Jump to content

Średnica wydechu

Kruk

Recommended Posts

Sprawiłem sobie downpipe i centerpipe o wewnętrznej średnicy 67mm. Końcowy odcinek wydechu który miałem do tej pory ma 62mm średnicy. Czy może być tak że cały wydech przelotowy od turbiny ma 67mm a końcowy odcinek z przelotowym tłumikiem 62mm? Czy będzie z tego powodu jakaś strata osiągów czy raczej taka duża odległość od turbiny nie ma już znaczenia?

z tego co wiem maptekowcy takie wydechy zaczeli zakladac - caly powiedzmy 67mm a koncowy 62-65 mm (przyklad) - i ponoc duzo lepiej sie sprawuja niz caly w jednej srednicy

generalnie powinienes poczuc rozniece na lepsze :wink:

z tego co wiem maptekowcy takie wydechy zaczeli zakladac - caly powiedzmy 67mm a koncowy 62-65 mm (przyklad) - i ponoc duzo lepiej sie sprawuja niz caly w jednej srednicy

generalnie powinienes poczuc rozniece na lepsze

Właśnie coś takiego chciałem usłyszeć :mrgreen::mrgreen:

a jeżeli ja będę miał odwrotnie (dp+cp-> 67mm,końcowy 75mm)?

kiedys mati to dobrze zobrazowal - wez waz ogrodowy i pusc nim wode - kiedy bedzie miala wieksza predkoss - jak koncowka bedzie rozszerzona czy jak ja troche scisniesz :?: :idea:;)

tak samo jest z wydechem - zrob troche (nieduzo) wezsza koncowke a spaliny beda mialy wieksza predkosc bo sie spreza na koncu co za tym idzie uklad bedzie szybciej oprozniany a o to przeciez chodzi

ja u siebie w wydechu 60 mm mam zwezke na 55 mm i auto wyraznie "zyskalo dolu "

adamusmax,

o ile dobrze pamietam z mechaniki płynow

jezeli zastosujesz zwezke to zwiekszy ci sie predkosc a nie przepływ.

Moge Ci to zobrazowac za pomoca zbiornika.

Masz 2 zbiorniki- typu otwartego. Kazdy z nich ma wąż o tej samej długości. Ale jeden z nich w połowie swojego weza ma zmiane średnicy na miejszą. Z ktorego woda szybciej ucieknie?

Myślę, że fizyka płynów i gazów w tym temacie się trochę różni.

Fizyka gazów to element fizyki płynów...

A co do zwężającego się wydechu - jeśli tylko kształt zwężenia nie będzie powodował dodatkowych strat, to nie powinno być różnicy.

[EDIT] Jakby ktoś miał wątpliwości, polecam tę książkę - czytam ją sobie w wolnych chwilach :D

img0014jb3.jpg

:mrgreen:

A co do zwężającego się wydechu - jeśli tylko kształt zwężenia nie będzie powodował dodatkowych strat, to nie powinno być różnicy.
Czyli jaki ma być kształt zwężki żeby było lepiej? Wydech robię jutro i nie zdążę przeczytać tych książek :wink:

Hmm...niełatwo będzie to zrobić bo różnica średnicy jest pomiędzy centerpipem a końcowym odcinkiem. Musiałbym jakoś flanszę przerobić na kształt stożka :roll:

zmiana srednicy jest dodatkowym oporem miejscowym i oporem na dlugosci polowy weza - zgodnie z teoria tam gdzie wieksza srednica tam mniejsze straty hydrauliczne poniewaz wtedy jest mniejsza predkosc (a jak wiadomo straty hydrauliczne rosna z kwadratem predkosci w przewodzie) pytanie mozna zadac inaczej: czy wiecej wody bedzie przeplywalo przez przewod o wiekszych stratach czy o mniejszych stratach hydraulicznych. odpowiedz to oczywiscie: tam gdzie miejsza srednica tam wolniejsze oproznianie.

