoś meldując się czasowo w innym miejscu może w ten sposób próbować uciekać przed wojskiem, bo pod jego stałym adresem zameldowania mama będzie mówiła: "nie wiem, gdzie syn, wyprowadził się gdzieś i nie mam z nim kontaktu" :twisted:. Chodzi o to, by sprawdzić stosunek do służby wojskowej i - jeśli osoba jest wciąż w wieku poborowym - zrobić w WKU przekierowanie na adres tymczasowy 8).

Ewentualnie zaświadczenie potwierdzające status studenta powinno być honorowane, chociaż ta książeczka jest chyba bardziej wiarygodna.

Niestety, zaświadczenie dopiero w WKU nabiera swojej mocy. Odracza tylko na jakiś czas. W końcu można przestać być studentem wcześniej niż wynika to z planu studiów. A wtedy nie ma złudzeń. WKU tylko czeka na takich. Sam tak miałem.

No dobrze... ale czy w książeczce wojskowej wbijają odroczenie służby na cały planowany okres studiów? Czy przy każdym poborze musisz stawiać się w WKU z aktualnym zaświadczeniem z uczelni?

niby co 12 m-cy (na początku roku akademickiego), ale przeważnie to jest tak, że jak nie doniesiesz to się nic nie dzieje (jeśli jest to w planowanym okresie studiowania i nie było korespondencji z uczelni, że tego pana już można wziąć bo przestał studiować= wyleciał :twisted: ).

Dostajesz wezwanie do stawienia się i okazania przedłużenia odroczenia. Jak nie masz... wychodzisz z bilecikiem.

ja mam nadzieję, że już przepisali mnie do rezerwy :D albo zrobią lada dzień (chyba, że znowu jakaś rewolucja miała miejsce w przepisach i przestało obowiązywać takie coś, że jeśli w przeciągu 12 m-cy nie prześlą Ci wezwania po skończeniu studiów to jesteś rezerwistą).

[ Dodano: Czw Gru 27, 2007 6:49 pm ]

Ale z uczelnie dostałem odroczenie na jakiś zylion lat?

przeważnie jest to na okres 5 lat (chyba, że studia 2 stopniowe to wtedy na 3 i potem ewentualnie 2 gdy się uczysz dalej). Ja zrezygnowałem z tego chwalenia się im, że robię uzupełniające magisterskie, może uda się do rezerwy dostać :)