Jump to content

Wkurzające stuki outb 97

kamson

Recommended Posts

Witajcie ..moze ktos z Was miał podobny problem i go rozwiązal....a minowicie stuki pojawiaja sie na prazekladni kierowniczej podczas (nie zawsze!?) jazdy szybszej po nierownosciach..najbardziej kiedy przy wiekszych predkosciach skrecam w prawo i wjade w jakas dziurke badz na hopke..mechanik nic tam nie mogl sie dopatrzec luzow nie ma itp wrazenie jest takie jakby cos uderzalo w kolumne kierownicy badz moze drazek....prosba o pomoc kto moze wiedziec cos w tym temacie....dzieki z gory!! :wink:

kamson, można określić to tak, jeżeli czujesz jakby to był dźwięk walenia młotkiem w podłużnice - to zmień łączniki stabilizatora - to chyba najpopularniejsze niedomaganie na naszych drogach, najlepiej na poliuretanowe powerflex albo whiteline. Zamienniki z JC albo nawet oryginał Subaru to strata kasy.

kamson, ja tych stuków nie czułem, tylko głównie słyszałem, tzn. ostatnio miałem coś takiego jak z krawężnika zjeżdżałem na skręconych kołach (ale prędkość 5-10km/h), nic z tym nie robiłem bo czekała mnie i tak wymiana łączników stabilizatorów, stabilizatorów, gumy trzymającej maglownicę itp. Po wymianie cisza :D Dlatego obstawiam łączniki, jestem już po 3 ich wymianie i tym razem mam nadzieję, że ostatniej :D

kamson, sporo, ale to miało na celu poprawić ogólnie trakcję auta w zakrętach a nie tylko stuki wyeliminować. Ale komplet łączników whiteline na przód to jakieś 250 zł, na tył około 300 zł. Guma mocowania maglownicy 120 zł (poprawia czucie kierownicy, stara guma zazwyczaj jest mocno wyrobiona). Stabilizatorów nie podaję, bo nie wiem czy do OBK są takowe, podobnie z Anty Lift Kit. Ale te ostatnie rzeczy mają wpływ na prowadzenie auta a nie stuki.