Czyli mozesz zrobić sobie wydech 2,75 z lagodnym przejsciem w 2,5cala (a ja bym zrobił identyczny po calosci)

CZARNY, skoro nie-ASO robi zwężki i na hamowni wychodzi lepiej to znaczy się że gdzieś ta teoria ma lukę.

zmiana srednicy jest dodatkowym oporem miejscowym i oporem na dlugosci polowy weza - zgodnie z teoria tam gdzie wieksza srednica tam mniejsze straty hydrauliczne poniewaz wtedy jest mniejsza predkosc (a jak wiadomo straty hydrauliczne rosna z kwadratem predkosci w przewodzie) pytanie mozna zadac inaczej: czy wiecej wody bedzie przeplywalo przez przewod o wiekszych stratach czy o mniejszych stratach hydraulicznych. odpowiedz to oczywiscie: tam gdzie miejsza srednica tam wolniejsze oproznianie.

Czyli mozesz zrobić sobie wydech 2,75 z lagodnym przejsciem w 2,5cala (a ja bym zrobił identyczny po calosci)

Chciałem to samo napisać ale dotarło do mnie że w wydechu występują zjawiska falowe i dzieki przeszkodom można zwiekszyć sprawność opróżniania ze spalin. Idąc czysto teoretycznie i przymująć że w wydechu występuje przepłym laminarny najlepszym rozwiązaniem byłby brak wydechu wogóle (zero oporów) a wiadomo że to nie prawda

Wogóle porównywanie układu wydechowego i jego zjawiskami falowymi z wężem ogrodowym jest bez sensu. Rozmawiałem przed chwilą z kolegą-specem z Krakowa i zwężka w układzie wydechowym ma sens i rzeczywiście potwierdzają to dane z hamowni. Wzrasta moment obrotowy i z reguły spada moc przy wysokich obrotach ale przy dość luźnym wydechu nie powinna. Ważne żeby zwężka była daleko od głowicy.

Wogóle porównywanie układu wydechowego i jego zjawiskami falowymi z wężem ogrodowym jest bez sensu. Rozmawiałem przed chwilą z kolegą-specem z Krakowa i zwężka w układzie wydechowym ma sens i rzeczywiście potwierdzają to dane z hamowni. Wzrasta moment obrotowy i z reguły spada moc przy wysokich obrotach ale przy dość luźnym wydechu nie powinna. Ważne żeby zwężka była daleko od głowicy.

no i widzisz - wiec teoria z wezem ma sens - zwezke robisz na koncu

co do wydechu sprobuj zrobic zwezke na cp tuz przy flanszy z koncowym - bedziesz mogl wykonac ja o lagodnym zejsciu i bez ostrych krawedzi

CZARNY przy wydechu 67mm jezeli zrobisz zwezke na 62 mm na samym koncu to znacznie nie ograniczysz przepustowosci - a w taki sposob spowodujesz sprezenie spalin (za zwezka beda sie rozprezac) wiec powstanie roznica cisnien a jak wiadomo cisneinie dazy do wyrownania sie wiec z miejsca gdzie jest wyzsze cisnienie spaliny beda uciekac do miejsca gdzie jest nizsze czyli za wydech :razz:

przy wydechu 67mm jezeli zrobisz zwezke na 62 mm na samym koncu to znacznie nie ograniczysz przepustowosci - a w taki sposob spowodujesz sprezenie spalin (za zwezka beda sie rozprezac) wiec powstanie roznica cisnien a jak wiadomo cisneinie dazy do wyrownania sie wiec z miejsca gdzie jest wyzsze cisnienie spaliny beda uciekac do miejsca gdzie jest nizsze czyli za wydech

dokładnie tak jak powiedział mój ziom z Krakowa - podciśnienie za zwężką wysysa spaliny z wydechu.

przy wydechu 67mm jezeli zrobisz zwezke na 62 mm na samym koncu to znacznie nie ograniczysz przepustowosci - a w taki sposob spowodujesz sprezenie spalin (za zwezka beda sie rozprezac) wiec powstanie roznica cisnien a jak wiadomo cisneinie dazy do wyrownania sie wiec z miejsca gdzie jest wyzsze cisnienie spaliny beda uciekac do miejsca gdzie jest nizsze czyli za wydech

dokładnie tak jak powiedział mój ziom z Krakowa - podciśnienie za zwężką wysysa spaliny z wydechu.

Troche zalatuje mi perpetuum mobile :mrgreen: