Jump to content

podzwaniające osłony przy wydechu?

pumex1

Recommended Posts

od jakiegos czasu mam metalicznie podzwaniające odgłosy dochodzące od strony silnika. Wygląda mi na metalowe osłony przy wydechu.

W związku z tym pytanie jak sie tego pozbyc? spawanie? wymiana? slyszalem tez o tasmie termoizolacyjnej - ale cena dosc spora - ok. 600PLN.

od jakiegos czasu mam metalicznie podzwaniające odgłosy dochodzące od strony silnika. Wygląda mi na metalowe osłony przy wydechu.

W związku z tym pytanie jak sie tego pozbyc? spawanie? wymiana? slyszalem tez o tasmie termoizolacyjnej - ale cena dosc spora - ok. 600PLN.

600 :shock: raczej prawie połowa z tego , 15 m powino starczyć :cool:

ostatnio jak z remkiem gadalem, to mi mowil, ze ma to samo i padla wlasnie kwota 600 na tasme.

carfit, to mi sie od razu kawal przypomnial, jak wpada gostek do apteki i wola: poprosze 500 metrow plastra. Na co aptekarz - wystarczy spokojnie 250. Tez mam Trabanta :mrgreen:

ostatnio jak z remkiem gadalem, to mi mowil, ze ma to samo i padla wlasnie kwota 600 na tasme.

Taka kwote uslyszalem jak mi dzwonilo. Podjechalem do Marka, troche zabawy w spawanie (nie byl zadowolony, bo to maniak jest :mrgreen: ) i jak reka odjal.

A te 600 przebimbalismy w Zielencu :mrgreen:

turdziGT, chyba można by tą osłonę wogóle zdjąć :roll: trochę będzie ciepłem walić w IC ale tylko jak stoisz bo jak jedziesz to prąd powietrza leci wzdłuż DP i chyba nie powinno to mieć znaczenia. Ewentualnie możesz pomyśleć o tzw. kocykach na część gorącą turbiny ale ja jestem co do tego sceptykiem bo wtedy turbina jest gorzej chłodzona.

Taka kwote uslyszalem jak mi dzwonilo. Podjechalem do Marka, troche zabawy w spawanie (nie byl zadowolony, bo to maniak jest :mrgreen: ) i jak reka odjal.

A te 600 przebimbalismy w Zielencu :mrgreen:

remek mondziole, to było 249 PLN.

Nie wiem co tam palisz, ale poczęstowałbyś... :mrgreen:

Tak bylo na poczatku, ale ktos mnie pozniej uswiadomil ze to trzeba cala tasme kupic i takie tam. Nie pamietam juz, w sobote rano zalatwialem temat, a w sobote rano zwykle zyje dniem wczorajszym :mrgreen:

Tak bylo na poczatku, ale ktos mnie pozniej uswiadomil ze to trzeba cala tasme kupic i takie tam. Nie pamietam juz, w sobote rano zalatwialem temat, a w sobote rano zwykle zyje dniem wczorajszym :mrgreen:

To może u Ciebie kolektor jest o xxx% dłuższy niż u mnie. Mi starczyło 15m taśmy 2". Plus owinięcie - Marek. Ale nie jakieś 600. Piszesz jak jakiś troll :razz:

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 9:42 am ]

a czy wskazane jest pozbywanie sie tych oslon? bo przeciez jak by nie byly potrzebne to by nie montowali :razz:

Wskazane nie jest, ale czasem dzieje się to samoistnie.

ja wywalilem jak zaczela dzwonic. do owiniecia zbieralem sie ponad pol roku i w koncu i tak nie owinalem. nie czulem zadnej roznicy w osiagach wiec kwestie "podgrzewania" ic chyba mozna ominac.

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 10:19 am ]

ja wywalilem jak zaczela dzwonic. do owiniecia zbieralem sie ponad pol roku i w koncu i tak nie owinalem. nie czulem zadnej roznicy w osiagach wiec kwestie "podgrzewania" ic chyba mozna pominac.

a czy wskazane jest pozbywanie sie tych oslon? bo przeciez jak by nie byly potrzebne to by nie montowali :razz:

To nie do końca jest tak, że wszystkie elementy zamontowane w fabryce są w aucie potrzebne. Co do skuteczności tej blaszanej osłony to trzeba by pomierzyć temperaturę pod maską z zamontowaną osłoną a potem bez niej i byłoby wiadomo czy jest potrzebna. Ciepło spod tej osłony jak i ona sama nagrzewając się i tak oddaje temperaturę i wszystko gromadzi się pod maską i jak stoisz to wylatuje przez wlot do IC, a jak jedziesz to prąd powietrza usuwa nagrzane powietrze ku tyłowi i dołowi wzdłuż downpipe.

To nie do końca jest tak, że wszystkie elementy zamontowane w fabryce są w aucie potrzebne. Co do skuteczności tej blaszanej osłony to trzeba by pomierzyć temperaturę pod maską z zamontowaną osłoną a potem bez niej i byłoby wiadomo czy jest potrzebna. Ciepło spod tej osłony jak i ona sama nagrzewając się i tak oddaje temperaturę i wszystko gromadzi się pod maską i jak stoisz to wylatuje przez wlot do IC, a jak jedziesz to prąd powietrza usuwa nagrzane powietrze ku tyłowi i dołowi wzdłuż downpipe.

To nie tylko chodzi o nagrzewanie komory silnika. Ważne jest też szybsze nagrzanie kata (jeśli ktoś jeszcze ma :mrgreen: )

Ważne jest też szybsze nagrzanie kata (jeśli ktoś jeszcze ma :mrgreen: )

nagrzanie czego :?: olej, to rozumiem ale tego to nie znalem :???:

:mrgreen: :wink:

ps. cos nowego w "naszym" temacie :?: :smile:

W zdecydowanej większości nasze auta nie służą do ochrony środowiska.

Ale konstruktorzy chyba muszą o tym myśleć.

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 11:04 am ]

A " w temacie" to mam jakieś tłustsze rzeczy w tej chwili. Aczkolwiek wolałbym poczekać do stycznia - powód wiadomy.

szczur75, zgadza się że katalizator musi mieć odpowiednią temperaturę pracy, ale nie o to chodziło w tym wątku. Zresztą mało kto ma katalizator :wink:

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 2:06 pm ]

Osłony wydechu można bezpiecznie usunąć jak ma się wypiaskowane podwozie i nie mas bitumicznych, baranków, gumy i tego typu konserwacji.

To może u Ciebie kolektor jest o xxx% dłuższy niż u mnie. Mi starczyło 15m taśmy 2". Plus owinięcie - Marek. Ale nie jakieś 600. Piszesz jak jakiś troll :razz:

ja mam wszystko dluzsze :twisted:

Piotrek nie pamietam skad ta kwota, ale wiem, ze taka mi podano. Zaspawalem dranstwo i wiecej sie nie interesowalem tasmami.

• 1 month later...

wybralem tez opcje ze spawaniem. Pierwsze podejscie i sie tlumikarz poddal, ale w drugim - chwile pokombinowali, ostukali i chwila spawania - i za 20 PLN mam czysty dzwiek :) Jakby ktos w W-wie potrzebowal takiego spawania to na Harfowej 4 (boczna od Włodarzewskiej) ogarniaja temat :)