konrad Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 Witam Wszystkich Forumowiczów! (jestem nowy...) Jestem zainteresowany kupnem Subaru Legacy Kombii. Czy możecie mi doradzić który rocznik i wersja jest warta mojej uwagi? Nie interesuje mnie nowe auto ze względów finansowych oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 Jeżeli nowy odpada, to zostają od 1990 do 2006. Więcej danych potrzeba by zawęzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad Posted December 15, 2007 Author Share Posted December 15, 2007 OK, w takim razie np. Legacy kombi 2.0? Jak z częsciami, serwisem? Myśle ze bedzie to rocznik 1998-2000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janosik Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 LeonID czegoś mi tu brakuje hmmm, wiem zje...ki za brak przywitania sie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 Ale ja się już dawno przywitałem. :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad Posted December 15, 2007 Author Share Posted December 15, 2007 Ooo... Witam Serdecznie w takim razie! W pierwszym poście powitałem oficjalnie, ale może nie doczytales. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 konrad, http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=101962 Nie ma problemów z dostępnością części i serwisem. Ale czemu się nas o to pytasz, skoro już wpisałeś, że Legacy posiadasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janosik Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t= ... start=4400 Często nie doczytuje ale kliknij powyżej :wink: EDIT: echh aflinta szybszy był Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad Posted December 15, 2007 Author Share Posted December 15, 2007 Wpisalem bo to forum Subaru to co bede pisal ze DaeWoo pomykam? Chociaz zlego slowa o moim aucie powiedziec nie moge, 6 lat jezdzi w rodzinie i nic. Zostawiam jako drugie auto. O legacy 2.0 slyszalem dobre opinie, wiec pytam co sadzicie o tym modelu i jak z mechanikami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 konrad, no to już napisałem, że może być, podobnie, że mechanicy są. Jeżeli szukasz opinii o konkretnych warsztatach to błąkają się tutaj takowe wątki, użyj wyszukiwarki i jest pewna szansa, że uda Ci się znaleźć. Odnośnie samego auta to silnik 2,0 jest nieco za słaby, ale ostatecznie podpierając się reduktorem można jeździć. Wersja turbo jest zdecydowanie żwawsza, ale w europie niedostępna w tych rocznikach - a szkoda. Jak masz możliwość trafić rocznik 1998 (ale jeszcze II generacja) z silnikiem 2.2l to bierz śmiało. Spalanie praktycznie takie jak 2.0 a nieco żwawszy. ps. Tutaj nikt nikomu nie wytyka auta jakim jeździ (jest kilka wyjątków, ale to inna bajka). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumex1 Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 konrad, tak jak pisal aflinta, jesli masz mozliwosc to bierz 2,2 - dobry silnik, przyzwoite osiagi jak na N/A z reduktorem. Jesli chcesz wiecej - czyli 2,5 to rocznik po 1999 z silnikiem SOHC, chyba ze lubisz zabawy w wymiane uszczelek pod glowica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad Posted December 16, 2007 Author Share Posted December 16, 2007 Dzięki za radę, pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
himber Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Dodam swoje subiektywne odczucie. że to starsze Legacy przed 99 jest jakieś takie solidniejsze i trwalsze, od tego po 99. Jeżeli nie przeszkadza Ci wiek auta to wybierz model przed 99 z silnikiem 2.2, a jak będzie za dużo paliło zawsze można sekwencyjny wtrysk gazu wstawić :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad Posted December 18, 2007 Author Share Posted December 18, 2007 OK, przynajmniej dzięki forumowiczom już conieco wiem... Jeszcze jak na razie nurtuje mnie jedna sprawa - części i serwis. Subaru nie jest tak bardzo popularne-może i dobrze, ale czy ktoś z forumowiczów ma porównanie kosztów eksploatacji i części? A tak w ogóle: Może zamiast Subaru Legacy kombi lepiej wybrać Forestera?(roczniki 1998-2000). (Podobno Forestery są sporo droższe w eksploatacji, ale na razie w tematyce Subaraków jestem za cienki...) Co o tym sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 konrad, niewątpliwie musisz być przygotowany na to, że jest zdecydowanie mniej zamienników niż u większych producentów - a co za tym idzie jesteś w wielu przypadkach skazany na części oryginalne. Z dostępnością w zasadzie nie ma problemów, reszta to kwestia ceny. Niektórych powalają inni nie widzą różnicy. Forester zwykły kosztuje w eksploatacji podobnie jak Legacy, chyba, że mówisz o Foresterze Turbo - no ale auta turbo to inna bajka. Oczywiście musisz mieć na względzie też różnicę w wielkości obu aut (forester ma mniej miejsca) oraz nieco innym prześwicie i kątach natarcia i zejścia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasior_Miedziak Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Witam Wszystkich Forumowiczów! (jestem nowy...)Jestem zainteresowany kupnem Subaru Legacy Kombii. Czy możecie mi doradzić który rocznik i wersja jest warta mojej uwagi? Nie interesuje mnie nowe auto ze względów finansowych oczywiście. konrad, PW :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.